fbpx
joi , 2 iulie 2020
Home / Actualitate / Cum este împărţită bogăţia lumii?

Cum este împărţită bogăţia lumii?

Thomas Piketty, unul dintre cei mai importanţi economişti la nivel mondial, explică amănunţit care sunt pârghiile inegalităţii sociale şi importanţa clasei de mijloc în angrenajul economic. El a oferit o serie de interviuri care stau la baza cărţii „Înţelegerile care au schimbat lumea”, apărută la Editura Litera, 2019, interviuri realizate de Jacques Peretti, jurnalist BBC.

Thomas Piketty

Economist francez, născut la 7 mai 1971 ale cărui teorii economice se concentrează pe analiza bunăstării şi a inegalităţii veniturilor. Este director de studii la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi profesor la Ecole d’economie din Paris. Autor a numeroase cărţi, între care amintim: „Capitalul în secolul 21” (2013), „1997) e Capital şi ideologie” (2019), „Economia inegalităţii” (etc.)

Piketty argumentează importanţa dispariţiei clasei de mijloc astfel: „Clasa de mijloc este vitală pentru economie. Ea reprezintă mijlocul care a făcut posibilă dezvoltarea consumului de masă şi a investiţiilor masive în construcţii”. „Oportunitatea de a intra în rândul clasei de mijloc în perioada 1950-1960 a generat o egalitate mai mare şi o distribuire uniformă a bogăţiei în societate, care au atins un nivel înalt în 1976. anul în care britanicii, de exemplu, erau cei mai fericiţi, potrivit sondajelor de opinie”. Economistul constată în continuare că rândurile clasei de mijloc au început să se subţieze în ultimii ani şi avertizează: „Dacă subţierea continuă în deceniile ce vor urma, aceasta este o ameninţare majoră la adresa democraţiilor”.
Piketty crede că dispariţia clasei de mijloc va duce întreaga societate într-un punct de unde nu există cale de întoarcere. Între 1945 şi 1978, bogăţia a fost distribuită în rândul societăţii mai uniform decât în orice altă perioadă din istorie. O anomalie egalitară, care a durat 30 de ani, înghesuită între două perioade de inegalitate uriaşă: anii 1930 şi prezent.
Iar motivul a fost că această clasă de mijloc avea mijloacele de a deţine o proprietate privată. Programul uriaş de construcţii, asumat de guvernele succesive laburist şi conservator, care a început în anii 1930, a fost întrerupt de război şi apoi a cunoscut o extindere vastă în anii 1950, a făcut posibil ca milioane de oameni să deţină, pentru prima dată, propriile case.
Se îmbogăţesc tot bogaţii
„Dar, din 1996, acel vis s-a evaporat, pe măsură ce procesul de achiziţionare a unei locuinţe a intrat în marşarier. Extinderea inegalităţii a coincis cu stagnarea salariilor şi, ca atare, cu sfârşitul accesului tinerilor la proprietatea de locuinţe”.
Dar ce se va întâmpla mai departe? Vom continua să mergem în direcţia subţierii clasei de mijloc? E greu de ştiut cât de departe se va merge. Ceea ce ştim cu siguranţă este că, în ultimii ani, s-a observat că, în Marea Britanie şi în alte ţări, bogăţia celor din topul deţinătorilor de bogăţie – a miliardarilor – creşte mult mai rapid decât bogăţia medie şi mult mai rapid în raport cu dimensiunile economiei. Se poate vedea că, dacă acest proces continuă în următoarele câteva decenii, partea care revine clasei de mijloc va scădea.
Inegalitatea duce la revoluţie
Concret: „În anii următori, chiria – nu proprietatea – va deveni regula. O familie care închiriază pierde mult mai mult decât o familie care cumpără o locuinţă. Iar acest lucru va face practic ireversibil procesul inegalităţii, deoarece clasa de mijloc (şi cea care aspiră să intre în rândul clasei de mijloc) îşi va fi pierdut mijloacele elementare de acumulare de bogăţie. Motivul pentru care nu va mai exista cale de întoarcere pentru noi, ca societate, este acela că, structural, clepsidra se va rigidiza”.
Cât de inegali vom deveni? „Având în vedere tendinţele actuale, viitorul arată destul de înfricoşător. Dar, dacă lipseşti de privilegii clasa de mijloc, vei avea de-a face, de asemenea, cu o forţă extrem de inflamabilă. O clasă de mijloc mulţumită nu face nimic, dar dacă fie se teme pentru siguranţa sa viitoare, fie se află pe valul economic şi devine lacomă, ea va începe o revoluţie”, concluzionează Thomas Piketty.

Distribuie:

Check Also

O sută de milioane de locuitori şi multe probleme

Autorităţile egiptene au anunţat că, de curând, populaţia ţării a trecut de cifra de o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *