6.3 C
Ploiești
miercuri, 24 februarie, 2021
Acasă Mozaic Minte, trup, suflet Copii geniali care au intrat în istoria omenirii

Copii geniali care au intrat în istoria omenirii

Multe dintre cele care ne înconjoară poartă marca unor copii geniali şi cu siguranţă lumea nu ar fi fost la fel fără ei. Meritul lor extraordinar de a putea transforma reguli, mentalităţi, tipare, de a invoca şi, în ultimă instanţă, de a face istorie, se cuvine din plin să fie celebrat, cu atât mai mult cu cât, pentru majoritatea dintre ei, viaţa nu a fost uşoară, copilăria nu a fost copilărie. Să ne amintim de doar câţiva din zecile de copii geniali ai omenirii.

Wolfgang Amadeus Mozart
Copilul minune al Austriei a învăţat să cânte la clavecin la vârsta de trei ani. A compus prima sa lucrare la cinci ani şi, până la vârsta adolescenţei, era deja autorul mai multor concerte, sonate, opere şi simfonii. Mozart şi sora sa, Maria Anna, au fost amândoi genii muzicale încă din copilărie şi au călătorit în toată Europa, demonstrându-şi talentul la curţile regale sau în concerte publice. Din Bavaria la Paris, spectatorii erau uluiţi de capacitatea lui Mozart de a improviza şi de a cânta la pian legat la ochi sau cu mâinile încrucişate. În 1764, a fost examinat la Londra de un om de ştiinţă numit Daines Barrington, care a rămas uimit de abilitatea extraordinară a copilului de numai opt ani de a citi partituri muzicale pe care nu le mai văzuse niciodată. Mozart avea să devină unul dintre cei mai celebri şi prolifici compozitori ai Europei. Până la moartea sa prematură, la doar 35 de ani, el a compus peste 600 de opere muzicale.
Călugăriţa Juana Ines de la Cruz
Născută în Mexic în 1651, călugăriţa Juana Ines de la Cruz a învăţat să citească încă de la trei-patru ani şi a „devorat” în scurt timp toată biblioteca bunicului său. Deşi nu a putut avea o educaţie formală fiind femeie, copila a început să scrie poezie religioasă la vârsta de opt ani şi a fost autodidactă. Se spune că ar fi învăţat latina după doar 20 de lecţii. Până la vârsta adolescenţei, studiase deja logica şi învăţase un dialect aztec numit nahuati.
Reputaţia de copil genial a Juanei a ajuns până la curtea regală, unde a fost chemată să facă parte din suita monarhilor. La 12 ani a fost testată de o comisie de 40 de profesori universitari, care au rămas profund impresionaţi de cunoştinţele sale de filozofie, matematică şi istorie. La vârsta de 20 de ani, Juana s-a călugărit, dar a continuat să studieze toată viaţa. A rămas în istoria ţării drept cel mai îndrăgit autor de teatru, poezie şi proză din secolul al XVII-lea. Imaginea sa apare acum pe bancnota de 200 de pesos din Mexic.


Blaise Pascal
Născut în 1623 în Franţa, Blaise Pascal şi-a petrecut copilăria primind lecţii în particular de la tatăl său. Se spune că acesta ar fi ascuns de fiul său toate cărţile de matematică pentru a se asigura că se concentrează mai întâi pe limbile străine, dar, până la 12 ani, tânărul Pascal elaborase în secret propria sa terminologie matematică şi descoperise în mod independent toate regulile geometrice de la Euclid. La 16 ani, Blaise Pascal a scris un eseu atât de avansat despre secţiunile conului, încât faimosul Rene Descartes a fost convins că tatăl acestuia era de fapt autorul. Până la vârsta de 19 ani, tânărul matematician inventase şi construise un calculator mecanic cunoscut sub numele de „pascalin”. Blaise Pascal a continuat să publice lucrări şi să realizeze experimente de tot felul, de la mecanica fluidelor, presiunea atmosferică, mişcarea perpetuă, până la filosofie şi religie. A murit la vârsta de 39 de ani şi, cu puţin timp înainte, a elaborat faimosul „Pariu al lui Pascal”, o argumentare a credinţei în Dumnezeu bazată pe teoria probabilităţii.


Iulia Haşdeu
Iulia Haşdeu, fiica savantului şi scriitorului Bogdan Petriceicu Haşdeu, a fost copilul genial al culturii române. La opt ani neîmpliniţi, Iulia a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare. La 11 ani, a absolvit Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, iar în paralel a urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti şi a plecat la studii la Paris. A fost prima tânără din România care a studiat la Sorbona, studiu început la 16 ani, uimindu-şi profesorii. Avea o minunată voce de soprană, picta, avea un talent deosebit la limbi străine şi era interesată de filosofie. A scris preponderent poezie, dar şi piese de teatru, poveşti şi povestiri. În 29 septembrie 1888, Iulia Haşdeu a murit de tuberculoză, la doar 18 ani. Tatăl Iuliei, foarte afectat de moartea ei, a construit în memoria acesteia un castel la Câmpina, cunoscut sub numele de Castelul Iulia Haşdeu. Se presupune că atât castelul de la Câmpina, cât şi cavoul Iuliei de la Cimitirul Bellu au fost construite după directivele riguroase ale acesteia, transmise în cadrul unor şedinţe de spiritism.


Jean-Francois Champollion
Secretele hieroglifelor egiptene ar fi rămas poate nedesluşite fără existenţa copilului-minune Jean Francois Champollion. Născut în Franţa, în 1790, acesta a demonstrat un talent natural pentru învăţarea limbilor străine încă de la o vârstă fragedă. Până la 14 ani, Champollion stăpânea perfect latina, greaca veche, araba sanscrita, ebraica şi limba coptă. Prima sa lucrare academică a fost redactată la 16 ani, iar la 19 ani, era deja profesor de istorie la o şcoală din Grenoble. La începutul anilor 1820, tânărul poliglot şi-a concentrat toată atenţia asupra descifrării misterului pietrei din oraşul egiptean Rosetta (arabă, Rashid), care datează din anul 195 î.H. şi care are trei inscripţii ale aceluiaşi text în trei limbi antice diferite. În curând, a devenit primul filolog care a stabilit că hieroglifele erau atât simboluri pictografice, cât şi litere ale unui alfabet. Descoperirea sa a deschis drumul interpretării unei limbi de mult uitate.


Clara Schumann
Muzician de origine germană, Clara Schumann nu a vorbit până la vârsta de patru ani, în schimb, la şapte ani stăpânea deja un instrument: pianul. A început să compună propriile piese la 10 ani şi a debutat pe scenă în 1830, la 11 ani. În 1831, Clara Schumann a pornit în turnee prin Europa, unde talentul său a fost aclamat de Chopin şi de Liszt. Publicul era uimit de capacitatea sa de a cânta fără partitură. Tânăra s-a căsătorit mai târziu cu compozitorul Robert Schumann şi a sfidat convenţiile sociale ale timpului, continuând să compună şi să evolueze pe scenă, chiar dacă devenise mamă. Până la moartea sa, în 1896, la vârsta de 77 de ani, Clara Schumann a avut o carieră muzicală de 60 de ani şi a cântat în mai mult de 1.300 de concerte.


Kim Ung-yong
Născut în 1962, sud-coreeanul Kim Ung-Yong este considerat cel mai inteligent om din lume. A intrat în Cartea Recordurilor ca având cel mai mare IQ, estimat la 230+. La vârsta de patru ani, era capabil să citească în japoneză, coreeană, germană şi engleză. La cinci ani, rezolva ecuaţii diferenţiale şi calcule cu integrale. Mai târziu, invitat la o televiziune japoneză, şi-a demonstrat fluenţa în chineză, spaniolă, vietnameză, tagalog, germană, engleză, japoneză şi coreeană. La trei ani, când alţi copii sunt fascinaţi de cărţile de colorat, Kim a fost invitat să participe la cursurile de fizică ale Universităţii Hanyang din Seul, iar la şase ani îşi petrecea timpul alături de savanţii de la NASA. A lucrat aici până în 1978, când s-a reorientat, alegând ingineria civilă, domeniu în care şi-a luat doctoratul. I s-a oferit ocazia să predea la cele mai prestigioase universităţi din Coreea de Sud, dar a ales o universitate de provincie, unde lucrează şi în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

FILARMONICA PLOIEȘTI, www.filarmonicaploiesti.ro

Concert Folcloric de Dragobete – 24 februarie 2021 Orchestra Populară “Flacăra Prahovei” a Filarmonicii “Paul Contantinescu” vă așteaptă miercuri, 24 februarie 2021, de la ora...

TEATRUL „TOMA CARAGIU”, www.teatruploiesti.ro

SecȚia DRAMĂ Vineri, 26 Februarie, ora 19:00; Sambata, 27 Februarie, ora 19:00 - PREMIERA - Sala Teatrului Toma Caragiu Ti amo, Maria!, de Giuseppe Manfridi, regia:...

Petrolul Ploiești, prima “finală” câștigată pentru play off

Petrolul Ploiești a obținut toate cele trei puncte în epilogul rundei a 16-a a Ligii a doua la fotbal, impunându-se, pe arena „Ilie Oană”,...

La blockbusterul lăudat

Ca mai tot amatorul de sport, orice sport, din România și ca un veritabil patriot, nu din ăla doar de Facebook, mi-am luat frumos...

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie ar putea cuprinde întreaga țară

Institutul Național de Sănătate Publică a concluzionat, după o analiză a primelor 136 de cazuri, că noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja...

Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova în perioada 2021-2027(II)

Continuăm, astăzi, să prezentăm detalii din Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova pentru perioada 2021-2027, cu date despre infrastructura de sănătate. Din păcate,...