fbpx
sâmbătă , 23 mai 2020
Home / Actualitate / Dovleacul de la a la Z

Dovleacul de la a la Z

Chiar dacă nu-l poţi transforma într-o caleaşcă magică, aşa cum se întâmplă în basmul Cenuşăresei, totuşi te poţi bucura, savurându-i gustul inconfundabil, de alte proprietăţi uimitoare pe care le are.

Apreciat pentru miezul dulce şi parfumat, dovleacul este un adevărat tezaur de vitamine, mai ales A, C şi B, dar conţine şi fibre, antioxidanţi, potasiu, magneziu, calciu, acizi graşi.
Banalele seminţe de dovleac, pe care le ronţăim adesea pentru a alunga plictiseala, au şi ele remarcabile efecte asupra sănătăţii. Asta întrucât conţin zinc, magneziu, fier, fosfor, mangan, cupru, vitaminele B, E şi K, triptofan, un aminoacid care asigură un somn odihnitor şi alungă depresia, plus anumiţi compuşi care protejează inima, reduc riscul de diabet şi simptomele menopauzei. Mănâncă-le crude, nu mai mult de 50 de grame, fiindcă au multe calorii!
Copt, dar şi crud sau sub formă de supă-cremă, dovleacul reglează tranzitul intestinal, fiind tocmai bun pentru cei care suferă de constipaţie. În acest scop, cel mai indicat este să fie consumat seara.

Durerile de stomac pot fi calmate cu miere de dovleac, de mare folos şi celor care au suferit de hepatită, această miere fiind un adevărat balsam pentru ficat. Se ţine o cură de 20 de zile, timp în care se ia, cu o jumătate de oră înainte de masă, câte o linguriţă (de trei ori pe zi).
Femeile care se delectează frecvent cu seminţe de dovleac sunt mult mai puţin expuse riscului de cancer la sân.
Menţinerea acuităţii vizuale este promisiunea sucului de dovleac, bogat în flavonoizi şi carotenoizi, recomandat inclusiv în prevenirea cataractei şi a glaucomului. Acesta este motivul pentru care vârstnicii ar fi bine să bea câte 100 ml de suc în fiecare seară, înainte de culcare.

Nu-i chiar pentru toţi. Suferinzilor de gastrită sau ulcer gastric dovleacul crud le poate face rău.

Pasta antihelmintică (împotriva viermilor intestinali) preparată din seminţe de dovleac este unul dintre cele mai eficiente şi lipsite de efecte secundare remedii împotriva nesuferiţilor paraziţi. Se prepară din 100 g seminţe crude, 100 ml apă (sau lapte vegetal) şi trei linguriţe de miere. Se amestecă până la omogenizare, se împarte în trei porţii care se consumă pe stomacul gol, din oră în oră. După trei ore se înghite o lingură de ulei de ricin. Pentru copiii de 9-12 ani, pasta se prepară din 50 g seminţe, iar pentru cei de 5-7 ani, din doar 25 g. Durata unei cure: 4-6 zile.
Retenţia de lichide poate fi combătută cu ajutorul dovleacului. În acest scop se consumă pe parcursul unei zile un piure preparat din o jumătate de kilogram de miez de dovleac. Durata curei: 5 zile.
Se spune că puţine alimente sunt mai benefice pentru ficat decât dovleacul – în acest sens trebuie consumată fie pulpa crudă, fie suc de dovleac. Consumul de dovleac facilitează şi fortificarea vaselor sangvine, asigurând o bună funcţionare a inimii.
Un pahar de suc de dovleac băut seara, înainte de culcare, poate diminua pungile de sub ochi care se formează în timpul somnului.

Zilnic, timp de o săptămână, dacă vrei să slăbeşti, consumă câte 1,5 kg de dovleac, împărţit în cinci porţii, fiert sau copt, cald sau rece. Dacă îl stropeşti cu suc de lămâie sau grepfruit, ori îl condimentezi cu boia de ardei iute, te-ai putea debarasa de vreo 4 kg. Nu ai voie să mănânci nimic altceva în timpul curei.

Reţetă pentru miere de dovleac
Se spală un dovleac mediu, se decupează un capac prin care se scot seminţele, iar în locul lor se umple dovleacul cu miere lăsând loc gol cam de două degete. Se pune la loc capacul, se lipeşte cu scotch, se aşează într-un lighean curat şi se ţine într-un loc întunecos, la temperatura camerei, timp de 10 zile. Apoi se toarnă într-un vas lichidul din interiorul dovleacului, se îndepărtează coaja acestuia şi se trece miezul prin maşina de tocat, după care se amestecă cu sucul obţinut.

Distribuie:

Check Also

DNA-ul pădurilor a trecut de Camera Deputaților

Camera Deputaților a votat proiectul de lege al USR privind înființarea Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *