fbpx
1.8 C
Ploiești
duminică, 29 noiembrie, 2020
Acasă Sport Doina Ignat, una dintre cele mai valoroase canotoare din toate timpurile, lecție...

Doina Ignat, una dintre cele mai valoroase canotoare din toate timpurile, lecție de modestie și valoare

Eu vă spun doar atât. Că a cucerit vreo 27 de medalii, dintre care 16 de aur, 8 de argint și 3 de bronz la Olimpiade, la Campionate Mondiale și Cupe Mondiale, în perioada 1997-2007. Nu noi, fanii ei și ai sportului românesc, ci Federația internațională de specialitate a plasat-o pe Doina Ignat, pe locul 3 în topul celor mai bune canotoare din toate timpurile. Despre ea, se spunea când era în activitate și făcea parte din ”flotila de aur” a României, că are cel mai bun stroc din lume.
Ei bine, avantajul acestei meserii e că, prin conjuncturi anume, ajungi să vorbești, să socializezi și chiar să legi prietenii cu oameni de asemenea anvergură. Cu oameni pe care atunci când îi întâlnești, ar trebui să le faci o reverență sau să îți scoți pălăria în fața lor pentru că ți-au oferit atâtea satisfacții și emoții și te-au reprezentat cu mândrie. Doina este unul dintre acei oameni cu zâmbet minunat, modest, care nu și-a pierdut nimic din educația simplă și onestă, primită de la părinții ei, într-un sătuc ascuns undeva, prin Moldova.

Doina, cum este? Canotajul te-a ales pe tine, nu tu pe el, parcă așa ai zis mereu… Îmi povestești puțin cum a fost?
Într-adevăr, domnul Gioga Nicolae era antrenor la Steaua în 1984, a plecat în țară într-o selecție și a ajuns și la mine acasă în Miorcani, judetul Botoşani. Atunci mi-a explicat ce înseamnă canotaj, mi-a spus să vin în Bucureşti pentru niște probe deoarece aveam înălțimea și parametrii necesari acestui sport.

Dacă ar fi, așa, să aduni kilometri pe care i-ai strâns dând la vâsle, cam cât ar fi? De aici până unde?
Nu cred că aș înconjura Pământul, dar până în Noua Zeelandă cu siguranță aș fi ajuns.

Știu că gimnastele, de pildă, au ”suferit” de dorul dulciurilor prin cantonamente. La tine cum a fost? Ceva restricții cu greutatea sau cu dieta?
Noi la „Open” nu am avut niciun fel de restricții, dar nici nu puteam să fim ca și fetele de la aruncări, dar nici ca fetele de la categorie ușoară.

Apropo de mâncare, ești din Moldova, te pricepi la pârjoale, la poale-n brâu sau nu îți place în bucătărie?
De priceput, mă pricep, fac când sunt nevoită, dar nu pot să spun că bucătăria este un punct forte pentru mine.

Ce fel de mamă ești pentru fiica ta? Una de modă veche, cicălitoare, sau modernă?
Nu sunt nici de modă veche, dar nici modernă. Încerc să le combin astfel încât sa fiu mândră de educația fiicei mele, și nu mă laud, dar chiar am un copil educat.

Că tot suntem aici, între noi, femeile… Comedie sau dramă? Ce filme preferi, ești romantică, plângi la filmele de dragoste?
Eu sunt o fire romantică, îmi plac filmele de dragoste. Cel mai mult îmi place Pretty Woman, prima dată l-am văzut în 90, în avion, în drum spre Seattle, spre „Jocurile prieteniei”. Și da, obișnuiesc să plâng la filmele de dragoste.
Chiar, când ai plâns cel mai mult la o medalie?
Cel mai mult am plâns în 2008, la Beijing, când am luat bronzul, din păcate. Și acum când îmi aduc aminte, îmi dau lacrimile.

Este o istorie cu prima ta medalie de aur… Pe care ți-au furat-o hoții din garsonieră. Ca o ironie, tu ești acum comisar, ai vrea să-l găsești pe hoț? Ce l-ai întreba?
Normal ca aș vrea sa îl găsesc, și l-aș întreba dacă este împlinit, dacă este mândru pentru că o are?

Există vreo rețetă a succesului? Vreun secret? Care a fost secretul vostru, al fetelor de aur, flotila de aur a României, cum vi s-a spus….
Muncă, muncă, muncă, disciplină, ambiție, sacrificiu, dedicație, toate puse la un loc. Și cel mai important, respect una față de cealaltă.

Într-un grup, se știe că există un responsabil cu glumele, un morocănos, știi, ca la piticii din Albă ca Zăpada… Din acel echipaj de vis, care dintre voi era responsabila cu farsele?
Cu farsele și glumele nu prea, dar cu voia bună și cu distracția la petreceri, ne plăcea, într-adevăr. Eu dădeam tonul cu muzica și cu distracția, indiferent de starea mea de spirit.

Cea mai tare și mai amuzantă întâmplare la vreun concurs a fost…?
Cel mai amuzant a fost în 2004 când toate l-am aruncat pe domnul Ion Țiriac, președintele Comitetului Olimpic Român, în apă de pe podiumul de premiere.

Dacă n-ai fi fost o campioană, ce ți-ar fi plăcut să faci? Dans, actorie, politică?
Mi-ar fi plăcut sa fiu șofer de autobuz din satul meu spre Botoșani deoarece era o singură cursă pe zi, și aia era foarte aglomerată, iar oamenii stăteau în picioare, înghesuiți, supărați, amărâți… Și așa am zis, când o să fiu mare o să îmi cumpăr un autobuz al meu să fac mai multe curse și să îi duc pe toți.

Cu ce șef al lumii ai vrea să te întâlnești o dată față-n față: Putin, Trump, Boris Johnson…? Și de ce?
Cu Putin aș vrea să mă întâlnesc, pentru că el chiar mi se pare un om foarte serios, hotărât, și întotdeauna a vrut să arate că este mai deosebit și că vrea sa facă performanță.

Ce vrei să le transmiți celor care ți-au ținut pumnii strânși la cursele tale pentru aur și cititorilor Ziarului Ploieștii care iubesc canotajul, iubesc sportul și pe marii campioni?
Celor care ne-au ținut pumnii vreau sa le mulțumim, știu că au fost în număr mare și au trăit profund aceleași emoții odată cu noi, și sper în continuare ca Romania să aibă sportivi, rezultate și oamenii să ii susțină la fel cum ne-au susținut pe noi. Iar cititorilor Ziarului Ploieștii le doresc multă sănătate, o vară cât mai frumoasă, și să dea Dumnezeu să trecem cu toții peste acest virus cumplit.

1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Primăria Ploiești, pregătită pentru prima zăpadă

Ca să nu mai fie prinși pe picior greșit la prima zăpadă, așa cum se întâmplă de vreo 30 de ierni încoace, oficialii Primăriei...

PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE FURT CALIFICAT

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova au efectuat 14 percheziții domiciliare pe raza județelor Ilfov și Ialomița, la domiciliile...

Comisia europeană a aprobat acordul interguvernamental dintre România și SUA

Comisia Europeană a aprobat acordul interguvernamental dintre SUA și România pentru retehnologizarea reactorului 1 și construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a...

Expoziție la Muzeul Petrolului, la 115 ani de existență a rafinăriei Vega

Ieri, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova a deschis, la secția sa de pe strada Bagdasar, unde funcționează Muzeul Petrolului din Ploiești, expoziția aniversară...

AUTOTURISM ÎN FLĂCĂRI PE DN1B, ÎNTRE LOLOIASCA ȘI MIZIL

Incidentul a avut loc pe sensul Mizil către Ploiești. Un autoturism a luat foc. Din fericire, conducătorul auto a reușit să coboare din mașină...

Deficit bugetar de 9,1% din PIB, în 2020

CE MINISTERE AU PRIMIT BANI ȘI CE BUGETE AU FOST DIMINUATE Guvernul a aprobat, luni, a treia rectificare bugetară din acest an. Ministrul Finanțelor, Florin...