2.5 C
Ploiești
marți, 18 ianuarie, 2022
Acasă Ocolul Pamantului De ce presupune toată lumea că Rusia şi China sunt prietene?

De ce presupune toată lumea că Rusia şi China sunt prietene?

Pe măsură ce tensiunile dintre China şi SUA se accentuează, mulţi comentatori tratează această retorică superficial şi avertizează cu privire la fraternitatea tot mai pronunţată dintre cei mai mari doi rivali ai SUA. Dar nu e chiar atât de simplu.
În primul rând, Moscova are a se teme de Beijing mai mult decât Washingtonul. La fel ca Filipine, India şi Bhutan, Rusia este vulnerabilă la acaparările teritoriale ale Chinei. China a uzurpat poziţia Rusiei în calitate de cea mai influentă putere din Asia Centrală – tradiţionala ogradă politică a Moscovei – şi are o influenţă inconfortabil de puternică asupra economiei ruseşti. În ciuda nenumăratelor diferende din relaţia SUA-Rusia, toate acestea înseamnă că există acum un spaţiu de manevră, pentru ca Moscova să poată fi recrutată în calitate de partener tăcut, dar semnificativ în campania globală de îngrădire a aspectelor maligne ale influenţei internaţionale a Partidului Comunist Chinez.
Cel mai important motiv de teamă al Moscovei este de natură teritorială. Deşi nu există vreun sondaj de încredere în cele două ţări în privinţa integrităţii teritoriale, unii ruşi se tem că chinezii vor să invadeze Siberia, în vreme ce unii chinezi consideră că părţi din estul Rusiei aparţin de fapt Chinei.
În 1858 şi 1860, la începutul perioadei numite de chinezi „secolul umilinţei”chinezii şi ruşii au semnat tratate prin care s-au cedat Rusiei imense porţiuni de teritorii în preajma Lacului Baikal. Unii chinezi vor înapoi acele teritorii. „Hong Kong şi Macao s-au întors” la partria-mamă, se lamenta, în 2020, bloggerul Yuan Zaiyu, care abordează teme istorice. „De ce nu şi Vladivostok?”
Ruşii din Extremul Orient slab populat al ţării se tem de imigraţia şi influenţa chineză şi le detestă. Guvernatorul Oblastiei Autonome Evreieşti, învecinată cu provincia chineză Heilongjiang, susţine ipoteza improbabilă că 80% din terenurile regiunii sale „sunt controlate de chinezi”. Prezenţa chineză din Siberia, a declarat Svetlana Pavlova, redactor şef al unui site de ştiri siberiene, este precum „o bucată de stofă roşie în faţa unui taur”. (La începutul lui 2020, când pandemia începuse să se răspândească, Rusia a fost prima ţară care şi-a închis graniţa cu China).
Percepţiile pot crea o realitate. Frustrările Chinei legate de Rusia – cei mai mulţi chinezi aflaţi astăzi în viaţă s-au maturizat într-o epocă a relaţiilor îngheţate între cele două ţări, între scindarea sino-sovietică de la mijlocul anilor 50 şi tratatul strategic şi economic sino-rus din 2001 – pot foarte uşor să împingă politica externă a Chinei spre o mai mare agresivitate faţă de vecinul ei nordic. Analiştii ruşi au urmărit îndeaproape ciocnirea de la frontieră din 2020, dintre India şi China, soldată cu moartea a cel puţin 20 de militari indieni – şi nu numai, pentru că Rusia e cel mai important furnizor de armament al Indiei.
Aceste tensiuni devin deosebit de vizibile în Asia Centrală, o regiune aflată de vreme îndelungată în sfera de influenţă a Moscovei – şi care acum se regăseşte mult mai bine ancorată în cea a Chinei. Xi şi-a anunţat pentru prima dată strategia globală, denumită acum Centură şi Drum, în septembrie 2013, în Kazahstan, un simbol important din perspectiva planurilor Chinei de a îngloba şi mai ferm regiunea în tiparele comerciale chinezeşti. Rusia era cândva cel mai mare partener comercial al regiunii, acum, China este. Cea mai mare bază militară a Rusiei din străinătate se află în Tadjikistan; China şi-a deschis şi ea o bază militară (secretă) acolo, acum câţiva ani.
Rusia este în mod inevitabil partenerul mai mic în această relaţie. China e cel mai mare partener comercial al Rusiei, în vreme ce Rusia nu se regăseşte printre primii 10 parteneri ai Chinei. Cel mai mare avantaj al Rusiei în această relaţie este tehnologia ei militară. Dar chiar şi acolo, Kremlinul se izbeşte de acelaşi tip de mercantilism prădător cu care s-au confruntat nenumărate companii din lume. „Numai China”, afirma în decembrie 2019, şeful departamentului de proprietate intelectuală al conglomeratului militar rusesc de stat Rostec, „a copiat motoare de avioane, avioane Sukhoi, lansatoare de avioane, sisteme de apărare antiaeriană, rachete antiaeriene portabile şi echivalente ale sistemelor sol-aer cu rază medie Panţir.”
Ce poate face Moscova? Putin ştie foarte bine că Xi nu e „cel mai bun prieten al său”. Unii analişti ruşi au propus adoptarea unei poziţii similare cu a Indiei, care evită să rămână blocată în alianţe. O relaţie mai apropiată cu SUA e posibilă. În 1969 URSS şi China au avut o ciocnire la frontieră şi ambele s-au temut că ar fi putut degenera într-un război nuclear. Moscova a întrebat guvernele străine cum ar reacţiona la o lovitură preventivă contra Chinei, iar, în octombrie 1969, Mao Zedong era atât de îngrijorat de un potenţial atac nuclear sovietic, încât a fugit pe moment din Beijing. Acea teamă l-a determinat pe Mao să-i contacteze pe americani, iar, în anii 70 şi 80, cele două părţi aveau să colaboreze activ contra URSS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

ANUNȚ PRIVIND FINALIZAREA PROIECTULUI „Sprijinirea elevilor din comuna Gornet, județul Prahova în procesul educațional”

„Competitivi împreună”                                                                                                 Data: 23.12.2021   ANUNȚ PRIVIND FINALIZAREA PROIECTULUI „Sprijinirea elevilor din comuna Gornet, județul Prahova în procesul educațional”, Cod SMIS 2014+ 144191 În luna decembrie 2021 au...

Prime Kapital lansează primul proiect de regenerare urbană de tip mixed-use din Ploiești

Ploiesti, 29 noiembrie, 2021 – Investitorul și dezvoltatorul imobiliarPrime Kapital, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România, dar și din Europa Centrală...

Mai mare daraua decât ocaua!

Cam așa am putea spune, privind suma atribuită de CJ Prahova organizațiilor non-guvernamentale, pentru activități nonprofit de interes județean: 200.000 lei, cu o valoare...

CampaniA Ziarul Ploieștii: „Dăm toate peisajele din lume pe cele de acasă”

Istoria Mănăstirii Aninoasa-Argeș vine din anul 1677, când clucerul Tu­doran Vlădescu a ridicat bise­ri­ca pentru curtea sa boierească. Dar s-a întâmplat ca în acel...

Spitalul Municipal Câmpina redevine unitate suport Covid

Abia ce-și reluase de la 1 iulie activitatea normală, că Spitalul municipal Câmpina redevine unitate suport Covid. Deja, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri...

Încep lucrările de modernizare a școlilor din Sinaia

Primăria Sinaia anunță că a început prima etapă a proiectului Sinaia 3.0, în valoare totală de 4.599.703,49 euro, prin care se va reface mare...