6.3 C
Ploiești
miercuri, 24 februarie, 2021
Acasă Mozaic Documentar Delfinul singurul submarin românesc

Delfinul singurul submarin românesc

Ce-ai spune dacă te-ai întâlni cu un „vânător de submarine nucleare”, un veritabil submarin românesc, complet învelit într-o alveolă din cauciuc, cu instalaţii extrem de silenţioase, care a costat milioane de dolari statul român?
Numele lui este „Delfinul” şi este printre cele mai moderne submarine din Marea Neagră. A fost construit în URSS în 1985 şi predat României în mare secret, neavând parte de ceremoniile caracteristice festivismului comunist.
Pe cât de silenţios a cutreierat apele mărilor şi ale oceanelor, pe atât de performant este, beneficiind de tehnologii structurale care-i sporesc calităţile nautice şi tactice. Are o rază de acţiune de cinci ori mai mare decât submarinele din clase similare din dotarea NATO şi s-a făcut remarcat în Golful Persic, în timpul primului război din Irak, când, doar prin simpla lui prezenţă, era considerat un factor de risc major pentru celelalte submarine.
Singurul submarin românesc are o lungime de 72,9 metri, o lăţime de 10 metri şi un design proiectat după metoda picăturii de apă alungite. Această caracteristică îl face să înainteze mai greu la suprafaţă şi mai uşor în imersiune. La suprafaţă, are o viteză de croazieră de 8-12 noduri, iar în imersiune, prinde 20 de noduri (aproximativ 40 de km pe oră).
Pentru lupta în imersiune, Delfinul este dotat cu un complex hidroacustic GAS, compus din şase staţii de ascultare, care pot sesiza zgomotele navelor în regim pasiv pe o rază de 200 de km. În prova, submarinul este dotat cu detectoare de mine şi mai are un sistem de supraveghere a regimului de funcţionare a elicei. Prin aceste sisteme, calculatorul de bord BIUS poate supraveghea şi urmări ţintele submerse în regim activ (impuls-ecran) la distanţe de până la 80 de km.
Dispunând de un complex automatizat de lansare torpile calibru 533,4, compus din şase tuburi, submarinul poate lansa de la bord şapte tipuri de torpile, printre care şi torpile teleghidate prin fir tip Tiger fish, dar şi torpile de viteză cu oxigen. Mai mult, Delfinul poate lansa 18 torpile în 6,4 minute şi mai poate lua la bord 24 de mine speciale, datorită unui sistem de lansare a ţintelor false şi a unui complex de rachete antiaeriene IGLA 1.
Din anul 1985 şi până în 1996, Delfinul a fost destul de activ, cu misiuni în aproape fiecare lună, ieşind în larg câte 15 zile, fie pentru a cerceta / patrula, fie pentru a face teste de tragere. În plus, în timpul acestor misiuni, se „camufla” atât de bine, încât avioanele americane specializate nu puteau depista submarinul scufundat, spre surprinderea comisiei americane.
În prezent, submarinul se află în conservare şi are nevoie de fonduri importante pentru a-şi porni din nou motoarele. Mai exact, peste 20 de milioane de dolari costă şansa Delfinului de a cerceta din nou adâncurile şi a păzi apele teritoriale româneşti.
În trecut, Romania a mai deţinut un submarin numit NMS Delfinul (NMS = nava Majestăţii Sale), construit în 1936 în Italia. În timpul celui de al-2-lea Război Mondial, acesta a torpilat nava ruseasca Ural. NMS Delfinul a fost confiscat de sovietici la sfârşitul războiului. Actualul submarin Delfinul NU este acelaşi cu NMS Delfinul construit în 1936. Mulţi oameni, inclusiv istorici, confundă cele două submarine gândindu-se ca fiind unul şi acelaşi.
www.atlas-geografic.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

FILARMONICA PLOIEȘTI, www.filarmonicaploiesti.ro

Concert Folcloric de Dragobete – 24 februarie 2021 Orchestra Populară “Flacăra Prahovei” a Filarmonicii “Paul Contantinescu” vă așteaptă miercuri, 24 februarie 2021, de la ora...

TEATRUL „TOMA CARAGIU”, www.teatruploiesti.ro

SecȚia DRAMĂ Vineri, 26 Februarie, ora 19:00; Sambata, 27 Februarie, ora 19:00 - PREMIERA - Sala Teatrului Toma Caragiu Ti amo, Maria!, de Giuseppe Manfridi, regia:...

Petrolul Ploiești, prima “finală” câștigată pentru play off

Petrolul Ploiești a obținut toate cele trei puncte în epilogul rundei a 16-a a Ligii a doua la fotbal, impunându-se, pe arena „Ilie Oană”,...

La blockbusterul lăudat

Ca mai tot amatorul de sport, orice sport, din România și ca un veritabil patriot, nu din ăla doar de Facebook, mi-am luat frumos...

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie ar putea cuprinde întreaga țară

Institutul Național de Sănătate Publică a concluzionat, după o analiză a primelor 136 de cazuri, că noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja...

Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova în perioada 2021-2027(II)

Continuăm, astăzi, să prezentăm detalii din Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova pentru perioada 2021-2027, cu date despre infrastructura de sănătate. Din păcate,...