fbpx
28.3 C
Ploiești
joi, 9 iulie, 2020
Acasă Actualitate De vorbă cu prof. Carmen Veronica Băjenaru, directorul Colegiului Național „Ion...

De vorbă cu prof. Carmen Veronica Băjenaru, directorul Colegiului Național „Ion Luca Caragiale”, la celebrarea a 155 de ani de la întemeierea școlii

-Colegiul Național „I.L. Caragiale” împlinește 155 de ani de la întemeiere, sub denumirea precursorului-dacă îmi este permis termenul- la fel de vestit, Gimnaziul și apoi Liceul „Sf. Petru și Pavel”. V-aș ruga să oferiți câteva repere din istoria acestei unități de învățământ de elită.

?

-La 1/15 noiembrie 1864 se înființează Gimnaziul din Ploiești. La început a existat o singură clasa I, 19 elevi, pentru ca după două săptămâni să se înființeze și clasa a II-a, formată din 18 elevi. Între aceștia se afla și Ion Luca Caragiale. La 31 mai 1865 se pune piatra fundamentală a noului local (actualul Muzeu de Istorie și Arheologie al județului Prahova), proiectat de arhitectul Alexandru Orăscu, execuția fiind încredințată meșterului Anghel Ioniță. La 1 septembrie 1866 se deschid cursurile în noul local. Cum și în Ploiești se impunea dezvoltarea învățământului, prin continuitate, de la cel primar către cel secundar, faptul avea să se împlinească prin înființarea gimnaziului, avându-l ca director onorific pe institutorul superior M.I. Georgescu, de la Școala Primară de Băieți Nr. 1. La data de 5 august 1866 se aproba denumirea de „Gimnaziul Sfinții Petru și Pavel”, același cu al celei mai vechi biserici din oraș. În 1878 s-a aprobat și funcționarea clasei a V-a, dar abia în toamna lui 1880, Ministerul Instrucției Publice a aprobat transformarea gimnaziului în „Liceul Sfinții Petru și Pavel”. În aprilie 1892, ministrul Take Ionescu solicită să se elaboreze un proiect pe baza propunerii arhitectului Ion N. Socolescu pentru construirea unui edificiu monumental, alocând și o subvenție anuală de 300.000 lei, care să se adauge contribuției orașului. Între anii 1895 -1898 se construiește localul de pe Bulevardul Independenței, după planurile arhitectului Toma Dobrescu. În timpul atacurilor aviației americane din vara anului 1944, clădirea liceului este bombardată și suferă grave avarii, întreaga fațadă și cea mai mare parte a clădirii fiind distruse. În anul 1948 liceul își mută sediul în Palatul Școalelor comerciale unde funcționează și astăzi. În 1952 i se atribuie Liceului de băieți numele de Ion Luca Caragiale. În 1954 va lua denumirea de Școala Medie nr.1 Ion Luca Caragiale. Din anul 1956-1957 sunt organizate clase mixte. În 1959, prin mutarea Grupului Școlar de Petrol și Gaze de pe bulevard, ministerul propune Școlii Medii Mixte I.L.Caragiale să revină în vechiul local de pe bulevard. Conducerea școlii de atunci preferă să rămână în construcția mai solidă din Gh. Doja nr.98. În consecință, Școala Medie „Alexandru Toma” va beneficia de localul de pe bulevard. La 1 septembrie 1965 Școala Mixtă „I.L.Caragiale” va lua denumirea de liceu, devenit în 1977 de matematică-fizică.
La 27 noiembrie 1997 primește titlul de Colegiul Național „I.L.Caragiale”.

– De-a lungul timpului au trecut pragul acestei școli elevi care au devenit ulterior personalități maracante în domenii diverse de activitate. Putem să reamintim câteva nume de răsunet printre absolvenții liceului din acest secol și jumătate?
Avem o pleiadă de 26 de membri ai Academiei Române: Grigore Tocilescu (1865), Ion Luca Caragiale (1867), Ștefan Popescu (1886), Petre P. Negulescu (1890), Ștefan Gh. Nicolau (1892), Constantin I. Parhon (1893), Iosif Iser (1899), Andrei Rădulescu (1901), președinte al Academiei între 1946-1948, Ștefan Bezdechi (1907), Constantin Giurescu (1910), Constantin Pârvulescu (1910), Constantin C. Georgescu (1916), Geo Bogza (1918), Octav Doicescu (1922), Nicolae S. Petrulian (1923), Grigore Ionescu (1924), Paul Constantinescu (1928), Marius Petre Visarion (1946), Mihai Corneliu Drăgănescu (1947), președinte 1990-1994, Ioan Eugen Simion (1952), președinte 1998-2006, Nichita Stănescu (1952), Basarab Nicolescu (1960), Ioan Tomescu (1960), Mircea St. Petrescu (1952), Cristian Hera (1952), Valeriu Cotea (1946). De precizat că anul menționat marchează momentul absolvirii studiilor la Liceul „Sfinții Petru și Pavel”/„I.L. Caragiale”. Aș mai aminti alți absolvenți celebri: Toma Caragiu, Fory Etterle, marele maestru internațional al șahului Florin Gheorghiu, Bujor Nedelcovici, Ioan Grigorescu, Valeriu Râpeanu. Acestora li se adaugă o multitudine de ingineri, medici, economiști, ziariști, profesori și, mai nou, de programatori de succes.

– Și deopotrivă, fiindcă suntem la un moment festiv în viața colegiului, putem să amintim cadrele didactice care au influențat decisiv evoluția școlii și generații de elevi?
-Dintre cadrele didactice devenite legendare sunt profesorul de istorie Nicolae Simache, întemeietorul muzeelor din Prahova, profesorul emerit Ion Grigore, cel care l-a pregătit pe primul câștigător al medaliei de aur la Olimpiada internațională de Matematică, profesoara de limba română și directoare a liceului Aspasia Vasiliu, profesorul de limba română Constantin Enciu, care a pregătit 4 academicieni, dar și pe Nichita Stănescu, profesoarele Olga Petrescu și Aurelia Solomon.

-Reprezintă aceste personalități un reper pentru elevii de astăzi? Adică ați remarcat să-i ambiționeze în vreun fel faptul că, iată, poate stau în aceeași clasă în care a fost academicianul Eugen Simion, ca să dau un singur exemplu?
-Elevii de astăzi cunosc marile personalități care au legătură cu colegiul nostru deoarece fiecare clasă, cabinet și laborator poartă numele câte unuia din ei și pe panouri sunt informații despre viața și activitatea acestora.

– Nu este nevoie să mai repetăm un lucru deja știut de toată lumea, faptul că școala este, an de an, cea mai bună sau printre cele mai bune din Prahova, prin prisma rezultatelor. Cum reușiți să păstrați mereu acest standard și niciodată nu se întâmplă, să zicem, un accident care să o scoată din top?
-Se spune că nu este foarte greu să ajungi în frunte, ci mai greu este să rămâi acolo. Așa este, dar o muncă susținută și dorința de performanță ne fac să ne menținem pe primele poziții. Ambiția și dorința continuă de perfecționare sunt importante pentru noi.

-Ultimul interviu acordat de dvs. ziarului nostru a fost mai 2017. De atunci și până astăzi ce rezultate de prestigiu au mai obținut elevii colegiului dvs.?
-Printre elevii cu rezultate la nivel internațional sunt Alexa Tudose, care a obținut 14 medalii la concursurile naționale și internaționale de informatică din ultimii 7 ani. Ultimele au fost și cele mai importante: locul II la Olimpiada Internațională de Informatică pe echipe, locul I la Balcaniada de Informatică și locul I la Romanian Master of Informatics. Ei i se adaugă colegii mai mici Rareș Avram, Andrei Onuț, Ștefan Țaga, Alexandru Săndulescu, Alexandru Dobleagă, Sebastian Predescu, Ștefan Savu, colegul ei de clasă Ștefan Săvulescu, dar și absolvenții Dănuț Damian, Theodor Cristea, Andru Ștefănescu. Tot premii internaționale, dar la Olimpada Internațională de Limba Română, au luat Tudor Bonifate și Diana Manolescu. Mai nou se remarcă și echipa de robotică a școlii care a început să participe cu succes la concursuri internaționale.

– Există o catedră/catedre anume care excelează în performanțe la nivel național și internațional?
-Sunt multe rezultate deosebite la olimpiade și concursuri școlare, dar cele mai răsunătoare sunt la informatică și limba română, unde au fost obținute premii la concursurile internaționale.
Premii naționale au fost obținute de catedrele de Istorie, Limba Franceză, Limba Latină, Limba Germană, Matematică, Astronomie, Geografie, Educație Fizică.

– Pentru că este un semijubileu, dacă putem forța termenul, ați putea să nominalizați carele didactice care au făcut istorie prin prisma performanțelor pe care le-ați enumerat mai sus?
-Indiscutabil d-na prof. Dana Lica este cel mai mare performer al nostru atât la informatică, cât și la robotică. O secondează îndeaproape d-na prof. Violeta Vișinescu, tot de informatică, d-na prof. Mariana Osman, de fizică și astronomie, d-na prof. Nicoleta Deaconu, de limba română. Premii naționale au obținut și profesorii Emil Vasile, Cezar Apostolescu și Loredana Țaga la matematică, Bercea Niculina și Popa Anca la limba română, Georgiana Coman și Vasile Moga la limba franceză, Laura Pandelache la istorie, Mineliea Gheorghe la geografie, Dana Moise la chimie, Manuela Ilie la biologie,Vasile Szekely și Nicolae Damian la educație fizică.

– În ceea ce vă privește, sunteți directorul școlii de 2 ani și jumătate. Indirect, rezultatele foarte bune se leagă și de echipa care manageriază treburile școlii la un moment dat. V-a fost dificil să coordonați lucrurile astfel încât performanțele să aibă continuitate sau să pluseze de la an la an?
-Nu a fost ușor pentru că a trebuit să scot din amorțire multe persoane. Exemplul personal este foarte important pentru că în acești ani, pe lângă un manageriat -sper eu bun- am obținut și eu rezultate notabile cu elevii mei la olimpiadele și concursurile naționale. Nu poți cere performanță dacă tu, ca manager, nu faci performanțe.

-Care este gândul dvs., astăzi și acum, pentru școală, elevi și colegi?
-La acest moment aniversar doresc școlii noastre o viață cel puțin la fel de lungă și glorioasă ca până acum. Le doresc colegilor în primul rând sănătate, răbdare și să obțină rezultate care să le asigure un loc de cinste în istoria liceului. Elevilor noștri le doresc sănătate și să își găsească în viață locul care li se potrivește cel mai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Șantier ANL abandonat, la Boldești-Scăeni

În iunie 2018, reprezentanți ai Agenției Naționale a Locuinței (ANL), ai județului și orașului Boldești Scăeni și-au făcut o fotografie de colecție odată cu...

Un volum juridic ce n-ar trebui să lipsească de la primării

A ieșit de sub tipar, chiar în anul scrutinului electoral, cartea semnată de conf. univ. dr. Mihai Apostolache, „Legea pentru alegerea autorităților administrației publice...

Prahova, trezește-te!

Consecință: numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 614 și cel al deceselor-să le spunem grăbite de coronavirus-la 30! În 60 de zile de stare de...

Prahova în șantier

Spuneam că, poate și pentru faptul că 2020 este an electoral, în Prahova s-au deschis foarte multe investiții finanțate din fonduri europene, guvernamentale, județene...

România a pierdut locul I la credință

În 2019, românii se declarau cei mai religioși europeni. Un studiu din acest an, realizat de Pew Research Centre, arată însă că maltezii sunt pe...

Le-o crăpa primarilor din ultimii 20-25 de ani obrazul de rușine?

Parcul Memorial „Constantin Stere”, de la Bucov, are o suprafață de 135.334 mp care arată ca un hățiș mizerabil. Vorbim de ceea ce era,...