fbpx
vineri , 3 iulie 2020
Home / Ocolul Pamantului / De ce nu vor generalii americani un conflict cu Iranul?
In this Aug. 13, 2019, photo, President Donald Trump arrives to speak in Monaca, Pa. Trump is hoping to woo New Hampshire into his column heading into 2020. The president will visit the state on Thursday to hold a reelection rally. (AP Photo/Susan Walsh)

De ce nu vor generalii americani un conflict cu Iranul?

Dincolo de declaraţiile oficiale, Donald Trump a oprit atacul asupra Iranului, pentru că nu a vrut să destabilizeze fragilul echilibru din Orientul Mijlociu. Nici Pentagonul nu-şi doreşte un război deschis împotriva Teheranului.

Generalii americani ştiu că Statele Unite deţin o superioritate tehnologică incontestabilă, dar nici capacităţile Teheranului de a răspunde unui atac nu pot fi neglijate. Washington Post – care citează date folosite de Serviciul de Cercetare al Congresului – susţine că Teheranul poate conta în acest moment pe aproximativ 700.000 de militari. Dintre aceştia 350.000 sunt forţe regulate. Gardienii Revoluţiei numără 125.000 de oameni.
Acestor trupe li se adaugă cei aproximativ 60.000 de oameni din securitate şi forţele paramilitare. Iranul are la dispoziţie 509 avioane militare, 126 de elicoptere, 1.634 de tancuri, 3.345 de vehicule blindate, dar şi 398 de nave de război, inclusiv 34 de submarine. Cu alte cuvinte, Iranul este, alături de Israel, cea mai mare putere din Golful Persic şi Orientul Mijlociu. În războiul modern, cantitatea nu este, însă, sinonimă cu calitatea. Din punct de vedere aeronautic şi maritim, Teheranul n-are nicio şansă să concureze cu Washingtonul. Cu toate acestea, în cazul unui conflict, iranienii sunt capabili să lovească ţările aliate SUA, dar şi vasele lor comerciale. Şi nu e vorba numai de atacuri declanşate de avioane sau nave de război.
Iranul deţine aproximativ 150 de sisteme I-Hawks, cărora li se adaugă sistemul S-300 din Rusia. Teheranul ar vrea să cumpere şi faimosul S-400 (pe care Turcia l-a cumpărat spre furia americanilor), dar ruşii nu dau semne că ar fi interesaţi de înarmarea excesivă a aliatului lor de conjunctură din Siria. Capacitatea iranienilor de a-şi lovi inamicii din regiune nu e, însă, total dependentă de achiziţiile de pe piaţa internaţională. Teheranul poate conta, de pildă, pe racheta balistică Shahab-3, Mrbm, care poate lovi ţinte aflate la 1300 kilometri, cu o variantă care poate ajunge la două mii de kilometri.
Cu aceste rachete, Iranul poate ameninţa nu numai orice regiune din Orientul Mijlociu, dar chiar şi obiective din sudul României. Iranul are, însă, şi alţi aşi în mânecă. În primul rând, îşi poate exploata poziţia strategică la Strâmtoarea Ormuz, pentru a bloca o mare parte din comerţul mondial cu petrol. De asemenea, miliţiile controlate de iranieni în diferite ţări din lumea musulmană pot acţiona oricând pentru a inflama diferite conflicte. În acest sens, Teheranul se poate bizui nu numai pe libanezii şiiţi din Hezbollah, ci şi pe rebelii Houţi din Yemen sau pe miliţiile şiite din Irak. E o certitudine faptul că, în ultimii ani, Teheranul a construit o reţea capabilă să pericliteze întreaga regiune.
Acestea sunt adevăratele motive militare pentru care represaliile decise de Casa Albă şi Pentagon au fost mult mai puţin aspre decât şi-ar fi dorit unii consilieri din administraţia americană. Faptul că Washingtonul a optat pentru un val de atacuri cibernetice împotriva infrastructurii militare iraniene este o decizie înţeleaptă, o dovadă că americanii nu subestimează această putere regională, care, conform Global Fire Power, reprezintă cea de-a 14-a armată din lume. Dar, nu pe atacurile cibernetice îşi bazează Trump eforturile de a aduce Iranul la realitate, ci pe noile sancţiuni economice care îi lovesc pe iranieni exact unde îi doare mai tare. „Prin faptul că nu a înghiţit momeala (unui răspuns militar la doborârea dronei americane de către iranieni), Trump a arătat că partea iraniană se face vinovată de escaladarea tensiunilor. Trump le poate spune acum aliaţilor săi reticenţi: „Iranul trebuie să fie pedepsit pentru faptul că încalcă flagrant dreptul internaţional. Iranul poate fi pedepsit militar sau financiar – ce preferaţi?”, afirmă Marc A. Thiessen în editorialul său din Washington Post.

Distribuie:

Check Also

Ce ar fi trebuit să înveţe Trump din greşelile lui Hoover, Nixon şi Bush

Războiul comercial declanşat de preşedintele Donald Trump este alimentat de sloganul „America first”. Considerând că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *