fbpx
vineri , 3 iulie 2020
Home / Ocolul Pamantului / Erdogan acuză Franţa că e responsabilă de genocidul din Rwanda

Erdogan acuză Franţa că e responsabilă de genocidul din Rwanda

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a dezlănţuit împotriva celor care „dau lecţii” Turciei pentru „genocidul armenilor”, în special împotriva Franţei, pe care o acuză că este responsabilă de genocidul din Rwanda, scrie ziarul francez To Vima. „Dacă ne uităm la cei care încearcă să dea lecţii Turciei despre drepturile omului sau democraţie în chestiunea armenească şi în privinţa luptei împotriva terorismului, noi vedem că toţi au un trecut sângeros”, a spus Erdogan într-un discurs ţinut la palatul prezidenţial de la Ankara.
„Este evident cine a omorât 800.000 de oameni în genocidul din Rwanda, cu doar 25 de ani în urmă, responsabili sunt francezii”, a acuzat Erdogan, referindu-se şi la Algeria. „Francezii din nou au fost cei care au masacrat sute de mii de oameni în genocidul din Algeria”, a spus preşedintele turc, adăugând: „Dispunem de arhive şi documente care demonstrează limpede acest lucru”.
Franţa este acuzată de autorităţile din Rwanda că a colaborat cu regimul Hutu care a comis genocidul din 1994, şi anume că a luat parte la masacre, acuzaţii pe care Parisul le neagă.
Tensiunile au crescut între Ankara şi Paris după consacrarea zilei de 24 aprilie drept zi de amintire a genocidului armean din 1915. În acelaşi timp, autorităţile turceşti au interzis o manifestaţie de comemorare a genocidului armenilor la Istanbul, după cum transmite AFP. Forţele de ordine i-au dispersat pe cei circa 100 de manifestanţi, printre care şi o delegaţie străină, care planificaseră să manifeste în faţa Muzeului de Artă Islamică, o fostă închisoare unde au fost reţinuţi primii armeni arestaţi la data de 24 aprilie 1915.
„De nouă ani se organizează aici manifestaţii de comemorare a genocidului armenilor, este prima dată când este interzis de autorităţi”, a explicat, pentru AFP, Benjamin Abtan, preşedintele Egam (European Grassroot Antiracist Movement), care a denunţat o „insultă la adresa memoriei” armenilor.

Distribuie:

Check Also

Ce ar fi trebuit să înveţe Trump din greşelile lui Hoover, Nixon şi Bush

Războiul comercial declanşat de preşedintele Donald Trump este alimentat de sloganul „America first”. Considerând că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *