14.6 C
Ploiești
miercuri, 27 octombrie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara De la dezoligarhizare și decapturarea statului la …peseremizarea lui

De la dezoligarhizare și decapturarea statului la …peseremizarea lui

Viteză uluitoare cu care s-au produs căderea guvernului Sandu, dar mai ales instalarea guvernului Chicu, repetă practic același scenariu de grabă cu care Curtea Constituțională a PDM-ului, în perioada 7 – 9 iunie, lua deciziile controversate de dizolvare a Parlamentului si referitoare la avizul prin care stabilea că trei luni reprezenta 90 de zile etc. Doar că de data aceasta schimbarea și intrarea în funcție a noii guvernări nu s-a întins pe zile și săptămâni, ci pe ore. Încă de dimineață Igor Dodon, în cadrul unor consultări cu fracțiunile parlamentare, căuta chipurile o soluție de refacere a coaliției dintre PSRM și Blocul ACUM, la amiază a anunțat deja că aceasta nu poate fi constituită, iar în seara zilei a pronunțat numele candidatului tehnocrat la fotoliul de premier.

Igor Dodon în oglinda fabulistului Donici
Îmi aduc aminte câtă pălălaie ridicase la instalarea guvernării ACUM+PSRM fuga liderului PDM Vlad Plahotniuc și cât de des și tare răsunau cuvintele dezoligarhizare, capturarea instituțiilor statului, corupția endemică, investigarea furtului miliardului, demiterea cutărui sau cutărui demnitar etc. PSRM și ACUM defilau cu mare însuflețire pe acest itinerar politic, urmând să facă „curățenie” și să îndrepte în sfârșit cursul dezvoltării democrației pe un făgaș al libertății și dreptății. Și-mi mai amintesc de discursul lui Dodon la investirea Guvernului Maia Sandu, pe 8 iunie curent, în Parlament. „Astăzi este o zi istorică. Va rămâne în istoria modernă a Republicii Moldova ceea ce am făcut noi toți împreună”. Ei bine, la doar cinci luni, Guvernul Blocului ACUM s-a pomenit lângă covata spartă, iar PSRM și PDM-ul dispărutului Plahotniuc au votat un nou executiv. Despre „bravii reprezentanți ai poporului moldovenesc” Igor Dodon a întors caftanul pe dos: „Au fost cinci luni de improvizație și ineficiență totală a guvernului, cinci luni în care executivul a mers mai mult în direcție opusă de nevoile cetățenilor”. Care-i adevărata față a lui Dodon – cea în care nu-și mai încăpea de mândrie că partidul său a ajuns în sfârșit la guvernare sau cea din oglinda fabulistului Donici?
Carevasăzică, la doar cinci luni, toată povestea cu dezoligarhizarea, decapturarea statului etc. s-a sfârșit? Dacă e să fim sinceri, ea nici nu a început ca atare. S-au încercat niște pași, dar cărora li s-au pus piedici nu mai puțin subtil decât au fost fentate cele câteva formule de AIE, dacă-și mai amintește cineva de ele. Se pare că începe o nouă epocă, nu se știe cât de istorică. Una a peseremizării, a urcușului PSRM la o înălțime nemaipomenită și amețitoare. Mai drept a liderului formațiunii. La o înălțime, de la care căderea lui Dodon se poate solda nu numai cu coaste rupte, dar și cu capul spart, metaforic vorbind. A dispărut Plahotniuc, cel care îl cam timora pe Dodon. Chișinăul a fost cucerit de socialistul Ion Ceban, iar mai mult de jumătate dintre miniștrii noului guvern sunt foști consilieri ai lui Dodon, unii chiar rude prin alianță. ACUM a fost dat la o parte, iar în noua combinație PSRM-PDM prima vioară va fi nu atât PSRM, cât liderul său neformal. Niciodată nu a mai avut Dodon atâta putere. Astăzi dânsul deține președinția, legislativul, executivul și primăria capitalei. Acum el îi convoacă pe premier și spicher și le ordonă punctele din agendă, cuvânt cu cuvânt, literă cu literă. La prima ședință a noului guvern a stat curcan în fotoliul premierului și a prezidat ședința cap-coadă. Într-ascuns de ochii și urechile presei, care nu trebuie să știe ce dosește îndărătul declarației de la investitură că Chișinăul va urma în continuare cursul european. Pesemne cum să-l fenteze spre Uniunea Euro-Asiatică. Așadar, peseremizarea Republicii Moldova a început. Ce înseamnă ea cu adevărat și până unde va ajunge vom vedea mai bine peste câteva luni, poate chiar tot cinci, mai aproape de preconizatele alegeri prezidențiale.

Un premier al lui Plahotniuc agreat de Dodon
Noul guvern Chicu a fost instalat în funcție imediat după votarea moțiunii de cenzură. Cu aceleași voturi ale socialiștilor și democraților cu care a fost demis guvernul Sandu, doar că la instalare cu un vot mai puțin decât la demitere. Consultarea cu partidele, însărcinarea candidatului să formeze un guvern de tehnocrați, să elaboreze programul de guvernare pentru a fi prezentat cât mai grabnic în parlament, avertizarea că dacă noul guvern nu primește votul de învestitură vom avea anticipate, nu au fost decât niște formalități și afirmații mincinoase ale președintelui Dodon. Toate erau pregătite dinainte, poate chiar din iunie, când se încropise acea coaliție nefirească ACUM/PSRM. Pur și simplu, după alegerile locale, și mai ales după victoria socialiștilor asupra capitalei, venise ziua și ora potrivită, când Maia Sandu a fost prinsă pe un pas considerat de unii analiști greșit. Dar cu pericol pentru Dodon. Avea să recunoască însuși liderul socialiștilor: funcția procurorului general a fost doar un motiv formal și prielnic. „Dacă Guvernul condus de Maia Sandu nu ar fi picat la inițiativa asumării de răspundere pentru modificarea Legii procuraturii, executivul oricum ar fi plecat pentru refuzul de a indexa pensiile, pentru nivelul mare al criminalității, pentru probleme în economie. Totul era deja pregătit”.
Pregătirile lui Dodon au început îndată după ce a fost investit guvernul Sandu. Ion Chicu era preconizat de PDM ca premier, iar Pavel Filip spicher. Dodon și l-a adus pe Chicu consilier, ca o momeală pentru PDM la ziua, ora când va veni momentul debarasării de ACUM. Povestea lui Ion Chicu că Programul a fost scris într-o noapte este una de adormit copiii – îl avea încă din iunie, când ar fi trebuit să fie desemnat premier de Vlad Plahotniuc. Dar până la urmă: Cine sunt miniștrii noului guvern?
Ion Chicu, încă până la guvernul lui Pavel Filip, a fost șef de direcție în Ministerul Economiei inclusiv când acest minister era condus de Igor Dodon, iar la cârma guvernului era actualul spicher Zinaida Grecianîi. A reapărut ca secretar de stat la finanțe când ministerul respectiv era condus de Octavian Armașu, iar după ce acesta a fost numit ca guvernator al BNM, i-a revenit fotoliul de ministru. Reapariția sa în structurile guvernamentale coincide cu decizia democraților de a promova, în 2016, controversatele proiecte „de legalizare a capitalului și stimularea fiscală”, criticate de FMI și de BM pentru riscurile legalizării unor bani murdari. În cercurile economiștilor este considerat artizan, executor și al amnistiei fiscale și de capital din 2007, pe timpul guvernării lui Vladimir Voronin. Dodon îl consideră un tehnocrat, bun profesionist, iar faptul că a făcut parte din guvernul pe care în iunie dorea atât de mult să-l înlăture de la putere acum chiar i-a picat ca lapte în păsat. Nu i-a mai lăsat 15 zile pentru a-și forma componența cabinetului și programul de guvernare, ci exact 15 ore – seara a fluturat decretul semnat, iar dimineața l-a și prezentat în plenul parlamentului. Cei care au avut întâlniri în prealabil (PSRM formal și PDM pretins interesat) au făcut-o noaptea sau în zorii zilei votului.
Viceprim-ministru și ministru al finanțelor, Sergiu Pușcuța, a fost un apropiat al liderilor de partid aflați la guvernare în diferite perioade – consilierul ex-președintelui Lucinschi, șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, iar spre apusul guvernării comuniste consilier pe probleme financiare al președintelui Voronin; din februarie 2016 este din nou șef al Fiscului.
Aureliu Ciocoi de la MAEIE, Victor Gaiciuc de la Apărare, Viorica Dumbrăveanu de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (Dodon acum nu mai vrea să despartă Sănătatea de Protecția Socială, cum amenința cât premier era Maia Sandu), Corneliu Popovici de la Educație și Ion Perju de la agricultură au fost până în ajun consilierii lui Dodon. Și nu-i nici un bai că fiecare dintre aceștia au pete, mai puțin albe sau chiar negre în biografiile lor? Bunăoară, Victor Gaiciuc, fost ministru la apărare în guvernarea comunistă, a fost demis de Consiliul Suprem de Securitate (CSS) pentru activitate defectuoasă, iar în timpul scrutinului prezidențial a fost implicat în scandalul privind pliantele cu mesaje denigratoare și manipulatorii în adresa Maiei Sandu, repartizarea fluturașilor având loc chiar la câțiva pași de MAI, în biroul Uniunii Ofițerilor conduse de Gaiciuc. Ca să nu mai zicem de prietenii mai vechi între Dodon și Gaiciuc, precum și relațiile de rudenie – șeful statului este nașul de cununie al fiului fostului până mai ieri secretar al CSS Victor Gaiciuc.
Corneliu Popovici, ministru al Educației, Culturii și Cercetării, unul dintre cei mai vechi consilieri ai lui Dodon, istoric și doctor în filozofie, s-a remarcat anterior ca un românofob incurabil, care cerea introducerea pedepsirii unionismului în Codul penal, înlocuirea cursului de Istorie a românilor din învățământ cu cel de Istorie integrată și avertiza pericolul de destabilizare în caz de înlocuire a glotonimului „limba moldovenească” cu „limba română”. Ba chiar a susținut mereu că România a ocupat în 1918 Basarabia, când nimeni nu mai vorbea de „rolul trădător al Sfatului Țării”, ca pe timpul defunctei URSS. Un alt ministru, al Justiției, Fadei Nagacevschi, este fiul avocatului și fostului deputat PLDM, Vitalie Nagacevschi, care după ce a părăsit echipa lui Vlad Filat, a devenit avocatul lui Vlad Plahotniuc. Fiul, participant la evenimentele din aprilie 2009, a fost urgent trecut de taică-su peste hotar, ca să nu fie arestat, iar când lucrurile s-au mai liniștit, l-a aranjat pe lângă viitoarea guvernare: a fost mai mulți ani la rând avocatul PSRM, remarcându-se cu atacuri la adresa Maiei Sandu în perioada campaniilor electorale. Din iunie 2019 este consilier al Zinaidei Greceanîi. Și Pavel Voicu, de acum înainte ministru al afacerilor interne, a fost cercetat penal în dosarul 7 aprilie 2009 alături de Gheorghe Papuc, dar achitat. Deși presa a scris cu argumente clare despre implicarea sa în reținerea și maltratarea tinerilor în perioada respectivă, fiind comisar-șef al Poliției din sectorul Botanica al capitalei. În 2017 este demis din funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Tighina, în scandalul în care era acuzat că a purtat haine cu însemnele unei campanii inițiate de socialiști și că l-a însoțit de Dodon pe muntele Athos. Nu-i vom mai peria pe restul miniștrilor, și așa se vede de la o poștă cât sunt de „tehnocrați” și neafiliați politic. Toți curat tehnocrați!

 

Promisiuni ca din cornul abundenței, plagiate de la guvernul Sandu
Acum Igor Dodon nu mai are odihnă nici ziua, nici noaptea. După o întrevedere cu Zinaida Greceanîi și proaspătul premier Ion Chicu, chiar în zilele de odihnă, „troică socialistă” a găsit resursele necesare pentru o serie de promisiuni care au prins a curge gârlă. Iată primele 7 dintre ele: „vom acorda ajutor la sărbătorile de iarnă în mărime de 700 de lei pentru 625 mii de pensionari” (guvernul Filip a acordat 600 lei pentru 610 mii de pensionari); „din 2020 vom indexa pensiile de 2 ori pe an”; „vom majora compensațiile pe perioada rece a anului, nu 350, dar 500 de lei, nu pentru 170 mii, ci pentru 300 mii de familii”; „vom modificata legea pentru a garanta pensia pe o perioada de 5 ani în cazul decesului unuia dintre soți”; „vom majora alocațiile lunare pentru veterani de la 100 lei la 300 lei”; „pentru anul 2020 se stabilește pentru toți angajații bugetari prima anuală în mărime de până la 50% din salariul mediu lunar”… Culmea cinismului! Toate aceste 7 inițiative (dintre care 5 au fost prezentate săptămâna trecută de Guvernul Sandu în Parlament) sunt din resursele financiare aduse de fostul guvern. Tovarășul a luat bugetul elaborat de fostul Guvern și l-a atribuit sieși. Este pentru prima dată când între succesiunile dintre guverne nu se vorbește despre gaura lăsată în buget. Guvernul Sandu a lăsat bugetul plin cu bani, iar Dodon doar profită.
Între timp, noul premier Ion Chicu anunță primele sale vizite în străinătate. Vineri, 22 noiembrie, va merge la Londra, la un forum al BERD, la care vor participa și alți prim-miniștri din regiune. Și la Moscova, vizită agreată încă înainte de demiterea guvernului Maia Sandu, dar o va întreprinde el. Apropo, directorul BERD și premierul Medvedev a fost printre puținii oficiali străini care l-au felicitat cu ocazia instalării în noua funcție. Instalat de PSRM și PDM, premierul a promis că în cadrul ambelor vizite va promova implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și îmbunătățirea relației cu Rusia. Desigur, după ce a șters de pe contul său de Facebook afirmațiile critice la adresa partenerilor de dezvoltare. „Un Danke shoen special trebuie să-l adresăm „comisarilor” europeni, care au scris și dictat „istoria de succes” după 2009, culminând cu jaful veacului. Anume un Fule, un Schuebel și alții, care se ofereau să facă poze cu „reformatorii” de aici, POARTĂ VINA PENTRU DEZASTRUL ÎN CARE A AJUNS Țara noastră!. Unde-s toți acești funcționărași europeni? Își asumă vreo răspundere? Nu cred”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Mai mare daraua decât ocaua!

Cam așa am putea spune, privind suma atribuită de CJ Prahova organizațiilor non-guvernamentale, pentru activități nonprofit de interes județean: 200.000 lei, cu o valoare...

CampaniA Ziarul Ploieștii: „Dăm toate peisajele din lume pe cele de acasă”

Istoria Mănăstirii Aninoasa-Argeș vine din anul 1677, când clucerul Tu­doran Vlădescu a ridicat bise­ri­ca pentru curtea sa boierească. Dar s-a întâmplat ca în acel...

Spitalul Municipal Câmpina redevine unitate suport Covid

Abia ce-și reluase de la 1 iulie activitatea normală, că Spitalul municipal Câmpina redevine unitate suport Covid. Deja, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri...

Încep lucrările de modernizare a școlilor din Sinaia

Primăria Sinaia anunță că a început prima etapă a proiectului Sinaia 3.0, în valoare totală de 4.599.703,49 euro, prin care se va reface mare...

Tragedia unor regimuri corupte

E aceeaşi poveste a corupţiei prezentă pretutindeni, din nou şi din nou. Puterea care în numele celor mulţi îi serveşte pe cei puţini. Actuala...

Revine „Bazarul copiilor”!

Asociația Mozaic Comunitar Ploiești anunță că se va relua Bazarul Copiilor, organizat de câțiva ani la Sala Sporturilor - Zona Turnului Parașutiștilor. Într-un comunicat...