13.8 C
Ploiești
duminică, 19 mai, 2024
spot_img
AcasăOcolul PamantuluiEUROPA ARE O PROBLEMĂ SERIOASĂ CU MINORII JIHADIŞTI

EUROPA ARE O PROBLEMĂ SERIOASĂ CU MINORII JIHADIŞTI

După atacul comis pe 2 martie a.c. seara la Zurich, împotriva unui evreu de către un presupus jihadist în vârstă de 15 ani al statului Islamic (ISIS), şi în Belgia a apărut o ştire ai cărei protagonişti sunt tot minori. Potrivit mai multor instituţii de presă, poliţia federală a arestat patru persoane, în cadrul unei anchete în mediul jihadist. „Cei patru au plănuit un atac”, au spus procurorii federali.
Unităţi speciale au făcut un raid la patru adrese diferite, operaţiune înconjurată de măsuri de securitate grele. Căutau patru persoane care aveau contact prin internet şi plănuiau un atac terorist. Acestea erau un adult din Liege, în vârstă de 18 ani, şi trei minori din Ninove, Bruxelles şi Charleroi. Toţi patru sunt vorbitori de franceză. Din conversaţiile pe care le-au purtat se poate deduce că s-au radicalizat. Se pare că au vorbit şi despre Statul Islamic.
„Sunt suspectaţi că au participat la un grup terorist şi că au pregătit un atac”, a declarat Eric Van Der Sypt, de la procuratura federală. În timpul percheziţiilor, nu au fost găsite arme sau explozibil. „Nu a fost încă stabilit care va fi obiectivul acelui atac. Dar preferăm să intervenim într-o astfel de situaţie”, a spus procuratura federală. „Mai bine mai devreme decât prea târziu”. Persoana căutată în Ninove era un băiat de 15 ani, care a venit să locuiască în oraş vara trecută. Casa lui a fost percheziţionată, dar a fost în cele din urmă arestat la Bruxelles.
Că Europa are o problemă cu minorii care se radicalizează prin reţelele Statului Islamic (ISIS) este un fapt. În ianuarie a.c., Poliţia Naţiunilor a arestat, în oraşul sevillian Montellano, un minor care testase deja cu succes o bombă pe care o făcuse cu ajutorul manualelor bandei jihadiste. Era compus din exploziv TATP (cunoscut sub numele de „Mama lui Satan”) şi schije. Totul pare să indice că intenţiona să comită un masacru la şcoala lui.
Mai exact, a fost depistat de agenţii de la Comisariatul General de Informaţii (CGI) în momentul în care a părăsit locuinţa purtând un rucsac, îmbrăcat în haine largi de culoare neagră, în ciuda faptului că în zonă era cald. La un moment dat, s-au auzit detonări puternice, „care confirmă că minorul ar fi putut testa modul în care funcţionează explozivii pe care îi putea avea în posesia sa”. Din acel moment, s-a precipitat operaţiunea care era în curs de desfăşurare şi s-a efectuat arestarea lui, precum şi a mamei sale, precum şi percheziţia la domiciliu. De la mijlocul lunii noiembrie trecut, el făcuse rost de acid sulfuric sau substanţe sulfuroase. În plus, îşi exprimase public sprijinul pentru Statul Islamic. Şi pe propriul telefon mobil s-au găsit diverse materiale jihadiste în care i se inducea să comită un atac.
„Ne confruntăm cu o problemă serioasă, din moment ce liderii Statului Islamic ştiu că minorii sunt persoane mai vulnerabile şi mai impresionabile. Îi fac să creadă că societatea occidentală îi respinge pentru că sunt musulmani şi că singura cale de ieşire din această realitate este răzbunarea.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente