Pe 8 octombrie Comisia Europeană a recomandat Consiliului UE să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar. „Republica Moldova, la fel ca și Ucraina, a depus eforturi semnificative de reformă în justiție și în lupta cu corupția și crima organizată. Astfel, Comisia Europeană recomandă Consiliului UE să demareze negocierile de aderare. Au mai rămas câteva măsuri ce trebuie luate și, pe acestea, Comisia va raporta privind progresele înregistrate în martie 2024, iar Consiliul ar putea finaliza cadrul de negocieri”, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferință de presă la Bruxelles, după ce comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Oliver Varhelyi, a prezentat raportul privind extinderea UE în Comitetul pentru Afaceri Externe al Parlamentului European. Discuțiile au vizat reformele întreprinse de țările candidate și potențiale candidate – Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia, iar în premieră cu referire și la două noi candidate, Republica Moldova și Ucraina, precum și la potențiala candidată Georgia.
În aceeași zi decizia Comisiei Europene a fost salutată de mai mulți înalți oficiali ai Uniunii Europene. „Vreau să felicit toți cetățenii din Moldova și guvernarea pentru că au depus eforturi remarcabile pentru a progresa pe calea către UE în circumstanțe foarte dificile. Acest lucru a fost posibil datorită muncii asidue a moldovenilor. Drumul poate să nu fie scurt și vor fi provocări pe parcurs, dar sunt încrezător că le vom depăși împreună. Moldova aparține UE, iar ușa UE este deschisă pentru Moldova”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate într-o adresare video. Și Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că Ucraina și Republica Moldova sunt pe drumul cel bun spre deschiderea negocierilor de aderare. Metsola susține că recenta recomandare a oficialilor europeni înseamnă o Uniune Europeană extinsă, un spațiu comunitar mai puternic. În același context, Klaus Iohannis, Președintele României, susține că Uniunea Europeană, la fel, ar trebui să fie pregătită să poată primi în componența sa Republica Moldova și Ucraina. „Noi, România, ne dorim pentru Moldova și Ucraina ca aderarea să se producă repede, dar asta nu înseamnă de azi pe mâine. În paralel, sunt perfect de acord că Uniunea trebuie la rândul ei să facă niște modificări. Nu doar candidații trebuie să fie pregătiți pentru aderare, ci și noi, care suntem deja Uniunea Europeană, trebuie să ne pregătim suplimentar pentru această aderare”.
Felicitări și mesaje de susținere au adresat guvernării de la Chișinău și alți oficiali, inclusiv Adina Vălean, Comisarul european pentru transporturi, Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova. Președintele senatului României, Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu, ambasadorul României la Chișinău Cristian-Leon Țurcanu și alți oficiali români. Or, România a fost și rămâne principalul avocat în aspirațiile Chișinăului de integrare în UE, experiența ei fiind de referință în procesul de aliniere a legislației naționale la standardele spațiului comunitar.
La Chișinău, reprezentanții guvernării nu s-au îmbătat cu această veste importantă pentru viitorul republicii. Dincolo de reacția acidă a Moscovei și falsurilor opoziției, autoritățile s-au arătat hotărâte să abordeze cu mai mult efort și cea dea doua parte a parcursului european. „Decizia de azi a Comisiei Europene ne încurajează și ne responsabilizează să continuăm lucrurile începute: să facem Moldova mai puternică, un stat care asigură pacea acasă și contribuie la securitatea regională și are grijă de bunăstarea cetățenilor săi”, a reacționat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Totuși, șefa statului a subliniat că autoritățile au încă mult de lucru: „Drumul ales este plin de provocări. Nu ne sperie munca, iar obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030. O Moldovă în Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a garanta un viitor al păcii, libertății și prosperității pentru întreaga țară”. Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, salutând decizia Comisiei Europene, a insistat că ea „ne determină să fim și mai hotărâți în procesul de transformare prin reformele pe care le facem. Avem în față un drum clar, știm unde mergem – vrem să construim Moldova europeană acasă. Vom reuși prin unitate, alegeri înțelepte și foarte multă muncă”, a subliniat Grosu. În același registru, premierul Dorin Recean a calificat decizia Comisiei Europene ca o recunoaștere a eforturilor de a armoniza legislația națională la cea europeană, a consolida instituțiile statului și a ne adapta standardelor și valorilor comunitare. „Anunțul Comisiei, însă, nu trebuie privit ca o realizare finală. Va trebui să continuăm să muncim cu o intensitate și mai mare până vom deveni membri deplini ai UE” a mai subliniat Recean.
Articol de M. BAIBOLEANU