fbpx
vineri , 3 iulie 2020
Home / Actualitate / Ediţia 24, a Festivalului Internaţional George Enescu

Ediţia 24, a Festivalului Internaţional George Enescu

Iniţiat de către Guvernul României, încă din primele ore de la dureroasa ştire (5 mai 1955), transmisă prin radio, prin care se anunţa de la Paris, trecerea în lumea cea veşnică a genialului compozitor şi interpret George Enescu, prima ediţie a Festivalului împreună şi cu Concursul Internaţional George Enescu, având loc în luna septembrie 1958.
O dată la trei ani, iar după guvernarea Adrian Năstase, o dată la doi ani, capitala României, Municipiul Bucureşti, devine în luna septembrie capitala Mondială a Marei şi Adevăratei Muzici.
La actuala ediţie – a 24-a, începând din seara zilei de 31 august şi până la 22 septembrie, timp de peste trei săptămâni, Municipiul Bucureşti şi alte zece oraşe din România: Sibiu, Cluj Napoca, Târgovişte, Piatra Neamţ, Tg. Mureş, Bârlad, Timişoara şi Satu Mare, precum şi şase oraşe din lume: Florenţa, Berlin, Lieje, Toronto, Montreal şi Chişinău au fericitul prilej de a audia concerte reprezentative prevăzute în agenda Festivalului, la care îşi dau concursul nume sonore ale artei interpretative mondiale.
La actuala ediţie a Festivalului participă peste 2500 de muzicieni din toate continentele lumii – recunoscuţi la înalt nivel internaţional şi peste o mie de artişti români din cele mai prestigioase instituţii muzicale din România, care vor prezenta concerte şi spectacole, recitaluri etc, într-un număr important de localităţi din ţară şi străinătate.
Tema generală a ediţiei Festivalului din acest an este LUMEA ÎN ARMONIE. Acest titlu pare mai mult o speranţă decât o realitate, afirmă mulţi cititori.
Într-adevăr, programele din Festival aduc bucurii şi inspiraţie care să încurajeze înţelegerea şi rezolvarea cu succes a provocărilor, contribuind la instaurarea unei armonii mai profunde pentru generaţiile viitoare.
Programul ediţiei din acest an prin cele şase mari secţiuni: Mari orchestre ale lumii, Concertele de la miezul nopţii, Recitaluri şi concerte camerale, Muzica secolului XXI, Mozart Week în Residence şi Forumul Internaţional al Compozitorilor, continuă investiţia pe termen lung a Festivalului atât în promovarea creaţiei enesciene dar şi a muzicii noi, creând alte şi diverse platforme pentru compozitorii în viaţă să reflecteze la lumea în care trăim. „Cred că opera, mai mult decât orice formă de artă, poate aduce împreună muzica şi textul, sunetul şi viziunea, individul şi globalul ca să examineze profund şi să exploreze acele întrebări care ne încearcă şi ne definesc pe toţi ca artişti şi ca oameni”, menţionează maestrul Vladimir Jurowschi, directorul artistic al Festivalului Internaţional George Enescu.
Perioadele cel mai bine reprezentate în repertoriul general sunt: cea clasică, romantică şi modernă.
Creaţia genialului George Enescu va fi cântată în fiecare zi cu excepţia zilelor de 3 şi 30 septembrie, în total 35 de lucrări şi 36 de concerte, cu o menţiune specială pentru Simfonia a treia de George Enescu, care va fi prezentată de două ori.
În Secţiunea Mari Orchestre ale Lumii – programată la Sala Mare a Palatului, vor putea fi ascultate parte din cele mai bune orchestre ale lumii, printre care: Berliner Philharmonic, Royal Concertgbouw, London Symfony, orchestră din Dresda, Radfum Simfonie Berlin, Sanct Petersburg Filarmonic, Franţa,sunt numai câteva din marile prezenţe de la Bucureşti.
Secţiunea recitaluri şi concerte camerale include, de asemenea, ansambluri muzicale din mari centre artistice europene printre care Scala din Milano, Grand Chapelle din Madrid etc.
Concertele de la Miezul Nopţii continuă seria de experienţe muzicale inedite, secţiunea fiind adesea remarcată pentru abordările interesante propuse de artişti sau pentru repertoriu mai special, piese mai rare sau prezentate în premieră în România.
Muzica secolului XXI beneficiază de prezenţa a 40 de compozitori contemporani care au întrunit sufragiile unui public larg.
Spectatorii se vor putea bucura de viziunea dirijorală a unora dintre cei mai inspiraţi şi apreciaţi maeştri, cum sunt. Lawren ce Foster, Vladimir Jurowski, Mariss Jansons, Kirill Petrenko, Gianandreea Noseda, Vasily Petrenko, Fabio Luisi sau românii Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Gabriel Bebeşelea, Cristian Badea, Tiberiu Soare, Ion Marin – 40 de dirijori de calibru internaţional urmând să stăpânească, pentru una sau două reprezentaţii, pupitrul Festivalului.
Solişti de o extraordinară expresivitate, forţă, anvergură, prieteni ai Festivalului, aflaţi la a doua sau a treia participare sau prezenţe noi vor adăuga strălucire spectacolelor şi atmosferei din sălile de concert.
Vor fi prezentate 19 concerte şi recitaluri de pian, peste 20 de concerte şi recitaluri care aşază în prim plan vioara şi respectiv violoncelul, 14 opere în concert alături de alte forme de spectacol care pun în lumină sonorităţile fiecărui instrument, inclusiv instrumente vechi, precum lăuta sau viola de gamba.
Ediţia din 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu este cea mai extinsă de până acum şi în privinţa proiectelor asociate, derulate prin parteneriate. Un număr de 312 proiecte asociate sprijină în ediţia din acest an extinderea conexiunii dintre Festival şi oraş, precum şi diversificarea comunicării cu un public tot mai divers, inclusiv în afara sălilor de spectacol. Acestora li se adaugă cele peste 100 de evenimente din Piaţa Festivalului Enescu. Ca şi la ediţiile precedente, în ziua de 9 septembrie va avea loc în Aula Palatului Cantacuzino în organizarea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a unui important Simpozion Internaţional de Muzicologie George Enescu, la care o seamă de oameni de ştiinţă muzicală vor prezenta în comunicările ştiinţifice noi şi interesante date din viaţa şi opera celui mai mare muzician român George Enescu.
Coordonatorul acestui important eveniment este prof. univ. dr. Mihai Cosma, directorul Centrului de Excelenţă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
Sperăm ca toate manifestările cuprinse în programul general să se desfăşoare la cele mai înalte cote artistice interpretative, astfel încât şi pe această cale, muzica să continue la o bună cunoaştere şi armonie între oameni şi popoare, aşa cum a gândit-o nemuritorul geniu al muzicii româneşti şi universale George Enescu.

Distribuie:

Check Also

Fenomen bizar – parcul care se transformă vara în lac

Green Lake sau Lacul Verde din Austria este, de fapt, o vale situată în localitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *