29.6 C
Ploiești
duminică, 21 iulie, 2024
spot_img
AcasăMozaicMinte, trup, sufletCum se joacă oamenii mari?

Cum se joacă oamenii mari?

Trebuie să recunoaştem din start că şi adulţii au nevoie de joacă. Dacă am trăi permanent procupaţi de responsabilităţi, cuprinşi de o seriozitate fără margini, am deveni fiinţe terne şi obosite. Desigur, aici nu generalizăm. Există printre noi oameni adânc imersaţi în problematica existenţei, convinşi că în lipsa atenţiei lor lumea întreagă ar colapsa. Facem abstracţie…
Aşadar, care sunt modalităţile de relaxare ale oamenilor mari? Varianta oferită în acest articol este: kayaking. Mă refer, mai precis, la plimbări pe apă în caiace. Este foarte posibil să fi participat deja la o asemenea incursiune deoarece sunt câteva firme care se ocupă de organizarea unor astfel de evenimente. Eu am participat alături de echipa de la Octeus.
De când se face cald şi până prin lunile septembrie – octombrie, avem la dispoziţie tururi de caiac în diferite locaţii din ţară: Delta Dunării, Lacul Vidraru, Barajul Siriu, Lacul Paltinu, Delta Argeşului, Lacul Dridu etc. Anumite locaţii pot fi premiere absolute, ocazii de descoperire a unor peisaje fascinante. Se organizează pe parcursul unui week-end întreg sau sunt excursii de o zi. Dacă se optează pentru cele două zile de week-end, există posibilitatea unor plimbări acvatice nocturne, prilej de atmosferă misterioasă şi romantică. De cele mai multe ori, echipamentele puse la dispoziţie sunt multiple: caiac, paddel sau hidrobiciclete.
Contextul este foarte prielnic socializării. Vin oameni de toate felurile, iar pe apă formezi o echipă cu ceilalţi, se creează o coeziune de grup necesară activităţii în sine. Caiacul poate fi de un om sau dublu, poţi vâsli în cuplu. Totul decurge natural, precum plutirea pe apă. Eforul fizic este adaptat capacităţilor fiecăruia, iar mişcarea într-un mediu natural spectaculos nu a făcut rău nimănui.
Celor care s-ar putea întreba despre riscurile presupuse de asemenea plimbări le răspund că sunt practic nule. Ambarcaţiunile sunt perfect sigure. Nu este nevoie să ai experienţă anterioară, un mic instructaj de bază pentru elemente de siguranţă este de ajuns. Condiţia fizică? Este recomandat să ai o minimă rezistenţă fizică. Dacă poţi căra cumpărăturile acasă sau poţi urca două etaje, este bine. Nu este musai să ai muşchi lucraţi la sală. A, da! Era să uit: circumferinţa taliei trebuie să vă permită acomodarea în caiac. Echipamentul? Este asigurat de firmele organizatoare, trebuie doar să fiţi îmbrăcaţi adecvat, cu haine comode, care se usucă uşor. Protecţia se face contra soarelui, umezelii şi a vântului, atunci când este cazul.
Apoi.. un pic de curaj şi… te lansezi la apă. Emoţia inerentă începutului este imediat înlocuită de sentimentul curgerii line, a mişcării unduite pe apă. Curiozitatea explorării unor scene naturale unice şi impresionante preia controlul. Adrenalina mişcării, bucuria priveliştelor captivante fac să uiţi de tot: de timp, de griji. Tot ce ţi se dezvăluie este simplitatea alunecării pe luciul apei, clipocitul apei la impactul cu vâsla, perspectiva diferită asupra a tot ce te înconjoară. Şi da, te poţi opri oricând din vâslit pentru a te odihni, a te conecta cu natura, a comunica cu cei din grup sau pentru a face poze.
La final un detaliu tehnic: o cursă de caiac durează aproximativ 3 ore, timp în care se parcurg în jur de 10km.

Articol de Mihaela Manea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente