7.3 C
Ploiești
miercuri, 19 martie, 2025
spot_img
AcasăOcolul PamantuluiDupă SUA, și Israelul anunță că se retrage din Consiliul Drepturilor Omului...

După SUA, și Israelul anunță că se retrage din Consiliul Drepturilor Omului al ONU

Israelul va urma exemplul Statelor Unite și va părăsi Consiliul Drepturilor Omului (CDO), o organizație permanentă a Adunării Generale a ONU, a anunțat ministrul de Externe israelian, Gideon Saar. Un anunț asemănător au făcut și SUA pe 4 februarie.

Ministrul israelian acuză Consiliul Drepturilor Omului, un organism interguvernamental responsabil cu promovarea drepturilor omului, că „a protejat în mod tradițional abuzatori ai drepturilor omului, permițându-le să se ascundă de control și, în schimb, demonizează obsesiv singura democrație din Orientul Mijlociu – Israelul”, a spus Saar într-o postare pe rețeaua X.
El a criticat CDO care ar viza Israelul cu rezoluții de condamnare într-un ritm care depășește țări precum Iran, Cuba, Coreea de Nord și Venezuela.
„Israelul nu va mai accepta această discriminare”, a declarat Gideon Saar.
Ca răspuns la anunțul de boicot, purtătorul de cuvânt al CDO, Pascal Sim, a declarat că Israelul are statut de stat observator și că nu este unul dintre cele 47 de state membre. Ca atare, nu se poate „retrage din consiliu”, a adăugat el, potrivit AFP.
Israelul a participat anterior la evaluări periodice pe care membrii ONU trebuie să le prezinte CDO.
Însă, de câțiva ani Tel Avivul a boicotat dezbaterile privind situația drepturilor omului în Palestina și în alte teritorii arabe ocupate.
Anunțul șefului diplomației israeliene vine după ce, președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care retrage SUA din mai multe organisme ale ONU, inclusiv Consiliul pentru Drepturile Omului.
Ordinul executiv mai prevede retragerea Statelor Unite din agenția ONU de ajutorare a palestinienilor, UNRWA, cu care Israelul a întrerupt deja legăturile, acuzând organismul că oferă acoperire militanților Hamas.
Consiliul Drepturilor Omului este alcătuit din 47 de state membre, alese prin vot majoritar în Adunarea Generală a ONU. Mandatul fiecărui membru este de trei ani, iar un stat nu poate fi reales imediat după două mandate consecutive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente