fbpx
sâmbătă , 23 mai 2020
Home / Actualitate / Cum ar arăta Pământul, dacă s-ar roti invers?

Cum ar arăta Pământul, dacă s-ar roti invers?

Pământul se roteşte în prezent în sens invers acelor de ceasornic. Un lucru obişnuit pentru mai toate planetele din sistemul nostru solar, cu două excepţii: Venus şi Uranus.
Dar dacă Terra şi-ar schimba direcţia de rotaţie? O simulare efectuată de Institutul de Meteorologie Max Planck din Germania arată unele schimbări de-a dreptul remarcabile în condiţiile climatice de pe Pământ. Astfel, planeta noastră ar deveni mai verde, dacă s-ar roti invers. Suprafaţa totală acoperită de deşert s-ar reduce de la 42 de milioane de kilometri pătraţi la 31 de milioane, potrivit studiului citat de Live Science. Iarba ar încolţi pe jumătate din fostele suprafeţe aride, iar cealaltă jumătate ar fi acoperită de arbori.
Partea proastă e că deşertul nu ar dispărea cu totul, ci doar s-ar „muta”, în special în sud-estul Statelor Unite, sudul Braziliei şi Argentinei, precum şi în nordul Chinei.
Schimbarea direcţiei de rotaţie a Pământului, ar aduce, de asemenea, modificări radicale în circulaţia vânturilor de pe planetă, lucru ce s-ar traduce prin schimbări de temperatură pe glob.
De exemplu, extremităţile vestice ale continentelor s-ar răci, în timp ce părţile estice ar deveni mai calde. De asemenea, iernile ar fi mult mai aspre în nord-vestul Europei.
Potrivit simulării, curentul oceanic responsabil cu transportul căldurii pe tot globul pământesc ar dispărea din Oceanul Atlantic, însă un curent similar, ceva mai puternic, şi-ar face apariţia în Pacific, aducând temperaturi ridicate în estul Rusiei.
Aşadar, dacă Pământul s-ar roti invers decât o face acum, am avea cel mai probabil o planetă mai verde, cu mai mult oxigen şi mai puţin deşert.

Dacă Pământul nu s-ar mai roti?
Ce s-ar întâmpla dacă planeta nu s-ar mai roti deloc? Oamenii de ştiinţă spun că acesta ar fi un scenariu catastrofal: unii locuitori de pe Terra s-ar sufoca, alţii ar muri înecaţi, s-ar prăji de căldură sau ar muri de frig.
Nu toată lumea ar avea însă de suferit. Ar exista patru locuri pe Pământ unde viaţa ar continua teoretic să înflorească: două în emisfera nordică, două în cea sudică.
Trăsăturile fizice ale oamenilor ar suferi şi ele modificări dramatice. Pentru ca locuitorii planetei să supravieţuiască noilor condiţii naturale de pe Terra, ar trebui să aibă, de exemplu, pielea mult mai groasă şi mai rezistentă, pentru că, altfel, radiaţiile cosmice i-ar omorî, în absenţa câmpului geomagnetic.
De fapt, unii cercetători cred că acesta nu este doar un scenariu şi sunt convinşi că Pământul chiar se va opri din rotaţie la un moment dat. Vestea bună e că acest lucru s-ar putea petrece peste câteva miliarde de ani. Vestea proastă e că până atunci există şanse mari ca Soarele să explodeze şi să distrugă totul din sistemul nostru solar.

Distribuie:

Check Also

DNA-ul pădurilor a trecut de Camera Deputaților

Camera Deputaților a votat proiectul de lege al USR privind înființarea Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *