marți , 7 aprilie 2020
Home / Actualitate / De “la bloc” la mânăstire! Nu-l mai recunoaşteţi pe „Nelu Curcă”, dacă-l vedeţi

De “la bloc” la mânăstire! Nu-l mai recunoaşteţi pe „Nelu Curcă”, dacă-l vedeţi

De curând, am revăzut în reluare şi m-au amuzat, recunosc, scenele din serialul „La bloc”, un succes al genului, la vremea când a apărut. Şi ca un semn, săpând pe Facebook, am dat de un filmuleţ în care apărea Mihai Coadă, actorul care i-a dat viaţă personajului Nelu Curcă în sitecom. Şocantă apariţie! Îmbrăcat în călugăr, artistul se înfăţişează ca un adevărat monah, are un discurs impresionant şi pare că vorbeşte din suflet. Ulterior, aveam să aflu nu că doar pare, ci chiar vorbeşte din suflet.
Şi am mai aflat ceva. Că deşi mesajul este viu, puternic şi real, Mihai Coadă era, în acel monolog, în pielea unui personaj, interpreta tot un rol. Un rol cu care aproape că s-a identificat însă.“Am fost cooptat -într-un spectacol religios, se numeşte “Brâncovenii şi Ivireanu iubire de biserică şi de neam”. E un spectacol făcut integral de Biserica Ortodoxă Română de la producţie până la organizare. Eu joc rolul sfântului Antim Ivireanu”, a lămurit, din start, artistul cum stau lucrurile.
Povestea este cam aşa: din 2012, de când a ieşit la pensie, actorul ploieştean n-a mai avut prea mare tragere de inimă, aplecare, către toate piesele unde a fost invitat să joace şi a răspuns mai rar . A ales acele spectacole „fără prostioare”, ale unor vechi colegi pentru „Şcoala Altfel”.
Cu foştii parteneri de filmări din serialul care l-a făcut celebru, nu mai ţine legătură. Mihai Coadă spune că drumurile lor sunt despărţite de „mersul lui duhovnicesc” cu care ei nu au tangenţe. El şi-a găsit calea, liniştea sufletului, lângă Ploieşti, la Mănăstirea Turnu, dar nu s-a călugărit.
„Nu m-am călugărit, chiar dacă am îmbrăcat rasă la strană. Acum vreo 10 ani, domnul Dan Puric ne-a chemat să cântăm cu corul de la mănăstire în spectacolele de la sala Rapsodia, din Bucureşti. Ca să nu apărem pe scenă oricum, ne-au confecţionat rase de la Mănăstire. Şi atunci am primit canon, ca atunci când suntem la strană să fim îmbrăcaţi în rasă. Aici particip doar la o parte din activităţile mănăstirii, vin la slujbe, duminica şi în sărbătorile religioase. Nu am un nume pentru că nu sunt închinoviat (n.r. – nu a depus jurământul). Dacă aş fi primit măcar statutul de frate sau rasofor, atunci într-adevăr era altceva.”, a povestit actorul.


De călugărit, Mihai Coadă nu s-a călugărit. Şi explică în detaliu, pentru ca oamenii să ştie cum stau lucrurile cu adevărat.
“Nu m-am călugărit, chiar dacă am îmbrăcat rasă la strană. Aici particip doar la o parte din activităţile mănăstirii, vin la slujbe, duminica şi în sărbătorile religioase. Nu am un nume pentru că nu sunt închinoviat (n.r. – nu a depus jurământul). Dacă aş fi primit măcar statutul de frate sau rasofor, atunci într-adevăr era altceva. ”, povesteşte actorul, tot în Click.
„Eu am familia în Ploieşti, sunt căsătorit, am un băiat şi o fată şi două nepoţele. Una de 6 ani şi una de 4, Bianca Maria şi Sofia Maria, care se uită şi ele la serial în reluare, cum o fac şi alţi copii, şi nu le vine să creadă cât de mare este diferenţa între ce văd la tv şi ce au în faţă.”, mai spune Mihai Coadă.
Actorul recunoaşte că, la un moment dat, fiica sa ar fi vrut să facă teatru, dar a sfătuit-o să renunţe.

 

Sursa: Eva PODEANU

Distribuie:

Check Also

Eutanasia este moral greşită

La sfârşitul lunii octombrie 2019, papa Francisc a primit în audienţă o delegaţie a celor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *