marți , 7 aprilie 2020
Home / Inedit / D’ale Ploiestilor – Ploiesti, simbol o statuie a libertății

D’ale Ploiestilor – Ploiesti, simbol o statuie a libertății

Și cum vă spuneam. Ploieștii se numără printre cele trei orașe din lume care au simbol o statuie a libertății. Alături de Paris și New York. Am să vă povestesc, așa cum am găsit în “Monografia Ploeștilor” a lui M. Sevastos, cum a ajuns M’me Grigoresco (așa cum îi ziceau statuii ploieștenii) să fie înălțată la 21 Iunie 1881 în cea mai frumoasă piață din acea perioadă, Piața Unirii (aproximativ in Piața Nichita Stănescu de azi).
Totul a început în anul 1869, odată cu alegerile pentru colegiul III din Ploiești, alegeri care se pare erau la fel de aprinse ca și azi. Și se spune că au fost “ingerințe “ în aceste alegeri . A plouat cu proteste adresate “Inălțatului domnitor “ Carol I.
Permiteți să spicuiesc câteva din aceste proteste care au apărut in ziarul Românul din luna februarie 1869:
11 Februarie 1869
„Către Măria Sa Domnitorul,
Vedem cu durere izbirile ce ni se dau în drepturile de întruniri electorale supt regimul constituțional. D.Ministru al instrucțiunii publice ne oprește chiar sala gimnaziului , edificiu clădit cu banii noștrii (n.aut. clădirea actualului Muzeu de Istorie) unde întotdeauna am ținut asemenea întruniri. Ne mai înțelegând procedări de o asemenea natură, protestăm energic contra violării drepturilor noastre și rugăm cu devotament pe Măria Voastră a ni reda libertatea în localul nostru comunal.”
11 Februarie 1869
„Redacțiunei ziarului Românul
Prefectul districtului Prahova mă amenința că mă va regula, dacă nu voi susține guvernul Cogălniceanu.
Vizanti”
Depeșele continuă și nu sunt puține. Au fost și tulburări. Birourile electorale organizate de guvern erau alungate din oraș cu sprijinul tacit al gărzii civice. Motiv pentru care domnitorul Carol I dizolvă „Guarda orășenească din orașul Ploești”.
Și se ajunge la data de 8-9 august 1870, când Al. Candiano Popescu conduce o mișcare antidinastică care proclamă „vesela republică podgoreană“ așa cum o încondeia I.L.Caragiale .
Au urmat procese mutate și strămutate care s-au terminat în spiritul nostru balcanic, cu achitări și chiar promovarea unora dintre inițiatorii „Republicii Ploești” (Candiano Popescu va fi reprimit în armată cu gradul de general și va lupta în Războiul de Independență de la 1877 ). S-a deschis o „listă de subscrieri “ pentru a se oferi o medalie comemorativă orașului Ploești care „în repetatele alegeri ale anului 1869 și 1870 a ținut ridicat steagul libertății și legalității și a scăpat astfel onoarea și demnitatea națiunei Române”. Și s-a mers mai departe. C.A. Rosetti prin subscripțiune naționala, a inițiat ridicarea statuii Libertății.
Voi continua povestea statuii în numărul următor.

Distribuie:

Check Also

Palatul Ghiță Ionescu

Am vorbit de Ghiță Ionescu care avea o casă impunătoare pe bulevard ridicată în anii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *