7.9 C
Ploiești
joi, 18 aprilie, 2024
spot_img
AcasăMozaicMinte, trup, sufletDe ce este periculoasă grăsimea din zona abdomenului

De ce este periculoasă grăsimea din zona abdomenului

Ştim cu toţii că o greutate peste cea normală afectează sănătatea întregului organism. Cu atât mai important este să luăm măsuri dacă avem o conformaţie care favorizează acumularea de grăsime în zona taliei.

De la ce dimensiune a taliei putem considera grăsimea abdominală ca fiind nesănătoasă?
Dimensiunile diferă în funcţie de fizionomia fiecărei persoane, însă în general putem spune că o talie ce depăşeşte 102 cm la bărbaţi şi 88 cm la femei poate fi considerată una nesănătoasă. Asta nu înseamnă că măsurile de reducere a circumferinţei taliei trebuie începute atunci când s-a ajuns aici. Cu cât mai devreme e adoptat un stil de viaţă activ şi sănătos, cu atât va fi mai uşor să se menţină o circumferinţă normală a taliei.

Din ce motive este grăsimea de pe abdomen mai periculoasă decât de pe coapse sau din alte zone? Ce riscuri implică ea din punct de vedere medical?
Grăsimea în cantităţi excesive este în general periculoasă, însă cea din zona abdominală aduce după ea riscuri sporite. Motivul principal este legat de faptul că, pe lângă grăsimea vizibilă, aflată sub suprafaţa pielii, în zona abdominală se formează şi o grăsime în profunzime, numită grăsime viscerală. Această grăsime se dezvoltă în jurul organelor vitale din zona abdominală, împiedicându-le să funcţioneze la capacitate optimă, fenomen care sporeşte riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral etc.

De ce este considerată atât de nocivă la femeile trecute de 50 de ani?
Motivele sunt legate tot de grăsimea viscerală, femeile aflate la menopauză fiind în special expuse, deoarece începând cu această perioadă grăsimea acumulată tinde să nu se mai depună în special în zona coapselor, acumulându-se în schimb în jurul abdomenului. Acest fenomen e cauzat de scăderea nivelului de estrogen, iar pericolul este amplificat de faptul că grăsimea se acumulează în general pe fondul pierderii masei musculare, caracteristică înaintării în vârstă. Astfel, greutatea femeii rămâne aproximativ constantă, aspect ce face acumularea grăsimii mai greu de depistat.

Ce regim alimentar ar trebui să urmeze o persoană cu exces de grăsime în zona taliei?
Dieta este cea mai importantă componentă în lupta contra kilogramelor în plus şi a grăsimii acumulate în exces. O dietă corespunzătoare este în general una bazată pe fructe, legume, cereale integrale, peşte gras (bogat în acizi graşi omega 3) şi produse lactate degresate. De asemenea, pe cât posibil, trebuie exclus din alimentaţie zahărul, care împreună cu grăsimile din carne şi lactate constituie principalii vinovaţi de creşterea în greutate.

Sportul în ce măsură ajută?
Sportul este un bun aliat în lupta contra grăsimii în exces, însă efectele sale sunt mai mult indirecte decât directe. Deşi prin activitate fizică se ard calorii, numărul acestora este prea mic pentru a face o diferenţă reală, în lipsa unui regim alimentar corespunzător. În schimb, sportul reglează anumite procese din organism, întăreşte masa musculară şi creşte nivelul de energie al unei persoane. 30 de minute de sport efectuate zilnic reduc semnificativ riscul de boli cardiovasculare.

La ce medic să mergem în cazul în care avem această grăsime periculoasă?
În primul rând, trebuie vizitat medicul de familie. Acesta vă va examina şi în baza unor eventuale simptome prezente, va recomanda un profil lipidic pentru a vă cunoaşte exact nivelul grăsimilor şi al glicemiei din sânge. Presupunând că grăsimea abdominală în exces nu a provocat încă alte complicaţii, un medic nutriţionist poate fi de mare ajutor persoanelor supraponderale sau obeze, acesta lucrând împreună cu pacienţii pentru a crea un regim alimentar personalizat pentru fiecare caz în parte. Cea mai importantă componentă sunt însă voinţa pacientului şi conştientizarea de către acesta a pericolului la care se expune continuând să aibă un stil de viaţă care favorizează acumularea de grăsimi. Medicul poate doar să recomande soluţii, însă este de datoria pacientului să aibă autodisciplina necesară pentru a le urma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente