21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Actualitate COVID-19, același dușman pe ambele maluri ale Nistrului

COVID-19, același dușman pe ambele maluri ale Nistrului

Noua „ciumă” COVID-19 nu știe de hotare, de împărați sau proletari, de culoare politică. Nici chiar de cei „drepți” sau „strâmbi” în conflicte regionale, militare sau de altă natură – ea îi omoare pe toți laolaltă, pacificatori sau agresori, iresponsabili sau dedicați cauzei de salvare a celor infectați. În această situație, Chișinăul și Tiraspolul vor renunța la ambiții politice sau geopolitice în numele sănătății și salvării cetățenilor de pe cele două maluri ale Nistrului?


Același dușman COVID-19, dar atitudini diferite?
Starea de urgență în legătură cu epidemia de COVID-19 a fost instituit pe ambele maluri ale Nistrului practic în aceeași zi. Cu mici diferențe – la Tiraspol decretul a fost semnat de așa-zisul președinte al autoproclamatei rmn, rusul Vadim Krasnoselski, în seara zilei de 16 martie, iar la Chișinău, Parlamentul Republicii Moldova a instituit starea de urgență chipurile la propunerea guvernului, dar de fapt la „inițiativa” (a se citi indicația) președintelui socialist Igor Dodon. Pe ambele maluri acest regim special a intrat în vigoare din 17 martie curent, decât că la Chișinău pentru 60 de zile, iar la Tiraspol pentru 19 zile. În rest, același regim de carantină, autoritățile recomandă cetățenilor să stea acasă, iar când părăsesc locuința să dețină un act de identitate, amenzi (e drept, cam diferite ca valoare) pentru încălcarea regimului instituit. Ce-i drept, pe 30 martie Krasnoselski a mai semnat un „decret”, prin care termenul de urgență este prelungit pentru 45 de zile (până la 1 mai) și care instituie anumite limitări privind libertatea circulației și alegerii domiciliului, a mitingurilor, manifestărilor stradale etc. etc.
Situația la această dată în perimetrul raioanelor din stânga Nistrului este una aparent mai puțin gravă decât pe malul drept. Zic aparent, pentru că oficial se declară că în Transnistria sunt doar 18 persoane infectate cu corona-virus. În același timp, doar în ultimul week-end al lui martie în spitalul raional din Slobozia, unitatea medicală în care sunt internați și tratați bolnavii și suspecții de COVID-19, au fost spitalizate 46 de persoane noi, cifra totală a celor care se află aici staționar în carantină fiind de 68 de persoane, dintre care 9 copii. De asemenea, în carantină, dar la domiciliu, se află aproape 4.000 de persoane revenite în ultimele zile de peste hotare. Către aceeași dată au fost expediate la Chișinău pentru testare 95 de probe. În regiune nu există un laborator pentru testare și nici teste. Pe 26 martie, Moscova a acceptat solicitarea Tiraspolului de a expedia 5.000 de teste, precum și un lot de termometre fără contact și oximetre cu impuls, dar când vor ajunge e greu de presupus. Regiunea se mai confruntă cu un deficit acut de medicamente și nu doar odată cu instituirea stării de urgență, dar de ani buni. Acum autoritățile de la Tiraspol încearcă să asigure un mecanism de cumpărare dintr-o rețea de farmacii din zonă, cetățenii urmând să le comande cu 2-3 zile înainte. În felul acesta speră să stăvilească, barem pe timp de carantină, călătoriile transnistrenilor spre celălalt mal, preponderent la Chișinău, în scopul procurării medicamentelor mai necesare, de multe chiar și cele mai elementare.
Un al „obiectiv” al administrației de la Tiraspol în lupta cu corona-virusul este de a completa sistemul local de sănătate cu 600 de specialiști. În care scop, cu începere din 30 martie se permit studenților facultății de medicină a universității transnistrene, dar și ai colegiilor medicale din Tiraspol și Tighina să urmeze stagii în unități medicale de pe malul stâng. La ce riscuri îi vor expune având în vedere o lipsă a echipamentelor de protecție mai acută decât la Chișinău? Și de ce nu ar accepta o unitate de acțiuni în aceste condiții pe ambele maluri?
Dialogul Chișinău-Tiraspol, acum ca niciodată necesar
Proaspătul, dar și mai vechiul viceprim-ministru pentru reintegrare Cristina Lesnic, în cadrul primei sale conferințe de presă după numirea în această funcție în urma noii alianțe PSRM-PDM, a declarat că „acum ca niciodată avem nevoie ca dialogul dintre Chișinău și Tiraspol să fie unul eficient, prompt, în timp real și să corespundă realității din Republica Moldova”. În prima săptămână de mandat a reușit să convingă Tiraspolul să accepte instituirea unor mecanisme clare privind securitatea alimentară în regiunea transnistreană, accesul la medicamente, stabilirea unor reguli exacte de acces în regiune pentru anumite categorii de persoane (polițiști, salvatori, pompieri ș. a.) angajate în gestionarea epidemiei. În acest context, în aceeași săptămână, cetățenii din stânga Nistrului au primit două loturi cu medicamente de la Chișinău.
S-ar părea că, iată-iată, malurile încep să se înțeleagă, să renunțe la ambiții și insinuări aberante. Dar ți-ai găsit! Afirmația Cristinei Lesnic „Este o relație pragmatică în acest sens”, precum și altele cam pompoase ale președintelui Dodon și premierului Chicu, nu au ținut nici măcar o săptămână. Din păcate, deși acordă tot sprijinul necesar pentru cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului, Chișinăul nu reușește să obțină din partea separatiștilor de la Tiraspol un răspuns similar, ca să nu mai vorbim că nu controlează în continuare situația din stânga Nistrului. Or, în plină pandemie, autoritățile separatiste desfășoară exerciții militare de amploare pe teritoriul ocupat. Pe 25 și 26 martie, tanchiști, militari din apărarea antiaeriană și artileriști din „armata transnistreană” au exersat pe poligoane trageri la țintă, vizând „distrugerea tehnicii și forței vii a inamicului, …lovirea de ținte aeriene și terestre”. Starea de urgență „nu afectează principala sarcină de amplificare a intensității și numărului de aplicații militare”, se precizează în comunicatul așa-zisului departament de apărare de la Tiraspol.
Altminteri, calificată drept „structură paramilitară ilegală” de autoritățile de la Chișinău, numai în perioada ianuarie-martie 2020 „armata transnistreană” a organizat, 163 de acțiuni gen exerciții militare armate, față de 127 în anul trecut. Până la sfârșitul anului se mai așteaptă nu mai puțin de 52 de exerciții militare și alte 111 „activități cu caracter umanitar” cu implicarea structurilor militare ilegale transnistrene. Mai mult, la instituirea de către Chișinău a procedurile simplificate de înregistrare a agenților economici din stânga Nistrului pentru a putea importa produse alimentare, farmaceutice, de uz fitosanitar și fertilizanți – atenție! – chiar fără achitarea drepturilor de import și a altor plăți în bugetul național, Tiraspolul răspunde cu – din nou! – blocarea accesului proprietarilor de terenuri după traseul Râbnița – Tiraspol și avem informații că după ridicarea stării de urgență școlile cu instruire în grafie latină din regiune ar putea să nu mai fie redeschise sau cel puțin se vor confrunta cu noi piedici în reluarea programului de studii. Care a fost reacția Chișinăului la toate acestea?
Ca și mai înainte… cu îndemnuri și cedări
Biroul Politici de Reintegrare îndeamnă autoritățile de la Tiraspol să nu politizeze situația privind importul de medicamente și să respecte procedurile necesare, respingând astfel pretinsele reproșuri ale așa-zisul ministru de externe, Vitalie Ignatiev, că Chișinăul ar zădărnici trecerea mașinilor cu medicamente pentru Transnistria. Și asta în timp ce Chișinăul a demonstrat contrariul – a autorizat trecerea acestora printr-o procedură accelerată în termen de 3 zile, cea standard fiind de 30 de zile, iar cei 7 agenți economici din stânga Nistrului, înregistrați la Agenția Servicii Publice nu a făcut solicitare în prealabil, după cum s-a convenit. În plus, ca o facilitare (pe care în condiții obișnuite ar fi să o tratăm ca o cedare), cca 60 de agenți economici au fost înregistrați în sistemul TRACES al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ca să poată importa produse alimentare, de uz fitosanitar și fertilizanți.
Firește, toate aceste „cedări” sunt interpretate de guvernanții de la Chișinău ca o obligație pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent că ei locuiesc în stânga sau în dreapta Nistrului. Dar guvernul nu ar trebui să condiționeze ca Tiraspolul să răspundă cu aceeași atitudine? Or, din partea administrației regiunii separatiste s-a ajuns până la acțiuni absurde – în timp ce toate testele se fac la Chișinău, medicamentele necesare și cetățenii cu viză de reședință în raioanele de est reveniți preponderent din Rusia „circulă” fără nici o restricție, accesul personalului medical (medici, asistente medicale, medici din spitalul de urgență ce deservesc spitalele raionale și localitățile din Zona de Securitate) este permis la așa-zisele posturi de grăniceri instalate ilegal în preajma localităților aflate în jurisdicția Chișinăului doar dacă dețin „acte transnistrene” sau au viză de reședință în zonă. Cei care prezintă „acte moldovenești” urmează să petreacă 14 zile procedura de carantină! Iar culmea absurdității – un cuplu din Transnistria riscă amendă sau 30 de zile arest administrativ pentru faptul că ar fi încălcat regimul de carantină. Mai drept, s-au întors „de peste hotare” (din Căușeni, localitate cea mai apropiată de Tighina, în care locuiește cuplul), unde au procurat medicamente lipsă la farmaciile din zona transnistreană. Victor și Elena au fost „reținuți” chiar a doua zi nemijlocit la locul de muncă, milițienii transnistreni întocmindu-le proces-verbal administrativ iar judecata urmând să le dea verdictul!
Propagandă politică în plină epidemie
Pretinsa miliție de la Tiraspol este folosită, ca și poliția și armata din dreapta Nistrului mai degrabă pentru a lustrui imaginea și a face PR politic celor doi lideri de pe fiecare mal, Igor Dodon și Vadim Krasnoselski. Ambii par a fi prinși într-un război informațional, pe care Chișinăul îl pierde, ca de obicei. Mass media de la Tiraspol titrează copios informațiile despre ajutorul Moscovei – cele 5.000 de teste, bunăoară, promise de Moscova și care nu se știe când vor ajunge, o știre preluată din mediile de la Chișinău despre „10.000 de teste au ajuns la Chișinău”, secundată de fotografia ambasadorului rus Oleg Vasnețov la braț cu ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu. Și nimic cetățenilor din regiune despre faptul că toate testele se fac la Chișinău! Ei bine, Chișinăul are o ocazie foarte bună să-și consolideze influența în regiunea transnistreană, să devină indispensabil și să demonstreze oamenilor de acolo că are grijă de ei, nu i-a lăsat în momentele grele. Dar ce cunosc cetățenii noștri din stânga Nistrului despre asistența, acțiunile Chișinăului în susținerea lor? În acest sens, actuala guvernare pierde războiul informațional cu desăvârșire. Din păcate, „managerii” situației de criză nu s-au gândit la o campanie agresivă (în sensul pozitiv al cuvântului) de informare despre adevăratele acțiuni atât pentru cetățenii din dreapta, cât și cei din stânga Nistrului. De exemplu, cine și cum acordă asistență cetățenilor noștri în punctele vamale interne, atunci când aceștia traversează linia administrativă dintre cele două maluri. Precum și pe altă dimensiune: să informăm cetățenii noștri, inclusiv prin rețelele de socializare, portalurile de știri virtuale, dar și să cerem actorilor internaționali, Misiunea OSCE, România, Federația Rusă, Uniunea Europeană și Statele Unite, inclusiv Ucraina, care ne asistă în acest domeniu, să facă același lucru și pentru cei din raioanele estice. Cu părere de rău, de sub umbrela „inițiativelor” și de tătuci a celor doi lideri, străbate tot mai evident febra campaniei de propagandă a imaginii Kremlinului. Și a lor proprii. Iar publicul-țintă, evident, este segmentul nostalgic după fosta Uniune Sovietică. Or, când este vorba despre viața și sănătatea oamenilor în pericol de moarte, mai e loc de propagandă politică?
Și alte nedumeriri. Pe 28 martie, cu două zboruri charter, la Chișinău au revenit 52 de locuitori ai Transnistriei din Rusia, ulterior transportați spre Tiraspol. Tot pe 28 martie, 190 de persoane din regiunea transnistreană au fost transportate la Chișinău pentru a zbura spre Moscova. Zborurile charter spre Moscova au loc la solicitarea Ambasadei Federației Ruse, care anunță că în perioada 21-28 martie, cu asistența autorităților moldovenești, a organizat întoarcerea în Rusia a 1.053 de cetățeni ruși blocați în Republica Moldova de pandemia corona-virusului. Ce fac cetățenii ruși la Tiraspol și Tighina? Vor reveni din nou în toamnă, în preajma alegerilor prezidențiale?
Nu se știe. Ceea ce se știe cu certitudine este că liderul de la Tiraspolul este acum mai preocupat de editarea unei serii de cărți cu genericul „Oamenii tăi, Transnistria”, prilejită de cea de-a 75 aniversare Victoriei în Războiul pentru Apărarea Patriei. Rațională preocupare în toiul pandemiei de COVID-19…
Nicola MISAIL,
Chișinău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...