fbpx
marți , 26 mai 2020
Home / Inedit / Cum a ajuns „Unchiul Sam” sinonim cu SUA?

Cum a ajuns „Unchiul Sam” sinonim cu SUA?

„Uncle Sam” este una dintre cele mai populare expresii pe care cercetătorii au studiat-o. Vechimea ei depăşeşte 200 de ani.
Enciclopedia Larousse explică formarea lui „Uncle Sam” prin împreunarea iniţialelor US Am (United of America). „Denumirea aceasta ar proveni de la Samuel Willson din New York, care datorită felului său de a fi blajin şi îndatoritor a fost poreclit de toţi Unchiul Sam. În timpul celui
de-al doilea război dintre englezi şi americani (1812-1814), a fost numit inspector al serviciului de aprovizionare a armatei, fiindcă se făcuse remarcat prin spiritul său organizatoric. Pachetele de alimente semnate de el cu iniţialele US erau considerate ca fiind transmise de Unchiul Sam. Dar, de fapt şi de drept, Unchiul Sam, expeditorul, era însuşi statul american”, potrivit lui I. Berg, autorul dicţionarului de cuvinte, expresii, citate celebre.
Mai târziu, prima reprezentare a Unchiului Sam a fost publicată în 1830, însă a devenit populară abia în anii 1870, când caricaturistul Thomas Nast a început să-şi realizeze portrete asociindu-şi imaginea cu cea a celebrului personaj. În 1875, dramaturgul Victorien Sardou a scris o comedie intitulată „Unchiul Sam”, care s-a jucat ani în şir în Franţa şi America. În 1916, odată cu apariţia autoportretului artistului James Montgomery Flasgg, figura lui Uncle Sam a devenit simbol naţional. Acesta a creat imaginea clasică a Unchiului Sam, apărută pe afişele de recrutare, care se adresa privitorilor cu următorul îndemn:
„Am nevoie de tine pentru armata Statelor Unite”.

Distribuie:

Check Also

Atrocităţile din bordelurile militare japoneze

Lee Ok-seon avea doar 14 ani atunci când un grup de bărbaţi în uniformă a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *