31.6 C
Ploiești
duminică, 21 iulie, 2024
spot_img
AcasăOcolul PamantuluiCum se poate cumpăra influenţă la Bruxelles

Cum se poate cumpăra influenţă la Bruxelles

Cele 2,6 milioane de euro în teancuri de bancnote de 50 de euro, confiscate de poliţia belgiană din locuinţa unui vicepreşedinte al Parlamentului European, amintesc de filmele poliţiste ale anilor 1980. Unde sunt conturile offshore, unde sunt conturile cripto? Dar chiar şi aşa, cu demodatele teancuri de bani îndesate în genţi Louis Vuitton, scandalul de corupţie a readus în atenţia presei sistemul de patronaj pe care este construită una dintre instituţiile UE, concluzionează Călin Marchievici, cotidianul.ro.

Jurnaliştii de la Remixnews scriau că este foarte tentant să crezi că o parte din revolta politicienilor şi jurnaliştilor de la Bruxelles după izbucnirea scandalului mituirii mai multor europarlamentari şi ONG-işti se datorează nu corectitudinii lor, ci furiei că şeicii din Quatar au „stricat” piaţa mitei. Indiferent de modalitatea de corupere, suma oferită vicepreşedintei PE, Eva Kaili, este uriaşă raportată la „preţul pieţei” de la Bruxelles şi raportat la miză – eliminarea vizelor UE pentru quatarioţi.
Până la a ajunge la scandaluri de gravitatea celui de mai sus, trebuie spus că europarlamentarii au dreptul de a lucra pentru alte organizaţii, ceea ce înseamnă că UE nu consideră că reprezentarea cetăţenilor europeni trebuie să implice o slujbă full-time. Cine îi mai plăteşte pe europarlamentari?
Nu este vorba doar despre constelaţia de ONG-uri şi think-tankuri finanţate de George Soros şi alţi „filantropi”. Euobserver scria, în 2021, că unii europarlamentari câştigă milioane de euro dincolo de salariul plătit de UE, lucrând nu de puţine ori într-un evident conflict de interese. Euobserver afirma că cel mai bogat europarlamentar, în 2021, era Radoslaw Sikorski, fost ministru de externe şi al apărării în Polonia, soţul jurnalistei americane Anne Applebaum, cel care, mai recent, după sabotarea conductelor Nord Stream, a găsit să scrie pe Twitter: „Thank you USA”. Sikorski câştiga între 600.000 şi 800.000 de euro anual. Salariul de eurodeputat este de circa 9.000 de euro, iar polonezul mai încasa 40.000 de euro lunar de la firma Sikorski Global. Fireşte, Sikorski a arătat că cifrele nu sunt corecte şi că va opera modificări în declaraţia de interese.
Guy Verhofstadt, unul dintre liderii partidei federaliste de la Bruxelles, se numără printre cei mai bogaţi eurodeputaţi. În 2018, a câştigat între 980.000 şi 1,4 milioane de euro, pe lângă salariul de europarlamentar, de circa 13.000 de euro lunar. Un raport din 2021 îl plasează pe Verhofstadt, fost premier al Belgiei, între primii cinci europarlamentari la capitolul venituri.
Sumele acestea pot sugera că europarlamentarii pot fi cumpăraţi. Contează însă cum şi cu cât pot fi cumpăraţi. În SUA, există think-tankuri şi politicieni din eşaloanele inferioare care pot fi mituiţi cu mult mai puţin, cu câteva mii de dolari, de către marile companii Big Tech. Principiul este că banii oferiţi de lobby-işti trebuie să-i ţină în frâu pe cei incomozi, nu să le permită să-şi cumpere iahturi.
Un material publicat de site-ul Origo din Ungaria arată ce căi trebuie urmate pentru a cumpăra influenţă la nivelul UE. Articolul precizează că Fundaţia pentru o Societate Deschisă a lui George Soros nu îi plăteşte direct pe jurnalişti, ci optează pentru varianta de a le achita cheltuielile cu cazarea în hotelurile scumpe, cheltuielile cu mesele în restaurante scumpe, cu diverse „călătorii”. În cazul politicienilor lucrurile merg mult mai departe, de regulă cu promisiunea de a deveni membri de onoare într-un consiliu de conducere al unui ONG sau corporaţii, de regulă după părăsirea poziţiei oficiale din cadrul UE. Şi discursurile plătite de către corporaţii şi ONG-uri sunt o modalitate bună de cumpărare a influenţei, o metodă desăvârşită în Statele Unite.
Fireşte, guvernele, corporaţiile şi ONG-urile care caută să cumpere influenţă la Bruxelles trebuie să fie atente la persoanele pe care le vizează. Vicepreşedinta PE, Eva Kaili, nu a fost deloc discretă, a vorbit deschis la telefon cu partenerul ei, implicat şi el în acest scandal, despre mita primită. Cu ceva mai multă atenţie, şeicii din Quatar ar trebui să se descurce mult mai bine data viitoare. Quatarul nu ar trebui să-şi facă prea mari griji nici în legătură cu imaginea afectată de acest scandal, câtă vreme statutul de speculator lipsit de scrupule nu l-a împiedicat pe George Soros să devină un far călăuzitor pentru toată stânga progresistă şi pentru liberalii de la Bruxelles şi din întreaga Europă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente