fbpx
-2.7 C
Ploiești
marți, 19 ianuarie, 2021
Acasă Mozaic Inedit Discursul exploziv al lui Viktor Orban la aniversarea Trianonului

Discursul exploziv al lui Viktor Orban la aniversarea Trianonului

Nicio altă naţiune din lume nu ar fi reuşit să reziste unui secol ca acesta, iar noi nu numai că am rezistat, ci avem iar sorţi de izbândă – a declarat prim-ministrul Viktor Orban în oraşul Satoraijaujhely din nordul Ungariei, conform Agenţiei maghiare de ştiri MTI, scrie Flux24.ro, preluat de CorectlPolitica.

Cu ocazia comemorării a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, a avut loc dezvelirea unei statui centenare a Păsării Turul, după care prim-ministrul a ţinut un discurs în care a subliniat: „Perioada celor o sută de ani de singurătate s-a terminat, avem iar aliaţi, avem vecini buni cu care ne putem pregăti pentru viitor”. El a accentuat ideea că deceniul următor nu va fi cel al scăderii şi al pierderilor, ci al prosperării şi al construcţiei ţării. Generaţia noastră are posibilitatea de a întoarce soarta Ungariei, de a-şi îndeplini menirea să ducă ţara până la poarta victoriei, însă bătălia finală va trebui dusă de generaţia ce ne va urma, ei vor fi încredinţaţi să facă paşii finali – s-a exprimat prim-ministrul, adăugând: Nu va fi uşor, dar va merita, pentru că „pe voi vă aşteaptă vremuri mari”.
El a afirmat: „Noi maghiarii, nu am dispărut, nu am pierit, ci ne-am întemeiat aici o ţară păstrându-ne calitatea deosebită. Am primit cu inimă deschisă creştinismul, am ascultat şi am urmat cuvântul lui Dumnezeu şi am făcut din el temelia organizării statului”.
Prim-ministrul a continuat: „Am rezistat atacurilor imperiilor din Vest, am supravieţuit loviturilor nimicitoare ale păgânilor din Est; ne-am cucerit locul în Europa l-an adaptat exigenţilor noastre şi l-am menţinut până azi, Timp de 400 de ani, Ungaria a fost un stat puternic şi independent, care a luptat apoi 300 de ani împotriva Imperiului Otoman; după încă 200 de ani îngreunaţi de răscoale şi lupte pentru libertate nereuşite, am intrat în secolul XX ca naţiunea parteneră a unui mare imperiu european – a reamintit, adăugând: „Cu toate că, de-a lungul secolelor, au murit mulţi maghiari pe câmpul de luptă, naţiunea maghiară şi-a dovedit puterea de a se ridica iar în picioare”.
Viktor Orban a remarcat: în calvarul maghiarilor, un rol aparte revine femeilor, deoarece ele au compensat pierderile de sânge de fiecare dată, mulţumită lor „purtăm în gene arta supravieţuirii şi a construcţiei ţării”, lor le datorăm faptul că „suntem campionii europeni ai supravieţuirii”.
Apoi a accentuat: „Nu am devenit provincie germană, nici vilaiet turcesc sau republică sovietică. Noi, maghiarii, suntem o mare naţiune făuritoare de cultură şi organizatoare de stat”. A evocat trecutul recent, când comploturile de la Budapesta au atacat Ungaria din spate, au dat ţara pe mâna duşmanilor, iar guvernul pe mâna bolşevicilor, după care „Vestul a violat graniţele milenare ale Europei Centrale” şi „ne-a înghesuit între frontiere care nu pot fi apărate, ne-a privat de bogăţiile naturale, ne-a izolat de resurse, făcând din această ţară o celulă a condamnaţilor la moarte”. Vestul a redesenat Europa Centrală fără scrupule, ceea ce nu i-o vom uita niciodată, a declarat Orban.
El a spus: am crezut că nu putem păţi mai rău de atât, însă, după al Doilea Război Mondial, „ne-au lăsat pradă comuniştilor fără nicio remuşcare”, împreună cu restul ţărilor din Europa Centrală. Asta să fie o învăţătură pentru totdeauna popoarelor din această regiune.
Prim-ministrul a reamintit: „Au fost mulţi care s-au oferit pentru a îngropa Ungaria cu plăcere”, şi-au unit forţele ca să ne piardă, noi însă am rămas în picioare şi am rezistat. Astăzi nu mai există Cehoslovacia, nici Iugoslavia, nici Uniunea Sovietică, nu mai există Imperiul Britanic, nici cel Francez, în timp ce noi „încă vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt”, a accentuat, completând: noi, maghiarii, „am rămas în viaţă pentru că suntem acasă, deci vom rămâne în viaţă”.
Viktor Orban a comparat naţiunea maghiară cu inima umană care se contractă şi se dilată şi care trăieşte de 1100 de ani în locul desemnat de marii întemeietori ai statului, apărând cu demnitate Bazinul Carpatic. „Trebuie să trăim cu încredere de sine şi cu ţinuta morală a unui popor care ştie că a dat lumii mai mult decât a primit de la ea”. A adăugat de asemenea: această performanţă ne îndreptăţeşte să ne continuăm istoria, pentru că „am avut în trecut graniţe şi mai ciuntite şi totuşi suntem aici”.
El a declarat: „Construim cu bucurie viitorul comun împreună cu Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, ţări mândre de caracterul lor naţional, istoria a oferit popoarelor din Europa Centrală şansa de a deschide o nouă epocă, să se ridice împreună. În ultimii zece ani s-a dovedit că, dacă forţa vitală a părţilor naţiunii maghiare se reuneşte, aceasta este bine şi pentru vecinii noştri”.
Argumentul? „Frontiere are doar statul, nu şi naţiunea”, iar cei care încă nu au înţeles acest lucru trebuie să se grăbească, pentru că timpul lor este pe terminate.
Viktor Orban a amintit: vedem la vecinii noştri aspecte care ne despart, dar vedem şi ceea ce ne uneşte, iar „noi vrem să facem mare Bazinul Carpatic împreună cu popoarele care trăiesc alături de noi”.
În ultimii o sută de ani niciodată nu am fost atât de puternici ca acum , forţa noastră politică, spirituală, economică şi culturală creşte pe zi ce trece, a început reîntoarcerea acasă a maghiarilor, „suntem o insulă a păcii şi a siguranţei”. Forţa înseamnă şi responsabilitate, suntem conştienţi de acest lucru, a adăugat acesta.
Prim-ministrul şi-a exprimat recunoştinţa faţă de comunităţile naţionale desprinse din trupul ţării, pentru fermitatea cu care acestea au rămas credincioase naţiunii şi pământului natal pe care trăiesc: „Ungaria înainte de toate, Bunul Dumnezeu deasupra noastră. Hai, Ungaria, hai maghiarii!”, şi-a încheiat discursul Viktor Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

REGULI DE IGIENĂ CARE-ȚI SALVEAZĂ VIAȚA

În ultimele luni panica s-a instalat cu rapiditate peste tot în lume din cauza unui inamic invizibil, cunoscut ca noul corona-virus sau, după numele...

Povestea europenilor răpiţi de africani

Tragedia comerţului transatlantic cu sclavi africani, care s-a desfăşurat între secolele XVI şi XIX, a primit multă atenţie şi a fost larg condamnată. Cam...

Ce (nu) a reușit să facă Alexandr Stoianoglo într-un an de mandat

Pe 29 noiembrie 2019 Igor Dodon semna decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de șef al Procuraturii Generale. Unii colegi și...

Șumudică nu o are mică!

Gura. Șumudică n-a avut niciodată gura mică. Dar nu cred că atunci când l-a adus cineva la vreun club, l-a luat direct de pe...

Petrolul Ploiești / Achiziții și un nou antrenor secund

Petrolul Ploiești se pregătește la turație maximă pentru reluarea campionatului Ligii a doua la fotbal. Elevii lui Viorel Moldovan au început cu un stagiu...