3 C
Ploiești
sâmbătă, 4 decembrie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului De ce îl lasă Biden pe Putin să câştige?

De ce îl lasă Biden pe Putin să câştige?

De ce îl lasă Biden pe Putin să câştige? Ce crede că face Casa Albă?, se întreabă Diana Francis, membru senior la Centrul Euroasia şi Consiliul Atlantic, într-un articol publicat în atlanticcouncil.org. După ce aminteşte că „proiectul de suflet al lui Vladimir Putin, conducta Nord Streeam 2, de 11 miliarde de dolari, a fost aprobat de Casa Alb şi Cancelaria Germaniei împotriva dorinţelor Uniunii Europene şi NATO”, Francis atrage atenţia asupra unui fapt uluitor, scrie cotidianul.ro. (R.C.).

O înţelegere imposibilă
„Cei doi ar fi ajuns la o înţelegere, pentru a menţine Rusia în linie şi a o împiedica să constrângă Ucraina sau Europa ca urmare a monopolului său energetic, dar nu au cerut Rusiei să o semneze. Cu alte cuvinte, înţelegerea este imposibilă.
Această evoluţie diplomatică şocantă deranjează mai ales statele vecine, care au sprijinit eforturile Ucrainei de a se elibera în cele din urmă, de corupţia în stil sovietic, precum şi de oligarhii şi marionetele ruseşti. Mii de oameni au investit în a-i ajuta pe ucraineni să-şi democratizeze şi să-şi reformeze guvernul, pentru a deveni membri cu drepturi depline ai comunităţii europene. Unii au murit încercând. Eu însumi am pierdut un ziar în acest efort.

Casa Albă a ignorat sancţiunile
Pentru reformatori şi observatorii informaţi de la Kremlin, acest eşec este mai mult decât dezamăgitor. Este de-a dreptul periculos şi ciudat de uimitor. Casa Albă a ignorat sancţiunile disponibile, pentru a opri construcţia conductei. A semnat acest „acord” cu Germania, chiar dacă acolo este la putere o coaliţie la un pas de a fi înlăturată. Mai rău, a fost semnat la doar câteva zile după ce Putin a emis un manifest de 6.000 de cuvinte, prin care declara că Ucraina nu era o naţiune suverană, ci o parte a Rusiei. Documentul era îngrozitor şi citit ca o declaraţie de război de facto. Din păcate, să determini Rusia – sau SUA, de altfel – să fie de acord cu ceva care are legătură cu bunăstarea Ucrainei e ceva de-a dreptul nebunesc.
Şi mai rău, cele două au semnat o înţelegere neclară, pentru a limita Rusia şi a o împiedica să constrângă Ucraina sau Europa prin monopolul său energetic. Dar Rusia nici măcar nu a fost obligată să semneze. Cu alte cuvinte, înţelegerea nu poate fi impusă Rusiei.

Americanii ridică oficial sancţiunile asupra Nord Stream 2
În decembrie 1994, trei puteri nucleare – Federaţia Rusă, Regatul Unit şi Statele Unite au semnat Memorandumul de la Budapesta, care garantează sfinţenia frontierelor Belarusului, Kazahstanului şi Ucrainei. Angajamentul lor a fost necesar, pentru a-i convinge pe cei trei să predea în mod voluntar armele nucleare după dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Cum explică Putin invazia din Ucraina
Dar, în 2014, după ce o revoltă democratică din Ucraina l-a răsturnat pe coruptul preşedinte-marionetă al lui Putin, Viktor Ianukovici, Rusia a încălcat graniţele Ucrainei şi a creat ideea invaziei şi ocupării a 7,2% din Ucraina. Ascunzându-se în spatele împuterniciţilor, Putin a susţinut că aceste confiscări au fost rezultatul unor revolte separatiste ale ruşilor care locuiau în Ucraina. Nimeni nu a fost păcălit de „omuleţii verzi” şi aşa-numiţii „separatişti”, dar niciunul dintre semnatarii Memorandumului de la Budapesta nu şi-a păstrat angajamentele intervenind. Au fost rostite cuvinte puternice, Rusia a fost scoasă în cele din urmă din G8 de atunci, dar a rămas Moscova înrădăcinată atât în Consiliul de Securitate, cât şi în Organizaţia Naţiunilor Unite. În schimb, aliaţii au dat imediat afară Uniunea Sovietică din Liga Naţiunilor, în decembrie 1939, pentru agresiunea sa împotriva Finlandei, ca parte a unui pact cu Germania.

Nord Stream 2 înaintează cu viteză
Încă o dată, acelaşi „Grad Game” continuă. Rusia şi Germania, cu permisiunea Statelor Unite distruse şi din ce în ce mai izolaţioniste, calcă Europa şi ignoră dorinţele statelor naţionale din Europa Centrală şi de Est şi din Ţările Baltice. Din 2014, Ucraina a suportat costul sprijinirii armatei sale (a doua ca mărime faţă de cea a Franţei), pentru a proteja zidul estic al Europei de incursiunea puternicei armate a lui Putin. Până în prezent, 14.000 de ucraineni au murit, 1,3 milioane au fost strămutaţi de ocupaţie, iar centrul industrial al ţării a fost jefuit şi distrus, la un cost estimat de 30 de miliarde de dolari.

Rusia, cu Ucraina şi fără
Încă o dată, Ucraina, Polonia şi ceilalţi nu se pot baza pe alţii pentru protecţie şi ar trebui să formeze o alianţă, pentru a împiedica finalizarea conductei în Germania – prin instanţele sale, mass-media şi sistemul politic -, precum şi să lupte cu înverşunare la Bruxelles împotriva excesului dominaţiei pe piaţă pe care Rusia şi conducerile sale o reprezintă acum. (…) Defunctul expert rus Zbigniew Brzezinski rezuma cel mai bine semnificaţia sa pentru Europa şi Occident: „Cu Ucraina, Rusia este un imperiu, iar fără ea, Rusia este o ţară săracă din Europa de Est”. Putin ronţăie prada şi a declarat aproape război. Tragedia este că Statele Unite şi Germania i-au oferit acum o conductă cu un flux de numerar enorm, care îi va finanţa cuceririle.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Lucrările la CN „I. L. Caragiale”, preț majorat pentru a treia oară

Șantierul este programat să se deschidă la anul Ce înseamnă să nu faci o investiție la timp! Vom vedea exemplul clar al proiectului «Restaurare parțială...

Zece teorii şocante ale conspiraţiei

    Nu de puţine ori evenimente importante care au marcat cursul istoriei au stârnit vii controverse. La fel şi o serie de fapte...

Patru noi locuri de joacă, în Ploiești

Rominserv, companie membră a K.M.G. International (Rompetrol), în parteneriat cu Primăria Ploiești, urmează să amenajeze 4 locuri de joacă în oraș, pe strada Gh....

Turcia nu poate fi jandarmul SUA în Afganistan

Erdogan, care a făcut declaraţii după şedinţa cabinetului său, a dat vestea opiniei publice: ”Ne-am înţeles cu Biden asupra faptului că nu avem nicio...

Scrumiere stradale, în Ploiești

Luna trecută, municipalitatea anunța că, în baza unui parteneriat cu British American Tobacco, va începe programul „Alege asumat un oraș curat”. Ei bine, mai...