17.9 C
Ploiești
sâmbătă, 13 august, 2022
Acasă Mozaic Inedit Cum îi mustra Vodă Cuza pe deputaţii care nu-şi vedeau de treabă

Cum îi mustra Vodă Cuza pe deputaţii care nu-şi vedeau de treabă

Mesaj din 1862:

„Domnilor Deputaţi,
Sunt patru luni de când v’am convocat pentru a vota întâiul buget al ţărilor unite şi a pune un capet stărei anormale a finanţelor noastre.
Elementele acestor însemnătoare lucrări vi s’au presentat la timpul oportun şi eram în drept a crede, precum ziceam în mesagiul Meu din luna lui Noembrie trecut, că un budget regulat al resurselor şi votat înainte de sfârşitul anului 1862 guvernul Meu va presentat asemenea un şir de proiecte de legi organice şi de unificare, pe care ţara le aşteaptă cu o legitimă nerăbdare.
Cu părere de rău constat însă, că Adunarea legislativă a eşit de pe tărâmul practic al lucrărilor: activitatea şi silinţa D-lor Voastre s-au perdut în discuţiuni politice, în lupte de partide sau de persoane, şi cu toată stăruinţa vrednică de laudă a multor dintre D-voastră, a căror intenţia şi devotament sciu a preţui totuşi s-a perdut un timp preţios fără nici un resultat folositor.
Sesiunea extraordinară a lunei Noembrie şi acea din lunile Decembrie, Ianuarie şi Fevruarie, sânt sfârşite, iar budgetul nu este votat şi din deosebitele proecte de legi, rămase nevotate din sesiunile trecute şi mai toate acelea presentate adunărei de guvernul Meu în cursul sesiunii de est-timp, abia vreo trei patru au căpătat sancţiune deliberărilor D-lor Voastre.
Fără a se atribui Adunărei rea voinţă, cătră, puterea executivă sau lipsă de cunoştinţa datoriilor sale, găsesc că neexperienţa noastră, nerăbdarea noastră, precipitarea adesea imprudenţa a aspiraţiunilor noastre cătră progres, ne fac a ne depărta dela adevărata misiă ce ne este impusă nouă Românilor.
Astfel numai ’mi pociu explica acele lupte regretabile ce s’au produs de câtva timp în sînul Adunărei, căci cum alt-fel s’ar scusa acel vot al unei părţi din Adunare, prin care agenţii publici se chiamă la neascultarea ordinanţelor guvernului şi din care ar fi destul să rezulte o adevărată desordine dacă Providenţa n’ar fi dat poporului român acel bun simţ şi acel adevărat patriotism cu care a ştiut totdeauna a conjura relele la care a putut fi espus.
Această situaţiune spre a evita evenimente mai neplăcute, se pune în disponibilitate de a mai prelungi termenul lucrărilor D-lor Voastre preste epoca încheiată închiderea legală a sesiunei atunci când cele din urmă zile ale ei, de ar fi fost mai bine întrebuinţate, ar fi putut stabili creditul din afară şi dota ţara cu instituţiuni menite a dezvolta bogăţiile sale.

Domnilor Deputaţi,
Aceste lupte prin care am trecut, se ne serve la toţi de învăţământ.
În trebile publice ca şi în cele private, fiecare zi şi are sarcina sa: progresul este opera timpului, agitaţiunile nu pot decât a-i împedeca mersul şi mandatari unei naţiuni în discuţiunea marilor interese ce le sunt încredinţate, nu se pot depărta de moderaţiunea şi răbdarea de carea puterea esecutivă a avut ocasiunea a vă da mai multe probe în cursul acestei sesiuni.
Pătrundeţi-vă dar Domnilor de ideea că desvoltarea puterilor şi instituţiunilor noastre, nu este cu putinţă fără un deplin acord între puterea esecutivă şi reprezentanţii legali a ţărei. Trebue mai cu deosebire şi aceasta este întâia condiţiune, ca drepturile fiecărei puteri se fie respectate în toată întregimea lor.
Atunci numai vom putea conduce România cătră viitor ferice ce îi este reservat, şi vom putea răspunde cu demnitate la acele simpatii ce necontenit augusta Curte Suverană şi înaltele puteri garante arată cătră patria noastră.”

Alexandru Ion I
Sesiunea anului 1862 este închisă astăzi 2 Martie, Bucureşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Investigații gratuite, în Ploiești, pentru depistarea cancerului de col uterin

Primăria Ploiești a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu -Rusescu” (INSMC), Asociația „Centrul de Dezvoltare Curriculară...

11 zile fără apă caldă, în Ploiești

Soluții? Ce zice Consiliul Județean Prahova contestă Primăria Ploiești. Invers nu se poate, fiindcă primăria profită de faptul că n-are niciun rol legal în...

Fotbal / Petrolul Ploiești, prima victorie în Superligă: 1-0 la Mediaș, cu U Cluj; să vină Rapid!

Petrolul Ploiești a reușit vineri, în etapa a patra din Superligă, prima victorie stagională, 1-0 la Mediaș, în fața Universității Cluj-Napoca, partida fiind decisă...

Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală. 40 de persoane au fost conduse la audieri

Procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Ploiești, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova,...

Când rânjesc dulăii, latră și cățeii…

La un an de la investirea sa (6 august 2021), Guvernul Gavrilița nu prezentase încă un raport în plenul legislativului de la Chișinău, dând...

NU VREAU SĂ MĂ ANGAJEZ LA STAT!

Zilele astea, mai precis de la 1 august, a intrat în vigoare o nouă mărire a salariului bugetarilor, de minim 15 la sută. Nu...