fbpx
-3.2 C
Ploiești
sâmbătă, 16 ianuarie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara De sub ciubota Kremlinului, sub papucii lui Plahotniuc și Shor

De sub ciubota Kremlinului, sub papucii lui Plahotniuc și Shor

În vreme ce președintele ales Maia Sandu a început chiar a doua zi după alegeri, prin convorbiri telefonice sau nemijlocit întrevederi, să restabilească poduri cu România și Ucraina, apoi cu UE și SUA, chiar și cu Rusia și China, președintele înfrânt Igor Dodon caută cu înfrigurare cum să se mențină cât mai mult în funcție. În special cum și în ce fel să se agațe de zdrențele puterii. Se mai crede buricul „poporului moldovenesc”, doar „olecuță învins” și „gata pentru orice scenariu”, cum numește de fapt schemele de a rămâne în cărțile puterii și în câmpul corupțional. Și-i dă înainte cu minciuni, manipulări, amenințări, că doar să mai îndepărteze ziua când i se va oficia prohodul politic. Lui și ultimei redute a comunismului sovietic în Basarabia – PSRM.

DODON: „NU A FOST UN VOT PENTRU MAIA, A FOST UN VOT DE PROTEST”
După ce toate cele trei partide și grupul „Pro Moldova” din legislativ și-au făcut public refuzul de a dialoga cu Dodon (singurii care au păstrat tăcere – cei de la „ȘOR” și dublu transfugii din „Pentru Moldova”), președintele rănit de înfrângere a întors caftanul pe dos: „Nici nu mă așteptam că o să vină. Am vrut să văd care vor fi mișcările lor. Nici nu s-au gândit că au căzut singuri în capcană”. Mă rog, nu e prima dată când dânsul încearcă să facă omletă din ouă clocite, după care să dea vina pe tigaie. Iar odată ce nu a fost luat în serios, s-a lansat dânsul în mișcări, mai noi, dar și din cele ce vin din trecutul activității sale și a PSRM. Până în seară (17 noiembrie) a convocat o ședință a fracțiunii și fruntașilor PSRM, în cadrul căreia, preț de peste trei ore, ar fi analizat situația creată și câteva scenarii de comportament al PSRM în legislativ, dar pe care deocamdată le ține în secret. Singurul lucru pe care nu-l ascunde este că a fost stabilită data organizării Congresului PSRM, 18 decembrie, la care va prelua, la solicitarea colegilor socialiști, conducerea partidului. Cum se declară, eronat, fondator al PSRM (dar de fapt a preluat cam fraudulos, în decembrie 2011, conducerea lui, ajutat de Veronica Abramciuc, fosta co-președintă a Partidului Socialiștilor din Moldova „Patria-Rodina”, cum se numeau socialiștii între 2005–2011, după ce dânsa, împreună cu Zinaida Greceanîi și Igor Dodon a dezertat din fracțiunea PCRM și au aderat la PSRM, deja cu denumirea actuală), afirmă că are de gând să reseteze partidul și să-i dea o nouă linie de plutire pe scena politică de la Chișinău.
Totuși, câțiva pași din „comportament” sau scenarii Dodon le-a devoalat chiar a doua zi. În primul rând socialiștii și liderul lor s-au pus iar pe discreditarea președintelui ales Maia Sandu și denigrarea activității acesteia. „Sunt obligat să apăr votul celor care au votat pentru mine”, este primul „pas” de „comportament” dodonist. Deși ambele scrutine, din 1 și 15 noiembrie, au fost recunoscute de observatorii internaționali, Dodon acuză din prima zi de după turul II și până în prezent, pretinse „încălcări fără precedent” în diasporă – transportarea alegătorilor, cumpărarea votului acestora cu 50 de euro, implicarea, unor oficiali occidentali, prin declarații influențând rezultatele votului. Pe parcursul nopții și în dimineața de luni (16 noiembrie, n.n.) Dodon ar fi primit sute și mii de mesaje de la „alegătorii mei, care întreabă cu lacrimi în ochi de ce să permitem celor care au fraudat alegerile și să nu contestăm?” Să fraudezi tu însuți ca în târgul proștilor, să pierzi și să-ți acuzi oponentul de „încălcări fără precedent” e o practică deocamdată unică în materie de scrutine la Chișinău, practicată doar de Dodon. Dacă pentru un alegător transnistrean 200 lei (în alte cazuri 400, 800 lei) înseamnă 3 sticle de votcă, un migrant din UE să parcurgă sute de km, să facă coadă o zi întreagă, în ploaie și frig, ademenit cu 50 de euro, e o aberație pe care nici socialiștii nu o cred. Ei bine, era și de așteptat ca acțiunea în judecată să eșueze – lacrimile sutelor de mii de anonimi nu au convins Completul judiciar al Curții de Apel, jurații declarând inadmisibilă acțiunea cu privire la „faptul implicării  în campania electorală”, iar cererea de chemare în judecată nici măcar nu corespunde cerințelor legale corespunzătoare. Și cum jurații nu au dat satisfacție liderului socialist și staff-ului său electoral, hai măcar să tulbure mințile înlăcrimaților alegători cu alte aberații. „Oamenii nu și-au dat votul pentru Maia Sandu – pe timp de pandemie, secetă… oamenii au vrut să schimbe puterea. A fost un vot de protest”, explică Dodon scorul covârșitor cu care a fost înfrânt, în așteptarea „că o bună parte din acești cetățeni își vor schimba părerea”. O speranță probabil pentru anticipatele parlamentare.

ȘI DE LA MOSCOVA NU MAI „LUCEAȘTE LUCOARE”
Următorul „pas” din săptămâna post-scrutin urma să fie o vizită la Moscova, convenită telefonic cu Dmitri Kozak. În același diapazon de laude și minciuni declara că a abordat mai multe subiecte privind relațiile bilaterale, partea rusă mulțumind pentru eforturile de „consolidare a parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și Federația Rusă” pe durata mandatului de președinte, datorită căror eforturi Moldova a semnat în 2017 Memorandumul de cooperare cu Uniunea Economică Eurasiatică, iar în 2018 a devenit prima țară (și singura!!!) cu statut de observator pe lângă UEEA. La rândul său, Dodon a „exprimat gratitudine” lui Kozak și conducerii Rusiei „pentru susținerea multilaterală acordată Republicii Moldova, inclusiv reluarea exporturilor de produse agricole în Rusia, asistența acordată în combaterea pandemiei de coronavirus (?!), sprijinul oferit agricultorilor afectați de secetă” și alte semi-adevăruri și minciuni. Doar că a doua zi a fost nevoit „să precizeze” că „cel mai probabil vizita va fi după 23 decembrie”, când expiră mandatul și va avea întâlniri doar cu unele partide la nivelul Dumei. Asta după ce Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a anunțat că Vladimir Putin nici de gând nu are să se mai vadă cu Igor Dodon. După 14 vizite în Rusia în ultimii trei ani, de fapt toate fără rezultate, ex-președintele Dodon va merge „probabil” la Moscova ca șomer sau… vlogger. Atunci să vezi ce mai umilințe și zeflemea la adresa lui. Alexandr Nevzorov, un jurnalist și videoblogger rus, își ștergea picioarele de Dodon într-o emisiune la postul de radio „Ekho Moskvî” cu ocazia ultimei sale vizite la Moscova: „Prostul Dodon, ce se ține de președinte al Moldovei, s-a jucat prea mult de-a președintele și l-au trimis pe jos la Moscova. Aici i-au promis ajutor în deschiderea unei afaceri, dar în prima perioadă de timp va locui în Mausoleu și-l va spăla pe Lenin”. Iar mai recent: „Eu în general nu înțeleg cine putea vota pentru el. Doar dacă la ei știuleții de porumb au drept de vot, atunci înțeleg cine a votat cu Dodon”. Și tot Nevzorov declara a doua zi după scrutin la același post de radio: „Fetița care a venit este foarte puternică și foarte pro-europeană. Rusia a pierdut Moldova pentru totdeauna”.
Are sau nu dreptate, a pierdut Moscova definitiv sau nu influența asupra Chișinăului rămâne de văzut. Un lucru însă este cert: Dodon își încheie mandatul fără să fi fost invitat nici la București, nici la Kiev și nici la Washington. Chiar dacă, în câteva rânduri, forțase mâna fostului ambasador SUA la Chișinău, James D. Pettit, să pună cuvânt pentru o vizită „de lucru sau oficială în SUA”, în scopul „aprofundării dialogului în interesul cetățenilor ambelor state”. Săptămâna curentă Dodon a mai obținut o întrevedere cu actualul ambasadorul al SUA, Dereck J. Hogan, dar după trei tentative fără succes, la final de mandat, nu a mai insistat să meargă la Casa Albă. De altfel, băgând de seamă că nu-i agreat nici măcar în statele vecine, îl invitase pe Klaus Iohannis să întreprindă o vizită la Chișinău. La care președintele României a refuzat diplomatic: „Răspunsul îl va primi la timpul potrivit”. A acceptat vizita, doar că la invitația Maiei Sandu.
De atâta scârbă, președintele încă în exercițiu a mers de „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” în Găgăuzia și la Taraclia, ca, împreună cu premierul Chicu, să mulțumească cetățenilor că l-au votat aici masiv. După ce au consemnat 110 ani de la înființarea „volostei” Taraclia, participând la inaugurarea monumentului fostului staroste al Taracliei, Ivan Berov, la Vulcănești, în plină pandemie, laolaltă cu bașcanul Irina Vlah, deputați de la Chișinău și din Adunarea Populară a Găgăuziei, a dat, în spațiu închis, un guleai de pomină celor câteva sute de alegători, ștergându-le și lor lacrimile înfrângerii cu o înjurătură de bețivan și o cuvântare instigatoare la vrajbă, soră dreaptă celei cu „datul la bot”. Și o lozincă pe potrivă: „Liniștiți-vă. Bem câte 50 de grame, strângem în pumn toate forțele și mergem mai departe”. După toate acestea să nu dai dreptate jurnaliștilor ruși, care l-au etichetat drept „cel mai prost președinte din lume”?
ALIANȚA CORUPȚIEI REVINE – DODON DIN NOU LA CHEREMUL LUI PLAHOTNIUC ȘI SHOR?
După o întrerupere de două luni și mai bine, condiționată mai degrabă de scrutinul prezidențial decât de cele câteva cazuri de Covid în rândul deputaților, legislativul de la Chișinău și-a reluat activitatea. Fără prea mari dezbateri au fost ratificate Memorandumul de Înțelegere dintre Republica Moldova și UE privind asistența macrofinanciară în valoare de până la 100 milioane de Euro, Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului „Răspuns de urgență la Covid-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”, mai multe modificări la legislația în vigoare pe diverse domenii. Voturile care au venit din toate formațiunile aparent au dat senzația stării de normalitate. Dacă nu survenea și surpriză zilei: trei propuneri pentru ordinea de zi, venite din partea Platformei DA – audierea premierului Ion Chicu, audierea ministrului economiei privind situația „Arena Chișinău”, modificarea Codului electoral ce ar permite majorarea numărului de buletine de vot destinate secțiilor din străinătate și votarea pe parcursul a două zile – au fost respinse cu voturile PSRM și ale Platformei „Pentru Moldova”. Mai mulți deputați, dar și experți consideră acest vot ca un prim semnal al coalizării unei noi majorități: 37 de socialiști și 15 membri ai noii Platforme Parlamentare „Pentru Moldova”, ultima formată din deputații partidului „ȘOR” și 6 foști democrați, dublu-transfugi de astă dată din „Pro Moldova”. Acest vot comun pare să dea în vileag existența unei înțelegeri între Igor Dodon, Ilan Shor și Vladimir Plahotniuc privind crearea unei noi majorități parlamentare. Mai concret, Alianța mafiei oligarhilor corupți. Chiar dacă cei de la partidul „ȘOR” au precizat că aderarea la Platforma Parlamentară „Pentru Moldova” nu înseamnă dispariția fracțiunii lor, ci „conjugarea eforturilor în vederea adoptării proiectele de legi așteptate de cetățeni și necesare țării”, chiar dacă a doua zi acest grup parlamentar nou format a încercat să respingă orice premoniții și să excludă „la această etapă, participarea în coaliții parlamentare”, menținând o „linie de neutralitate politică” și detașându-se de „luptele politice, care riscă să adâncească și mai mult divizarea societății moldovenești”. Chiar dacă Igor Dodon promitea anterior în repetate rânduri că nu va face majoritate cu transfugi și „hoți de miliarde” de-ai lui Plahotniuc și Shor. Chiar dacă Ilan Shor îl declina pe Dodon în plină campanie ca un „Kuliok” fără fund, care mulge Moldova de mai bine de zece ani, mai întâi de la Ministerul Economiei, apoi din funcția de deputat, iar în ultimii patru ani din cea de președinte”. Acum, când pe la ușile lor se aude zângănit de cătușe, toți trei s-ar putea solidariza în orișice formulă, numai să-și păstreze avuțiile furate și libertatea de a le înmulți în continuare. Una dintre formule ar putea fi Dodon premier, cu Marina Tauber și Sergiu Sîrbu, acum secretar la proaspăta Platformă „Pentru Moldova”, membri ai guvernului. Restaurarea regimului Plahotniuc a fost posibilă datorită lui Dodon, care a readus de fapt echipa oligarhului la guvernare când a demis guvernul Sandu. Acest mariaj l-a costat al doilea mandat, iar construcția viitorului executiv s-ar putea zidi din cărămizile partidului lui Ilan Shor, cei din Platforma „Pentru Moldova” asigurându-i securitate din partea lui Plahotniuc.
Nesătul și zgârcit, îngâmfat și narcisist, acum, că a pierdut încrederea Moscovei, Dodon se va da peste cap să rămână în cărțile puterii, fie și cu prețul de a suporta o nouă umilință – de a fi sub papucii celor doi oligarhi și actori ai furtului miliardului. Ambii încă la libertate și cu tentacule atât de lungi, că ajung să țină în captivitate statul de la orice distanță. După cum și era de așteptat, începe regruparea corupților, mârâitul cărora se transformă acum în rânjet de conservare. Pe din spate, băieții șmecheri se regrupează pentru a-și menține captura – instituțiile statului. Când avem nu doar o parodie de Parlament și o parodie de Guvern, dar și o parodie de sistem al justiției, multe mișcări tenebre încă sunt posibile.
Oare mafia oligarhilor de la Chișinău să fie nemuritoare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Ce (nu) a reușit să facă Alexandr Stoianoglo într-un an de mandat

Pe 29 noiembrie 2019 Igor Dodon semna decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de șef al Procuraturii Generale. Unii colegi și...

Șumudică nu o are mică!

Gura. Șumudică n-a avut niciodată gura mică. Dar nu cred că atunci când l-a adus cineva la vreun club, l-a luat direct de pe...

Petrolul Ploiești / Achiziții și un nou antrenor secund

Petrolul Ploiești se pregătește la turație maximă pentru reluarea campionatului Ligii a doua la fotbal. Elevii lui Viorel Moldovan au început cu un stagiu...

1,5 miliarde de dolari pentru Belarus

La Soci a avut loc mult aşteptata întâlnire între Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, pe fondul crizei profunde de legitimitate politică din Belarus, o...

Accident pe DJ 102 B, în comuna Drajna

Accidentul rutier s-a produs în satul Ogretin, comuna Drajna, după ce un autoturism, condus de un tânăr în vârstă de 27 de ani, a...