6.8 C
Ploiești
marți, 2 martie, 2021
Acasă Mozaic Minte, trup, suflet CUM ÎI PROTEJEZI PE PRICHINDEI

CUM ÎI PROTEJEZI PE PRICHINDEI

N-ai cum să-ţi creşti copilul sub un clopot de sticlă, oricât ai dori să-l aperi de relele din lumea înconjurătoare. Când vine însă vorba de infecţii şi boli, întotdeauna paza bună trece primejdia rea.
Este esenţial să-i vorbeşti copilului din primii lui ani de viaţă despre regulile de igienă şi, mai ales, de ce este important să le respecte, iar exemplul personal contează foarte mult. Căt timp este foarte mic, nu are cum să înţeleagă ce înseamnă igiena personală sau cum să se ferească pentru a nu se îmbolnăvi, însă arată-i cum te speli pe mâini, cum sufli nasul, cum îți cureti dantura şi explică-i de ce trebuie să facă aceste lucruri. Cu cât mai repede începi lecțiile, cu atât mai uşor va accepta regulile, chiar dacă inițial nu-l va încânta niciuna dintre ele.

24

DEPARTE DE BOLI
Începând de la vârsta grădiniței, copilul trebuie să ştie că se poate îmbolnăvi de la un alt copil şi invers, dacă, de exemplu, împart aceeaşi mâncare sau beau din aceeaşi sticlă. Explică-i şi de ce nu trebuie să strănute în aer, în palmă sau spre altă persoană. Copilul trebuie să ştie că nu are voie să atingă banii, animalele de pe stradă şi nici diverse obiecte fără ca apoi să se spele de îndată. Desigur, asta nu înseamnă să nu-l laşi să se joace şi nici să se murdărească este absolut firesc să descopere lumea.
Iată câteva reguli simple, dar esențiale de prevenție pe care copilul să şi le însuşească din fragedă copilărie, iar tu să urmăreşti să le respecte.
Prima regulă: nu se mănâncă nicio legumă din grădină şi niciun fruct cules direct din pom fără a fi mai întâi spălate. Copiii au tendința de a încerca la gust tot ce-i înconjoară. Iar perfidele larve ale parazitilor atât aşteaptă!
A doua regulă: spală cu minuțiozitate legumele, fructele şi verdeața pe care le foloseşti la gătit. Păstrează separat produsele proaspete de cele pe care le vei folosi la prepararea măncărurilor (carne, peşte şi semipreparate, acestea ar putea fi infestate cu helminți care vor fi distruşi în timpul prelucrării termice a alimentelor).
A treia regulă: spălatul pe mâini e obligatoriu de fiecare dată după folosirea toaletei, când se vine de afară, înainte de a mânca, după ce a pus mâna pe vreun animăluț, înainte de a manipula alimentele.
Învață-l pe copil să respecte această măsură de igienă elementară şi asigură-te că fac asta şi ceilalți din casă.

DINŢI FRUMOŞI ŞI NAS CURAT
Știi că, după ce îi apar primii dintişori, trebuie să-ți obişnuieşti copilul cu anumite ritualuri de igienă dentară. La fel de important este să-l înveți despre igiena corectă a căilor respiratorii, reguli pe care să le urmeze la şcoală şi oriunde se duce, cum ar fi acoperirea fetei cu cotul îndoit sau un şervetel când strănută sau tuşeşte, interdicția de a-şi atinge cu mâinile nespălate ochii, gura, nasul.

INFECŢIILE INTESTINALE
Zeci de copii ajung la spital, în special vara, cu infecții intestinale acute. În mod frecvent, cauza o reprezintă simpla atingere cu mâinile murdare a gurii sau a alimentelor consumate. Gravitatea constă, mai cu seamă în rândul copiilor mici, în posibila deshidratare cauzată de manifestările infecțiilor gastrointestinale (diaree şi vărsături).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Hidro Prahova solicită servicii juridice de consultanță, asistență și de reprezentare

Deși are în organigramă 688 de posturi și un serviciu juridic deservit de patru persoane, Hidro Prahova, societate aflată în subordinea Consiliului Județean Prahova,...

Firmele de deszăpezire, amendate de CJ Prahova

Consiliul Județean Prahova a amendat trei firme de deszăpezire cu o sumă totală de aproximativ 11.000 lei: Terra Strade Total Construct Pleașa a primit...

Un clopot de biserică furat de nazişti, returnat Poloniei

Un clopot de biserică ce datează din anul 1555 va fi returnat Poloniei după 77 de ani de când naziştii l-au furat în timpul...

Tehnologie ploieșteană, utilizată la nivel național

Tehnologia digitală utilizată de staff-ul echipei de handbal feminin C.S. Activ Prahova-Ploiești în analiza tehnico-tactică a fost de un real ajutor și echipei Centrului...

În 2020, au scăzut investițiile străine în România

Banca Națională a României a publicat principalele date privind investițiile străine din România, în primul an de pandemie. Cifrele arată, așa cum ne așteptăm,...

Primăria Ploiești a depus la CNI solicitarea pentru construirea Spitalului Municipal de Urgență

Primarul Andrei Volosevici și echipa de lucru din cadrul administrației și Consiliului Local Ploiești au anunțat că au depus la Compania Națională de Investiții solicitarea de includere...