Vineri, 12 iunie, a încetat din viaţă, în SUA, Constantin Răuţă, unul din trei români care au murit de bătrâneţe deşi au avut pronunţate pe numele lor pedepse cu condamnarea la moarte.
Fost ofiţer al spionajului românesc, Răuţă a cerut azil politic în America în noiembrie 1973, când a traversat oceanul pentru a pregăti o vizită a lui Nicolae Ceauşescu la Casa Albă. Din păcate pentru el, Răuţă a nimerit prost, Richard Nixon şi consilierul său, Henry Kissinger, erau admiratori ai liderului de la Bucureşti şi defectarea românului nu a produs un cutremur, aşa cum se aştepta.
Ca inginer, el s-a realizat în SUA, dar a durat până când americanii l-au sprijinit să îşi aducă soţia şi fiul în SUA. Abia în 1979 s-a produs reintegrarea familiei Răuţă.
Acum, cu ajutorul unor documente publicate în premieră din Arhivele Naţionale americane, Biblioteca Jimmy Carter, aflăm şi cum. În 29 martie 1978, Biserica Ortodoxă Română „Sfânta Cruce”, din Washington, i-a cerut preşedintelui să intervină la Ceauşescu, pentru a le da voie să emigreze soţiei şi fiului lui Răuţă. Scrisoarea a ajuns la Casa Albă pe 6 aprilie 1978, era pe masa preşedintelui prin intermediul a două doamne influente, dar rezultatul nu a venit imediat.
A mai durat un an până când Răuţă şi-a putut îmbrăţişa copilul.