12.2 C
Ploiești
duminică, 19 mai, 2024
spot_img
AcasăMozaicMinte, trup, sufletDe ce ţi-e mereu frig

De ce ţi-e mereu frig

Toţi ceilalţi spun că lor le e bine, dar tu ai mâinile şi picioarele reci ca gheaţa şi tremuri de frig? Dacă aşa ai fost dintotdeauna, cel mai probabil e o particularitate a ta: pur şi simplu, unii oameni se nasc mai sensibili la variaţiile de temperatură decât alţii. În schimb, dacă senzaţia cronică de înfrigurare s-a instalat doar de la o vreme, cauza poate fi o tulburare sau o problemă de sănătate.

Tiroidă leneşă
Când glanda tiroidă nu secretă suficienţi hormoni, care joacă un rol important în reglarea temperaturii corpului, se instalează sensibilitatea exagerată la frig. Dacă pe lângă faptul că te îmbraci în jerseu când ceilalţi pot sta în tricou ai remarcat şi că te-ai îngrăşat fără motiv, oboseşti repede, îţi cade părul, ai pielea uscată, este posibil să suferi de hipotiroidie. Adresează-te medicului endocrinolog pentru stabilirea diagnosticului.

Anemie
Anemia poate fi cauzată de carenţa de fier, de vitamina B12 sau B9. În anemie, organismul nu mai produce suficiente globule roşii sau hemoglobină, aşa încât cantitatea de oxigen transportată în celule este insuficientă, ceea ce afectează abilitatea corpului de a-şi întreţine temperatura. Poţi bănui că ai anemie dacă senzaţia permanentă de frig este însoţită de oboseală şi gâfâială la cel mai mic efort, ten palid, palpitaţii. O simplă analiză de sânge poate depista dacă ai anemie. În funcţie de tipul ei, medicul îţi va recomanda tratamentul adecvat.

Circulaţia proastă a sângelui
Extremităţile, adică mâinile şi picioarele, îţi sunt permanent reci? Probabil este vorba de o tulburare în circulaţia periferică a sângelui. La unele persoane această problemă poate fi o simplă reacţie de adaptare la temperatura ambiantă (când temperatura scade chiar şi doar cu câteva grade, ca să-şi conserve căldura, organismul limitează circulaţia spre periferie), în timp ce la alţii poate trăda o problemă cu inima sau cu vasele de sânge. Un consult la cardiolog poate depista cauza acestei tulburări. Ca să-ţi menţii mâinile şi picioarele calde, când ieşi afară în zilele răcoroase, poartă şosete groase şi mănuşi, iar în casă ai grijă ca temperatura să nu scadă sub 20 grade C.

Oboseală
Dacă ai avut parte de multă agitaţie şi stres în ultimele săptămâni şi ai dormit mai puţin decât ai nevoie (sub 7 ore pe noapte), e posibil ca de aici să ţi se tragă senzaţia neplăcută de frig. Lipsa somnului, stresul şi oboseala duc la încetinirea circulaţiei sângelui şi a metabolismului, care va produce mai puţină căldură.

Greutatea mică sau masa musculară puţină
Ai o constituţie slabă de felul tău? Nivelul insuficient de grăsime subcutanată (care are rol de izolator termic) poate face să te simţi înfrigurată la o temperatură confortabilă pentru majoritatea oamenilor. La fel, dacă în acest moment eşti la dietă şi mănânci mai puţine calorii decât ai nevoie, evident că organismul nu are cum să producă suficientă căldură corporală.
Şi muşchii ajută la menţinerea temperaturii corpului, deoarece produc căldură. Aşadar, dacă ai o masă musculară scăzută (lucru posibil chiar dacă greutatea ta e normală sau peste), poţi întâmpina probleme în a te încălzi suficient. Dacă nu te apuci de ridicat greutăţi pentru a-ţi creşte masa musculară, nu ai altă soluţie decât să te îmbraci mai gros decât ceilalţi.

Diabet
Faptul că nu reuşeşti să te încălzeşti ori că mâinile şi picioarele îţi sunt încontinuu reci poate indica diabet. Netratată, această boală afectează nervii şi vasele de sânge de la periferie, reducând astfel circulaţia sângelui în extremităţi. Ca să afli dacă ai diabet, măsoară glicemia dimineaţa pe nemâncate.

Femeile mai friguroase ca bărbaţii
Este un lucru dovedit ştiinţific: femeile sunt mai friguroase decât bărbaţii. Explicaţia? Estrogenii, hormonii feminini reduc substanţial fluxul sanguin în extremităţi când temperatura aerului scade. În plus, femeile au mai puţină masă musculară decât bărbaţii, fiindu-le mai greu să-şi păstreze căldura corporală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente