17.9 C
Ploiești
sâmbătă, 13 august, 2022
Acasă Mozaic Inedit Curiozități despre Crăciun!

Curiozități despre Crăciun!

Crăciunul este sărbătorit peste tot în lume – însă, obiceiurile și tradițiile diferă de la țară la țară. Crăciunul cât și celelalte sărbători ale iernii au o deosebită influență asupra noastră. Ne fac să ne simțim mai buni, mai noi înșine. Iată o listă cu cele mai interesante și amuzante „curiozități” ale acestor superbe zile de Crăciun!

• Inițial, data de 25 decembrie a fost o sărbătoare păgână, în care se celebra nașterea Soarelui sau solstițiul de iarnă; majoritatea oamenilor nu știau când s-a născut Isus Hristos și nimeni nu a sărbătorit nașterea sa timp de sute de ani.
• Moș Crăciun este cunoscut sub diverse nume: Kriss Kringle (Germania), Le Bafana (Italia), Pere Noel (Franța) sau Дед Мороз (Rusia).
• Expedierea felicitărilor de Crăciun este o tradiție puternic înrădăcinată în toate colțurile lumii. Prima felicitare de Crăciun din lume a fost tipărită în anul 1846, la Londra.
• Celebrul costum roșu al lui Moș Crăciun a fost creat de către un caricaturist pe nume Thomas Nast, în anul 1860.
• Dacă te-ai întrebat vreodată care este poporul sau țara care a avut minunata idee de a împodobi bradul de Crăciun, să știi că Germania a avut această idee strălucită.
• Știai că pentru a putea fi folosit pe post de pom de Crăciun, un brad are nevoie de aproape 10 ani ca să crească?
• Data oficială a Crăciunului a fost stabilită prima oară pe 25 decembrie în anul 350 e.n, de către episcopul Romei, Papa Julius I.
• Roșul, verdele și auriul sunt considerate culori tradiționale de Crăciun. Verdele simbolizează viața și renașterea, roșul este asociat cu sângele lui Hristos, în timp ce auriul este considerat simbolul luminii și bogăției. Tradiția spune că cele trei nuanțe trebuie să se regăseacă în podoabele alese pentru decorarea pomului de Crăciun.
• În Evul Mediu, brazii de Crăciun erau atârnați cu vârful în jos.
• Se spune că primul om care a împodobit un brad de Crăciun a fost Martin Luther (1483-1546), conform legendei, acesta a fost atât de impresionat de strălucirea stelelor printre ramurile brazilor încât a luat unul acasă și l-a împodobit cu candele, pentru a împărtăși frumusețea ce a văzut-o împreună cu familia sa.
• Bradul împodobit trebuie păstrat până la Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, pentru ca prosperitatea sa să abunde în casă tot timpul anului.
• Beculețele pentru pomul de Crăciun au fost inventate de către Edward Johnson. În 1882, acesta inventează prima instalație electrică pentru brad.
• Beteala cu care se împodobește pomul de Crăciun și se decorează casa de sărbători a fost inventată în anul 1610, în Germania, de către o persoană rămasă anonimă. La acea vreme, era confecționată din argint pur.
• În Islanda există 13 Moși Crăciuni; pentru copiii care au fost cuminți aceștia vor lăsa cadouri, însă celor obraznici le vor face farse.
• În Etiopia, Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie, în acea zi, etiopienii poartă veșminte albe și se joacă “ganna”.
• Olandezii au un simț al umorului minunat. Ei ascund cadourile într-o budincă, într-un cartof sau împachetează un cadou mic într-un pachet mare. Le place acel element de surpriză și au întotdeauna idei creative de a surprinde familia în fiecare an.
• În Finlanda și Suedia, cele 12 zile de dinaintea Crăciunului sunt declarate ca fiind zilele păcii și ale dreptății. De aceea, nelegiuirile săvârșite în această perioadă sunt pedepsite mai aspru decât în mod normal. Fiecare familie finlandeză își împodobește casa pentru Crăciun cu lumânări confecționate de ei înșiși, iar în Suedia bradul rămâne împodobit 20 de zile de la Crăciun.
• Știați că în Norvegia, în luna noiembrie , taxele se reduc la jumătate, pentru ca oamenii să aibă mai mulți bani de Crăciun?
• Știați că britanicii obișnuiesc să spună „Happy Christmas” și nu „Merry Christmas”, pentru că în secolul al XIX-lea cuvântul „merry” înseamnă și „stare de ebrietate”?
• În Franța se obișnuiește să se ardă o crenguță de măslin înainte de începerea cinei de Crăciun.
• În Montreal, Canada, există o adresă oficială a lui Moș Crăciun, unde nu doar primește scrisori de la copii, ci și răspunde acestora. Aceasta fiind înființată în 1983.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Investigații gratuite, în Ploiești, pentru depistarea cancerului de col uterin

Primăria Ploiești a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu -Rusescu” (INSMC), Asociația „Centrul de Dezvoltare Curriculară...

11 zile fără apă caldă, în Ploiești

Soluții? Ce zice Consiliul Județean Prahova contestă Primăria Ploiești. Invers nu se poate, fiindcă primăria profită de faptul că n-are niciun rol legal în...

Fotbal / Petrolul Ploiești, prima victorie în Superligă: 1-0 la Mediaș, cu U Cluj; să vină Rapid!

Petrolul Ploiești a reușit vineri, în etapa a patra din Superligă, prima victorie stagională, 1-0 la Mediaș, în fața Universității Cluj-Napoca, partida fiind decisă...

Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală. 40 de persoane au fost conduse la audieri

Procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Ploiești, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova,...

Când rânjesc dulăii, latră și cățeii…

La un an de la investirea sa (6 august 2021), Guvernul Gavrilița nu prezentase încă un raport în plenul legislativului de la Chișinău, dând...

NU VREAU SĂ MĂ ANGAJEZ LA STAT!

Zilele astea, mai precis de la 1 august, a intrat în vigoare o nouă mărire a salariului bugetarilor, de minim 15 la sută. Nu...