fbpx
miercuri , 3 iunie 2020
Home / Actualitate / De ce apare refluxul gastroesofagian

De ce apare refluxul gastroesofagian

Ştii cu siguranţă, că stomacul produce sucuri gastrice, pentru a favoriza digestia alimentelor. Problema este că peretele esofagului nu a fost conceput pentru a rezista acidităţii mari. Aşa că, dacă o parte din conţinutul stomacului „urcă” accidental, esofagul se irită.
Când sucurile gastrice ajung în esofag, resimţi un disconfort major. Iar în situaţiile în care acesta apare frecvent, de cel puţin două ori pe săptămână, poate fi vorba de reflux gastroesofagian. Din fericire, ai la îndemână câteva remedii naturale pentru diminuarea simptomelor şi pentru prevenirea complicaţiilor.

Cum apare?
La majoritatea persoanelor, refluxul are drept cauză o proastă funcţionare a sfincterului esofagian inferior. Acesta este un inel muscular situat la joncţiunea dintre esofag şi stomac, ce are, în mod normal, rolul de a împiedica pârdalnicul reflux. El se deschide doar pentru a permite trecerea mâncării din gură în stomac. Există însă alimente – cafea, ceapă – care pot provoca relaxarea acestui sfincter într-un moment nepotrivit. „Defecţiunea” lui poate avea cauze variate, printre care şi obezitatea, dar şi un orar incorect al meselor (mâncatul înainte de culcare, spre exemplu). Iar preparatele prăjite în exces, dar şi cafeaua, alcoolul, tutunul pot declanşa sau înrăutăţi simptomele de arsură.

Alimente de preferat
O soluţie împotriva refluxului gastro-esofagian la îndemâna oricui este consumul frecvent de fructe şi de legume crude. Motivul este simplu: acestea sunt o sursă bogată de enzime digestive, ce favorizează procesele digestive de la nivelul stomacului. Alege şi produsele din carne albă – peşte, pui – gătite fără prăjire. Lactatele de tipul iaurturilor, laptelui acru, kefirului, dar şi varza murată sunt o sursă excelentă de bacterii probiotice, esenţiale pentru buna funcţionare a tractului digestiv.

Nu ignora semnalele de alarmă!
Persoanele care suferă de arsuri gastrice au deseori regurgitări acide imediat după ce au mâncat sau pe timp de noapte. Simptomele refluxului sunt cronice, dispar şi reapar în mod recurent. După ce se „instalează” însă, afecţiunea poate provoca leziuni la nivelul esofagului, şi chiar degenera în cancer. Prin urmare, nu trebuie ignorată, mai ales că există o multitudine de tratamente naturale, eficace pe termen lung.

Trusa verde
Coada-şoricelului – sub formă de infuzie (excelent remediu şi pentru gastrite). Rostopască – sub formă de infuzie (scade aciditatea gastrică). Gălbenele, muşeţel – sub formă de infuzie după mese. Lemnul dulce – comprimate, pulbere. Roiniţă – infuzie, tinctură.

Distribuie:

Check Also

Listă neagră a zborurilor

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a întocmit o așa-zisă „listă neagră” a aeroporturilor din țările …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *