fbpx
12.3 C
Ploiești
miercuri, 28 octombrie, 2020
Acasă Mozaic Documentar Delfinul singurul submarin românesc

Delfinul singurul submarin românesc

Ce-ai spune dacă te-ai întâlni cu un „vânător de submarine nucleare”, un veritabil submarin românesc, complet învelit într-o alveolă din cauciuc, cu instalaţii extrem de silenţioase, care a costat milioane de dolari statul român?
Numele lui este „Delfinul” şi este printre cele mai moderne submarine din Marea Neagră. A fost construit în URSS în 1985 şi predat României în mare secret, neavând parte de ceremoniile caracteristice festivismului comunist.
Pe cât de silenţios a cutreierat apele mărilor şi ale oceanelor, pe atât de performant este, beneficiind de tehnologii structurale care-i sporesc calităţile nautice şi tactice. Are o rază de acţiune de cinci ori mai mare decât submarinele din clase similare din dotarea NATO şi s-a făcut remarcat în Golful Persic, în timpul primului război din Irak, când, doar prin simpla lui prezenţă, era considerat un factor de risc major pentru celelalte submarine.
Singurul submarin românesc are o lungime de 72,9 metri, o lăţime de 10 metri şi un design proiectat după metoda picăturii de apă alungite. Această caracteristică îl face să înainteze mai greu la suprafaţă şi mai uşor în imersiune. La suprafaţă, are o viteză de croazieră de 8-12 noduri, iar în imersiune, prinde 20 de noduri (aproximativ 40 de km pe oră).
Pentru lupta în imersiune, Delfinul este dotat cu un complex hidroacustic GAS, compus din şase staţii de ascultare, care pot sesiza zgomotele navelor în regim pasiv pe o rază de 200 de km. În prova, submarinul este dotat cu detectoare de mine şi mai are un sistem de supraveghere a regimului de funcţionare a elicei. Prin aceste sisteme, calculatorul de bord BIUS poate supraveghea şi urmări ţintele submerse în regim activ (impuls-ecran) la distanţe de până la 80 de km.
Dispunând de un complex automatizat de lansare torpile calibru 533,4, compus din şase tuburi, submarinul poate lansa de la bord şapte tipuri de torpile, printre care şi torpile teleghidate prin fir tip Tiger fish, dar şi torpile de viteză cu oxigen. Mai mult, Delfinul poate lansa 18 torpile în 6,4 minute şi mai poate lua la bord 24 de mine speciale, datorită unui sistem de lansare a ţintelor false şi a unui complex de rachete antiaeriene IGLA 1.
Din anul 1985 şi până în 1996, Delfinul a fost destul de activ, cu misiuni în aproape fiecare lună, ieşind în larg câte 15 zile, fie pentru a cerceta / patrula, fie pentru a face teste de tragere. În plus, în timpul acestor misiuni, se „camufla” atât de bine, încât avioanele americane specializate nu puteau depista submarinul scufundat, spre surprinderea comisiei americane.
În prezent, submarinul se află în conservare şi are nevoie de fonduri importante pentru a-şi porni din nou motoarele. Mai exact, peste 20 de milioane de dolari costă şansa Delfinului de a cerceta din nou adâncurile şi a păzi apele teritoriale româneşti.
În trecut, Romania a mai deţinut un submarin numit NMS Delfinul (NMS = nava Majestăţii Sale), construit în 1936 în Italia. În timpul celui de al-2-lea Război Mondial, acesta a torpilat nava ruseasca Ural. NMS Delfinul a fost confiscat de sovietici la sfârşitul războiului. Actualul submarin Delfinul NU este acelaşi cu NMS Delfinul construit în 1936. Mulţi oameni, inclusiv istorici, confundă cele două submarine gândindu-se ca fiind unul şi acelaşi.
www.atlas-geografic.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Kosovo, o gaură neagră

Kosovo reprezintă în continuare o gaură neagră şi un butoi cu pulbere, a declarat jurnalista şi scriitoarea italiană Maria Lina Veca, într-un interviu acordat...

Guvernul a înființat Poliția Animalelor

Guvernul a aprobat, recent, înființarea Poliției Animalelor, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela: „Odată cu apariția acestei ordonanțe de urgență în Monitorul Oficial,...

Ploieștiul figurează printre orașele fericite ale României

Banca Mondială a publicat un studiu care cuprinde și 41 de orașe din România privind gradul de mulțumire a locuitorilor sub aspectul stării financiare...

Deși criza bântuie România, Camera Deputaților acordă stimulente Covid (și) în învățământ

Deși cunosc foarte bine că bugetul țării se află în uriașă dificultate, parlamentarii PSD și aliații de la ALDE și Pro România au adoptat,...

Petrolul Ploiești Continuă parteneriatul cu Alexandrion

Parteneriatul dintre FC Petrolul Ploiești și Alexandrion Group va continua și pe parcursul sezonului 2020-2021, intrându-se, astfel, în cel de-al șaptelea an al existenței...

La pomul lăudat să (nu) te duci cu sacul?

Pe hârtie, Prahova se umple de bazine de înot, săli și complexuri sportive Dacă ar fi să ne luăm după niște tabele înșirate de Compania...