8.7 C
Ploiești
sâmbătă, 7 decembrie, 2024
spot_img
AcasăActualitateDe ce trecerea la electricitate nu reprezintă soluţia momentului?

De ce trecerea la electricitate nu reprezintă soluţia momentului?

Utilizarea gazelor naturale în sistemele de încălzire centralizată prezintă numeroase avantaje. În primul rând, centralele pe gaze naturale au abilitatea de a porni rapid atunci când e nevoie de ele. Apoi, au emisii reduse de carbon şi alte gaze cu efect de seră. De regulă, pentru încălzirea centralizată sunt folosite termocentrale în cogenerare, care produc energie termică şi electrică în acelaşi timp, iar gradul de eficienţă al acestora ajunge astăzi până la 95%. Pentru cartierele rezidenţiale sau consumatorii comerciali, sunt disponibile şi microcentrale în cogenerare.
În zonele fără acces la încălzirea centralizată, reducerea emisiilor se poate obţine prin înlocuirea boilerelor individuale pe cărbune sau a celor pe lemne cu unele pe bază de gaze naturale. De asemenea, „prin înlocuirea boilerelor tradiţionale pe gaz cu unele moderne în condensare, emisiile de CO2 pot fi reduse cu până la 20%, îmbunătăţind calitatea aerului, dat fiind că, faţă de alte tehnologii, nu emit particule de emisii, oxizi de sulf (SOX) sau de nitrogen (NOX)”.
Apoi, dat fiind că gazele naturale sunt furnizate prin conducte subterane, sistemele de încălzire pe bază de gaze naturale sunt de încredere în zilele geroase de iarnă, când avem cea mai mare nevoie de căldură, spre deosebire de reţeaua de electricitate, vulnerabilă în faţa furtunilor.
„Nu putem înlocui pur şi simplu sarcina de încălzire pe care o acoperă gazul prin trecerea la electricitate. Reţeaua de gaz poate transfera mult mai multă energie către cea de electricitate. Orice modificare a politicii de favorizare a electrificării ar trebui să ia în considerare costul şi impactul asupra mediului al creşterii infrastructurii electrice. Reţeaua de gaz este proiectată pentru a satisface cerinţele maxime de energie ale încălzirii. Comutarea sarcinii de încălzire pe gaz la sistemul de electricitate ar necesita o creştere semnificativă a reţelei electrice existente în prezent. Reţeaua de gaze naturale, care, desigur, este subterană, oferă o sursă sigură şi durabilă de energie, cu capacitatea de a satisface vârfurile şi golurile de cerere de energie pe care sistemele de încălzire le necesită iarna”, arată şi asociaţia Eurogas.
În acest context, adoptarea pe scară largă a pompelor de căldură, de pildă, ar pune sub presiune reţeaua de electricitate. „Dacă încălzirea în toate clădirile din Europa ar fi trecută la electricitate folosind pompe de căldură, cererea maximă de energie electrică de iarnă ar creşte cu peste 60%”, conform raportului World Energy Outlook (2019) al Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente