6.3 C
Ploiești
miercuri, 24 februarie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Doar protejându-l pe Dodon va demonstra Stoianoglo că-i independent

Doar protejându-l pe Dodon va demonstra Stoianoglo că-i independent

Nicolae NEGRU, editorialist, Ziarul Național – Chișinău

S-a trecut prea repede peste discuția telefonică dintre Igor Dodon și Ion Ceban de după alegerile din iunie 2018 pentru postul de primar general al municipiului Chișinău. Atunci șeful statului a fost implicat în procesul de anulare a rezultatelor alegerilor respective, despre care s-a aflat, printr-o recentă scurgere de informație. Inițiativa îi aparține lui Dodon: el îi comunică lui Ceban că ar mai fi de discutat „o variantă” postelectorală: să se anuleze rezultatul lui Andrei Năstase, învingător să fie declarat Ceban, care la rândul său să refuze mandatul și să fie organizate alegeri noi în decembrie. Lui Ceban i se cerea doar să conteste rezultatele alegerilor, pe care le pierduse (și chiar își recunoscuse public înfrângerea). Derutat, actualul primar al Chișinăului nu a zis nici da, nici ba, a vorbit despre o „contestație tehnică”, iar Dodon îi propune să se gândească, asigurându-l că „ei nu o să ia vreo decizie fără noi”.

 

Alexandr Dmitrievici + Veaceslav Nicolaevici = Platonoglo
Sigur, „EI” nu aveau cum lua o decizie fără ca PSRM să se adreseze în justiție cu denunț că Andrei Năstase ar fi încălcat Codul Electoral, făcând campanie în ziua alegerilor (de fapt, doar chemând lumea la vot). Contestația trebuia să vină de la un concurent și singurul concurent era Ceban. Acesta o va scrie, deși recunoaște în discuția cu Dodon că „încălcarea” nu a influențat rezultatul alegerilor. Dacă nu a influențat, de ce a scris contestația? Anularea rezultatelor alegerilor din municipiul Chișinău a fost picătura care a umplut paharul răbdării partenerilor occidentali. Și Bruxellesul, și Washingtonul, și Bucureștiul au fost iritate de acest atentat la votul alegătorilor și putem presupune că de aici a început căderea și fuga lui Plahotniuc. Dar complicii săi, Dodon și Ceban, nu ar trebui să plătească și ei pentru această crimă contra democrației? Nu e rușinos, nu e monstruos să-i avem în fruntea statului și a capitalei? Dacă mai punem aici „Bahamas”, „kulioașili”, banii de la Kozak, geanta cu 1,5 milioane de la Shor, mobila de la Erdogan în schimbul profesorilor turci… se creează impresia că Dodon e intangibil, deasupra legii, că i se permite orice și nu răspunde pentru nimic. Este el protejat cumva de „pactul Molotov-Ribbentrop 2”? Conținutul înțelegerii de la începutul lui iunie 2019 între Berlin și Moscova, cu concursul Washingtonului, rămâne necunoscut până azi.
Pus fulgerător în libertate de „cel mai independent” procuror general, omul serviciilor secrete rusești (cum scrie presa ucraineană), Veaceslav Nicolaevici Platon, devine și el un fel de mână dreaptă a procurorului general arătând cu degetul spre cel care-l încolțește pe Dodon. Azi acesta pare a fi mai mult Candu decât Plahotniuc și Shor. E prea grosolană cusătura! Îl compromite pe Alexandr Dmitrievici Stoianoglo. Altminteri, Platon și Stoianoglo acționează ca o persoană, ca un Platonoglo, în interesul lui Dodon, ignorându-i „activitatea” neconformă cu morala și legea. Primul e cu „probele”, „expertiza”, banii („fondul antioligarhic”), iar cel de-al doilea e cu bâta legii „statului de drept”. „Cât voi fi eu președinte, oligarhia nu va reveni la putere în Moldova”, declara cu patos colhoznic Dodon. Cum să revină, dacă nici n-a apucat să plece, iar Dodon, locotenentul lui Plahotniuc, a rămas pe loc? Și i s-a mai alăturat Platonoglo – un om de afaceri (nu mai sărac decât Plahotniuc) plus un procuror „independent”, prezumtiv, agent străin.
Ce costuri poate avea o ezitare în politică
Ezitarea Maiei Sandu de a demite Guvernul Chicu ar putea să o coste scump. Când îți arde casa, nu alegi vecinii care aleargă cu căldările în funcție de sentimentele de până la incendiu. E ciudat să auzi de la liderii PAS despre „administrarea dezastruoasă a crizei de către Guvernul lui Dodon, care a demonstrat incompetență, aroganță și o iresponsabilitate fără precedent”, dar când li se propune să-l schimbe, își amintesc, deodată, că asupra unora dintre deputații din opoziție cu care ar fi să se alieze în demiterea lui Chicu planează suspiciuni de corupție. De altfel, și asupra mai multor deputați socialiști, începând cu Greceanâi, planau și planează aceleași suspiciuni, și asupra lui Dodon planează nu mai puține (numai „kuliokul” cât face!), dar faptul acesta nu i-a oprit pe cei de la PAS anul trecut să intre în alianță cu PSRM punând cruce pe integrarea europeană. Dacă atunci au făcut concesii morale pentru a „salva” republica, azi nu mai e nevoie stringentă de a o salva? Democrația, lupta cu corupția, cursul european nu mai sunt prioritare, prioritară este „morala” relativă, păreristă, atâta timp cât nicio instanță nu s-a pronunțat în cazul vreunui deputat? Să nu observe Maia Sandu această „incoerență”, dublele standarde, faptul că astfel face jocul lui Dodon? Nu o revoltă faptul că demnitatea Republicii Moldova e călcată în picioare, că slugărnicia lui Dodon depășește orice limită? Crede oare dânsa că „dezastrul” pe care îl lasă în urmă guvernul din consilierii lui Dodon o favorizează în alegerile prezidențiale, că șansele ei să fie aleasă președinte cresc pe măsură ce criza epidemiologică, economică, socială se adâncește?
Răzgândirea Maiei Sandu, după ce declarase că PAS e dispus să voteze demisia guvernului chiar cu unele riscuri „politice și de imagine”, să fie o consecință a „pactului” menționat mai sus? Or, acum două luni și mai bine (11 mai) gândea altfel. „Avem un guvern incapabil și iresponsabil. În cazul în care ne propunem să numim un nou guvern, există riscuri foarte mari pentru partid. Dacă lăsăm acest guvern, ne vom convinge cât de urâtă va ajunge situația pentru cetățeni, nu pentru guvernanți. Situația va fi grea pentru cetățeni. E o alegere foarte grea pentru noi. Să încercăm să numim un nou guvern, foarte bun pentru cetățeni, asumându-ne toate riscurile politice și de imagine, inclusiv electorale, sau să lăsăm lucrurile așa cum sunt? Eu cred că dacă suntem sinceri cu noi, trebuie să îmbunătățim situația cetățenilor indiferent de consecințele politice pentru noi”. Când a fost sinceră Maia Sandu? S-a schimbat ceva între timp, decât că starea de lucruri s-a înrăutățit? De ce dar „riscurile politice și de imagine” au devenit dintr-odată piatra de poticnire pentru PAS? Să fi telefonat cineva de undeva, după cum spune prim-vicepreședinele PAS, Igor Grosu? Este Maia Sandu influențată din exterior? La sigur, nu e o coincidență faptul că Donald Tusk, președintele PPE, consideră că cea mai bună soluție pentru obținerea unei majorități proeuropene sunt anticipatele. Dar practica bate gramatica. Și dacă nu vor fi libere și corecte alegerile prezidențiale, cum vor fi cele parlamentare? Riscurile de imagine cu acest pas înapoi s-ar putea să fie pentru PAS și Maia Sandu nu mai mici, ci mai mari decât dacă ar vota demiterea Guvernului Chicu.
Justiție reformată sau motive de pamflet
Eliberarea lui Platon, dar mai ales imaginile video cu Dodon acceptând o pungă cu bani de la Plahotniuc, în fine, epopeea Gațcan nu sunt relevante și bine face Stoianoglo că le ignoră. În primul rând, imaginile sunt de durată foarte scurtă, „doar 15 secunde”, și nu poți trage concluzii serioase privind coruperea unui cogeamite șef de stat în baza acestor imagini caleidoscopice. E drept, dacă punem la socoteală și imaginile precedente, în care Dodon explică de ce e nevoit să ceară bani de la Plahotniuc, durata e mai mare, dar nu suficientă pentru reputația unui stat suveran. Să fi fost un video de măcar 15 minute… Chiar dacă statul nostru nu e mare, asta nu înseamnă că putem face rabat la demnitate statală. Mai cu seamă că Dodon spune clar că nu ia banii pentru el, ci pentru „plata salariilor” tovarășilor săi.
Avem noi mândrie națională sau nu? E rândul lui Plahotniuc să finanțeze socialiștii. La urma urmelor, imaginile vin de la Plahotniuc, el a filmat fără să ceară acordul lui Dodon și, evident, a ales doar cadrele negative. Poate în altele Dodon arată mai onest, mai dârz, mai principial, mai patriot? Chiar dacă lui Dodon i-au mai venit niște bani prin Bahamas, chiar dacă el cheltuiește mult mai mult decât câștigă, să nu uităm că îl mai ajută și părinții. L-a mai ajutat și Erdogan în schimbul celor șapte profesori turci dați pe mâna lui, de aceea „pșâdintele” trebuie lăsat în pace. De ce să-l deranjăm cu fleacuri, căci e un candidat solid, cu șanse mari la președinție. O mai ia el uneori pe arătură, la propriu și la figurat, dar asta probează dragostea lui fierbinte de popor.
Ș-apoi, Maia Sandu și Andrei Năstase trebuie să se împace cu Dodon, să uite supărarea, să-i mai dea o șansă, formând o coaliție de „salvare națională, antioligarhică” și să-l ajute să câștige alegerile prezidențiale (organizate de Guvernul Chicu) sau să se ajungă la un numitor comun privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate în februarie-martie 2021. Ca apoi toți trei împreună să continue dezoligarhizarea și relațiile echilibrate cu Rusia, care, de altfel, nici nu e interesată de noi. Ea are destulă bătaie de cap cu încorporarea Belarusului, căci Lukașenko se încăpățânează să rămână independent. Apoi trebuie îmblânzită și realipită Ucraina, abia după aceea vine rândul Chișinăului. Până atunci, nu avem ce ne agita – ne punem în piept panglica pobedei (biruinței – n.r.), ne integrăm frumușel în russki mir (lumea rusă – n.r.), în Uniunea Eurasiatică și așteptăm răbdători când Rusia va fi pregătită să ne bage în seamă și pe noi.
Maia și Andrei trebuie să-și mai tempereze preferințele geopolitice, fiindcă, după cum spun rușii, Celui de Sus îi plac trei încercări. Din prima sută de grame nu poți înțelege gustul votcii. A doua sută, al doilea pahar, adică a doua alianță ACUM-PSRM va merge cu siguranță mai bine, iar a treia – cea mai reușită, spre satisfacția putinofililor platonici convertiți la bloggerism.
Vrem capul mesagerului veștilor rele
Și încă ceva. Cred cu tărie că practica antică a pedepsirii (a uciderii, ca să fim sinceri) mesagerului care aduce vești proaste trebuie reintrodusă în republicuța noastră. Și primul candidat la glorie negativă trebuie să fie deputatul Iurie Reniță, care vine cu vești proaste în cel mai nepotrivit moment, făcând publice imagini ce-l compromit pe președintele Dodon când acestuia îi era lumea mai dragă. Bine că procurorul general s-a priceput să iasă imediat în fața jurnaliștilor și să explice cine-i cu adevărat beneficiarul miliardului furat (sigur, Plahotniuc) și de ce Platon este martirul Laundromatului rusesc. Astfel, semnificația imaginilor buclucașe cu Dodon și „kulioașili” a fost puțin bruiată. În condițiile în care nici nu se știe cu precizie câți bani erau în punga respectivă (doar dacă Plahotniuc nu va pune la dispoziția deputatului Reniță imagini suplimentare, căci însuși Dodon s-a scăpat cu vorba – „iar îmblați cu kulioașili”), refuzul procurorului general de a se autosesiza pe acest caz trebuie salutat. Chiar dacă alți procurori spun că astfel a fost încălcată legea. Da, da, deputatul Reniță a făcut jocul oligarhului, urmărind scopul abaterii lui Stoianoglo de la căutarea miliardului. Dar, din fericire, procurorul general, care a fost atacat de oligarhie înainte de a candida la acest post, nu s-a lăsat provocat. La urma urmei, un președinte, luând o sumă minoră de bani (în pungă nu putea să încapă mai mult de un milion de euro), nu reprezintă o prioritate pentru justiția noastră.
Și – da! – trebuie arestat Candu! Și băgat în locul lui Platon! Prea s-a activizat, inclusiv în cazul Ștefan Gațcan, de parcă nu Dodon, ci naș-su ar fi președinte. Or, procurorul care și-a băgat nasul în oala finanțării PSRM (Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție) a fost pus bine la punct! Să fie pus și Candu la punct! Adică în celulă! Numai protejându-l pe Dodon va demonstra Stoianoglo că e un procuror independent și antioligarhic!
P.S. Rog adversarii vaccinării obligatorii contra Covid-19, care vor să preîntâmpine astfel introducerea în corpurile lor a micro- și nano-cipurilor și a altor dispozitive cu „efecte adverse”, concepute de Bill Gates, ca să-i poată controla pe oamenii de pe glob prin intermediul tehnologiei 5G, să ia în considerare faptul că textul ultimelor subcapitole sunt de fapt un pamflet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

FILARMONICA PLOIEȘTI, www.filarmonicaploiesti.ro

Concert Folcloric de Dragobete – 24 februarie 2021 Orchestra Populară “Flacăra Prahovei” a Filarmonicii “Paul Contantinescu” vă așteaptă miercuri, 24 februarie 2021, de la ora...

TEATRUL „TOMA CARAGIU”, www.teatruploiesti.ro

SecȚia DRAMĂ Vineri, 26 Februarie, ora 19:00; Sambata, 27 Februarie, ora 19:00 - PREMIERA - Sala Teatrului Toma Caragiu Ti amo, Maria!, de Giuseppe Manfridi, regia:...

Petrolul Ploiești, prima “finală” câștigată pentru play off

Petrolul Ploiești a obținut toate cele trei puncte în epilogul rundei a 16-a a Ligii a doua la fotbal, impunându-se, pe arena „Ilie Oană”,...

La blockbusterul lăudat

Ca mai tot amatorul de sport, orice sport, din România și ca un veritabil patriot, nu din ăla doar de Facebook, mi-am luat frumos...

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie ar putea cuprinde întreaga țară

Institutul Național de Sănătate Publică a concluzionat, după o analiză a primelor 136 de cazuri, că noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja...

Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova în perioada 2021-2027(II)

Continuăm, astăzi, să prezentăm detalii din Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova pentru perioada 2021-2027, cu date despre infrastructura de sănătate. Din păcate,...