fbpx
25.5 C
Ploiești
joi, 9 iulie, 2020
Acasă Mozaic Inedit Cum folosea CIA porumbei pentru misiuni de spionaj în URSS

Cum folosea CIA porumbei pentru misiuni de spionaj în URSS

CIA a declasificat documente ce descriu modul în care mai mulţi porumbei au fost folosiţi pentru misiuni de spionaj în Uniunea Sovietică, în timpul Războiului Rece.
Rapoartele arată cum erau dresaţi porumbeii pentru misiunile clandestine în care erau fotografiate anumite puncte considerate importante de pe teritoriul URSS. De asemenea, descriu cum erau folosiţi corbii pentru a arunca pe pervazuri dispozitive minuscule de înregistrare şi cum erau dresaţi delfinii pentru misiuni subacvatice.
BBC relatează despre o misiune din anii 1970, denumită „Tacana” în care au fost folosiţi porumbei cărora li s-au ataşat camere minuscule ce făceau poze automat. CIA s-a folosit astfel de o abilitate incredibilă a porumbelului, el poate fi trimis în locuri extrem de îndepărtate şi, totuşi, are capacitatea de a găsi drumul înapoi.
Aceste păsări sunt folosite de mii de ani pentru transmiterea de informaţii, dar abia în Primul Război Mondial au început să fie folosite pentru culegerea de date. În a doua conflagraţie mondială, o ramură a serviciilor de informaţii britanice, MI14 (d) a trimis în Europa ocupată porumbei cărora le-au ataşat chestionare. Peste o mie dintre ei s-au întors cu aceste fişe completate. Mesajul venit de la un grup de rezistenţă a contribuit la întocmirea unor rapoarte de 12 pagini, care a ajuns direct la premierul de atunci al Marii Britanii, Winston Churchill.
Ulterior, serviciile britanice au abandonat operaţiunile cu porumbei. Nu, însă, şi CIA.
În pregătirea operaţiunii „Tacana”, serviciul secret american a antrenat întâi un corb ca să poată lăsa, dar şi lua înapoi obiecte de până la 40 de grame la ferestrele unor clădiri inaccesibile. Un laser roşu a fost folosit pentru a indica ţinta, iar o lampă specială îl ajuta pe corb să se întoarcă. La un moment dat, CIA a trimis o pasăre să lase un dispozitiv de ascultare undeva în Europa, ceea ce pasărea a şi reuşit, deşi ulterior niciun semnal audio nu a fost captat de aparat.
CIA a încercat apoi să afle dacă păsările migratoare pot fi folosite pentru a plasa senzori speciali, care să detecteze dacă Uniunea Sovietică a testat arme chimice. Se pare că s-a încercat şi un fel de stimulare electrică a creierului, pentru a ghida câinii de la distanţă. În acest caz însă, multe detalii sunt clasificate încă. Iar o altă operaţiune numită „Acoustic Kitty”m” a presupus plasarea unor dispozitive dew ascultare în corpul unei pisici.
În anii 1960, CIA a încercat să utilizeze delfini pentru a intra în diverse porturi. În oraşul Key West, din Florida, o echipă a încercat să folosească o specie de delfini pentru atacuri subacvatice asupra navelor inamice. Au existat, de asemenea, verificări dacă delfinii pot transporta senzori care să capteze sunete de la submarinele nucleare sovietice sau care să detecteze urme de radioactivitate de la facilităţi din apropiere. În plus, agenţii americani au mai încercat să afle dacă delfinii pot extrage sau plasa obiecte pe vase aflate în mişcare.
Până în 1967, CIA cheltuia mai bine de 600.000 de dolari pe trei programe în care erau testaţi şi dresaţi delfini, câini, pisici şi păsări. Dintre toţi, porumbeii s-au dovedit a fi cei mai eficienţi, aşa că CIA a început o serie de misiuni-test. Una a fost deasupra unei închisori, alta deasupra cartierului New York din Washington DC. Camera a costat 2000 de dolari şi cântărea doar 35 de grame. Testele au arătat că jumătate din cele 140 de fotografii de pe un film erau de bună calitate. Pozele surprindeau detalii de-a dreptul remarcabile cu oameni şi maşini din New York.
Misiunea la care lucra CIA era ca porumbeii să fie trimişi la ţinte precise din Uniunea Sovietică. S-au luat în calcul mai multe variante în privinţa modului în care acest lucru avea să fie făcut, fără a atrage atenţia sovieticilor.
Un document din septembrie 1976 indică faptul că, într-un final, ţinta a fost aleasă – şantierele din Leningrad, unde erau construite cele mai avansate submarine sovietice. Informaţiile declasificate se opresc, însă, aici. Încă rămâne un secret la câte misiuni au participat porumbeii-spion şi ce date au reuşit aceştia să colecteze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Șantier ANL abandonat, la Boldești-Scăeni

În iunie 2018, reprezentanți ai Agenției Naționale a Locuinței (ANL), ai județului și orașului Boldești Scăeni și-au făcut o fotografie de colecție odată cu...

Un volum juridic ce n-ar trebui să lipsească de la primării

A ieșit de sub tipar, chiar în anul scrutinului electoral, cartea semnată de conf. univ. dr. Mihai Apostolache, „Legea pentru alegerea autorităților administrației publice...

Prahova, trezește-te!

Consecință: numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 614 și cel al deceselor-să le spunem grăbite de coronavirus-la 30! În 60 de zile de stare de...

Prahova în șantier

Spuneam că, poate și pentru faptul că 2020 este an electoral, în Prahova s-au deschis foarte multe investiții finanțate din fonduri europene, guvernamentale, județene...

România a pierdut locul I la credință

În 2019, românii se declarau cei mai religioși europeni. Un studiu din acest an, realizat de Pew Research Centre, arată însă că maltezii sunt pe...

Le-o crăpa primarilor din ultimii 20-25 de ani obrazul de rușine?

Parcul Memorial „Constantin Stere”, de la Bucov, are o suprafață de 135.334 mp care arată ca un hățiș mizerabil. Vorbim de ceea ce era,...