7.9 C
Ploiești
joi, 18 aprilie, 2024
spot_img
AcasăInterviuDmitrii Gordon: „De la Putin ne putem aștepta și la un atac...

Dmitrii Gordon: „De la Putin ne putem aștepta și la un atac nuclear”

Dmitrii GORDON, cunoscut jurnalist și prezentator TV ucrainean, fondator al proiectelor TV și Internet „În vizită la Dmitry Gordon” și „GORDON”, câștigător a două butoane de aur YouTube, a acordat recent presei de la Chișinău un interviu despre invazia rusă în Ucraina, obiectivele lui Putin în acest război și viitorul Rusiei și Ucrainei, difuzat la un post TV. Nicolae Misail, corespondentul nostru pentru Republica Moldova, oferă cititorilor noștri versiunea scrisă a interviului.

– Domnule Gordon, am dori să ne ajutați să lămurim cititorii, consumatorii media în general, ce se întâmplă în prezent în Ucraina. Rușii spun una, din Ucraina și din lume vin informații diametral opuse. Ca unul dintre cei mai informați jurnaliști, cum ați comenta situația la zi?
– În primul rând, nu ascultați rușii. Sunt mincinoși profesioniști, mint de mulți ani, de decenii, etalând mine nevinovate. Or, anume Rusia a declanșat agresiunea împotriva unui stat suveran și independent, Ucraina. La moment iată ce se întâmplă în Ucraina: armata ucraineană și poporul eroic ucrainean țin piept cu succes atacului hoardelor fascisto-putiniste, starea de spirit este una însuflețită, după ce speranța lui Putin la un blitzkrieg, că în trei zile va cuceri țara mea, s-a spulberat. El credea că soldații ruși vor fi primiți cu pâine și sare, ca „eliberatori”. Dar îi întâmpinăm cu amnar și plumb. Peste 12 mii de soldați ruși, pe ulițele orașelor noastre fumegă un număr impunător de avioane doborâte, inclusiv SU, tancuri și blindate, altă tehnică de luptă. Plus mii de soldați ruși care s-au predat sau au fost luați prizonieri. Ei țin conferințe de presă, în care spun adevăruri tăinuite de administrația Putin, față de ei manifestăm o atitudine umană, nimeni nu-și bate joc de ei. Le sunt oferite posibilități de a suna mamele, soțiile, mii de clipuri video pe YouTube și pe alte suporturi informaționale le poate vedea toată lumea.
– Dar nu a fost posibil a evita de la bun început războiul?
– Nu. Nu a fost posibil pentru că Putin are o idee obsesivă. Acest om deja în vârstă – mă îndoiesc de sănătatea lui psihică – și-a trăit cei mai buni ani în URSS, deși nu cred că au fost cei mai buni ani ai lui, și are o idee fixă: să reclădească Uniunea Sovietică. Fără Asia Centrală, fără țările baltice, dar cu Rusia, Ucraina, Belarus, Moldova, Kazahstan, cel mai probabil și Georgia, Armenia. Și atâta timp cât se află pe tronul de la Kremlin, trebuie să fim prudenți și să înțelegem că de la acest schizofrenic ne putem aștepta la orice.
– Adică „orice”, aveți în vedere inclusiv un război nuclear?
– Eu nu exclud așa ceva. Dacă cinev ami-ar fi spus că avioanele rusești vor bombarda  orașele ucrainene, Harkov, Mariupol, Kiev, Sumî, Cernigov, tot nu ași fi crezut și nu cred că asemenea gânduri să fi apărut nici în cele mai înfierbântate creiere. Cu toate acestea vedeți numeroase cadre video cu orașe distruse. Desigur, de la acest schizofrenic ne putem aștepta și la un atac nuclear, nici nu-i va tremura mâna. El nu are unde da înapoi. Dacă va spune: „gata, plec din Ucraina”, asta va însemna fie că își trage singur un glonț, fie că i-l trag tovarășii săi.– De ce oare oamenii din cercul lui Putin tac, cum credeți, domnule Gordon?
– Ați zis de ce oare oamenii din cercul lui Putin tac. Dar, în primul rând, ați văzut oameni lângă el? I-ați văzut, cred, la ședința Consiliului de Securitate, transmis în direct, pe toți ortacii săi, criminali, pleava societății, pe care el i-a legat în acțiunile sale criminale cu frânghia viitorului sânge. Acolo n-au mai rămas oameni. Niște plebei care se tem și de respirația lui Putin. În plus, să nu uităm că toți acești ani, oameni ca Șoigu, ministrul apărării, Gherasimov, șeful Statului Major, și alți ticăloși au jefuit Rusia fără pic de rușine. Ori toate aceste vechituri, tehnica pe care au târât-o pe linia de atac, având termenul expirat și care se strică, soldații ruși sunt nevoiți să o abandoneze, pachetele de rație alimentară și ele demult expirate, acele veste antiglonț cu scuturi de carton montate – toate acestea vădesc un lucru clar: ei au furat armata rusă în modul cel mai obraznic. Iar pe Putin îl convingeau că „noi avem o armată invincibilă, legendară, noi o să le dăm la bot acestor haholi, banderoviști, fasciști” etc. În consecință, ce se întâmplă? Acelei tehnici-vechituri i-am contrapus armament modern american, de nivel NATO. Noi doborâm avioane, ardem, topim, transformăm în fier vechi, iată prețul acestei tehnici. Cât despre tovarășii lui Putin, lor le e frică de el. În plus, tot mai mulți spun că Putin practic nu permite nimănui să intre la el. Ați văzut, cred, acele mese de sute de metri, ce să mai vorbim.
– Dar există în general cineva care să-i deschidă ochii, acum când se văd atâtea pierderi?
– Mi-e greu să spun. Din câte ne informează serviciile de spionaj, la el acum poate intra Yurii Kovaliciuk, cel mai apropiat prieten, și el cuprins de mania refacerii URSS, Șoigu, Gherasimov, Patrușev și probabil paza personală. Cine-l mai poate informa? Posibil îl informează despre ceva cei care se întâlnesc cu el, am în vedere lideri străini – Naftali Bennett, Macron, Erdogan.
– Să înțelegem că însuși Putin azi multe nu știe din cele ce se întâmplă pe front, iar dacă vorbește cu Macron, Erdogan, consideră că tot ce-i spun ei e minciună, fake-news?
– Admit că el nu deține informația completă. Or, acest descreierat nu utilizează Internetul, se informează dintr-un singur canal. Dacă ar fi cunoscut-o, ar fi trebuit să înțeleagă că ucrainenii, în pofida vârstei, a viziunilor politice, nu vor Rusia, nu vor să fie cotropiți. Azi la noi nu poate fi vorba despre oarecare coloana a cincea, adepți ai lui Putin, ei pur și simplu nu există. Putin este omul căruia, după cum spunea un coleg de-al meu, trebuie să-i punem monument pe Vladimirskaya Gorka (locație în parcul central cu același nume din Kiev – n.r.) pentru că a unit națiunea ucraineană cum nimeni altul nu a consolidat-o până la el. A unit-o prin ura față de cotropitorii ruși, prin dorința de a apăra țara, prezentul și viitorul ei.
– Dmitrii, dar ce se va întâmpla dacă Putin nu-și va atinge scopul?
– Vă spun cel mai important lucru: Putin nu-și va atinge scopul. Este exclus. Ce urmează? Pe de o parte, izbânda armatei ucrainene, a poporului ucrainean. E ceea ce a cutremurat lumea și i-a arătat lui Putin că rușii aici nu vor intra. Pe de altă parte, sunt sancțiunile nimicitoare, pe care le-a impus Rusiei Occidentul și care vor mai cunoaște o intensificare. Eu cred că aceste sancțiuni vor distruge Rusia și destul de rapid. Aștept momentul când rafturile magazinelor vor fi goale, în special din Moscova. Îmi doresc ca în Moscova oamenii să meargă la magazin, iar acolo – nimic. Poate atunci va ajunge și la mintea lor că pe lângă ura!-patriotismul fals, pe care alde Soloviov li-l „cultivă” de opt ani, există valori umane, umanism, dreptate, pentru care Ucraina și întreaga lume azi luptă în comun. Vreau să înțelegeți că e vorba de geopolitică – fiecare își va revendica ceea ce e al său: finlandezii vor cere Karelia, moldovenii își vor revendica Transnistria, georgienii Abhazia și Osetia de Sud, Germania își va cere Königsbergul, Japonia insulele Kurile și Sahalin. După care Rusia se va descompune cum s-a descompus Uniunea Sovietică într-o singură zi. Cred că asistăm la cel mai important eveniment geopolitic al secolului XXI – prăbușirea Imperiului Răului și instalarea păcii și dreptății pe glob.

– Dar la ziua de azi, cum pot sancțiunile opri tancurile rusești?
– Foarte simplu. Sancțiunile omoară economia. Toate încep de la economia națională. Spiritul de luptă e bun, armata e un lucru bun, dar sancțiunile economice aplicate sunt fulgerătoare. Se prăbușesc băncile, se prăbușește imperiul petrolului, din contul căruia Rusia există. Dolarul, euro nu se mai găsesc la schimb, rușii nu mai pot pleca nicăieri. Liniile aviatice din Ural recunosc că mai au piese de rezervă doar pe trei luni. Rusia practic nu produce nimic, nu e o țară producătoare, e pur și simplu o amplă stație peco. Și când furtunul va fi strangulat, vor dispărea tehnologiile occidentale, toți vor prinde a înțelege că „nu mai suntem o țară măreață”. Că tot ce au avut mai de preț era de producție occidentală. Începând cu cașcaval și terminând cu instalațiile cu care dobândesc gaze sau extrag petrol.
– Dar cetățenii de rând l-ar putea opri pe Putin cu proteste?
– Putin a betonat tot și toate. Cetățenii de rând ruși sunt înlănțuiți și li se aplică ani de pușcărie pentru că ies în stradă. De aceea eu văd două scenarii. Varianta unu – oligarhii ruși, ale căror proprietăți sunt sugrumate în toate țările lumii, la întreprinderile cărora lucrează sute de mii de lucrători, mâine nu vor avea cum să le achite salariile. Ce le vor spune? Mergeți în stradă, nu putem achita salariile voastre, nu avem bani. Varianta doi – acum Putin le-a închis rușilor Instagram, Facebook, Youtube, tot cu ce ei s-au obișnuit. Dar când vor dispărea și cele fără ce nu poți trăi – frigidere, automobile, că doar toate piesele sunt din Occident, ustensile de bărbierit, că tot sunt de producție străină, când nu vor mai avea ce mânca, atunci va surveni colapsul.
– Prăbușirea Rusiei ar însemna soluționarea tuturor conflictelor, inclusiv cel transnistrean?
– Desigur, dacă conflictul transnistrean nu se va soluționa chiar mai devreme. Rusia nu e într-o situație chiar atât de simplă: la sud, talibanii – credeți că talibanii nu și-ar dori să intre în Rusia? Când Rusia e puternică, puțini care-și doresc așa ceva. Când va slăbi, dar deja se vede că ea slăbește, atunci altfel vor gândi vecinii din jurul ei. E o chestiune de timp, de altfel foarte scurt.
– Ucraina a semnat cerere de aderare la UE. Ce semnificație are gestul în opinia Dvs.?
– Eu nu văd că UE e gata să primească Ucraina în UE. Când voi vedea, am să mă dau cu părerea.
– Dar Moldova, Georgia?
– Cât timp în Moldova și Georgia sunt conflicte teritoriale, cred că nu poate fi vorba de aderare. De altfel pentru Moldova acum e un timp prielnic – cât noi avem de furcă cu forțele armate ale Rusiei, ocupați Transnistria, sunt teritoriile voastre.
– Cum credeți, cu ce se va termina acest război? Cum va arăta Ucraina, Rusia după război?
– Există câteva scenarii: 1. Victoria indiscutabilă a Ucrainei. 2. Retragerea Rusiei, cu pierderea unor teritorii ucrainene. 3. Război nuclear. Pentru mine cel mai aproape e primul scenariu. Mai cred că războiul se va sfârși cu pierderea necondiționată a statalității Rusiei, a viitorului său. Cu Rusia se va întâmpla ce s-a întâmplat cu Germania în 1945. Mai întâi eliminarea lui Putin. Apoi pocăință. Nu exclud destrămarea. Cred că Tatarstan, Iakutia și multe alte teritorii își vor dori autonomie sau revendica independența. Nici China nu doarme, îi trebuie multe de la Rusia. Moartea Rusiei acum e convenabilă tuturor. Pur și simplu, Rusia și-a agravat și mai mult situația prin atacul asupra Ucrainei. Iar Ucraina și toată lumea civilizată va repurta victorie. Inclusiv Moldova, Georgia și toți ceilalți.
– Și ultima întrebare: va fi Putin tras la răspundere pentru crime de război?
– Categoric, da. Putin va răspunde pentru crimele comise. Se va întâmpla în iad, dar nu exclud că se va întâmpla și în timpul vieții lui.
– Mulțumim pentru interviu.
– Slavă Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente