sâmbătă , 4 aprilie 2020
Home / Actualitate / Consiliul Local Gura Vitioarei obligat de instanță să valideze mandatele a patru supleanți pentru a deveni consilieri locali

Consiliul Local Gura Vitioarei obligat de instanță să valideze mandatele a patru supleanți pentru a deveni consilieri locali

În urma alegerilor locale din anul 2016, în componența consiliului local Gura Vitioarei au intrat 6 consilieri locali PNL, 6 consilieri locali PSD, 2 consilieri locali PSRO și 1 consilier local ALDE, în total 15 consilieri locali. Între timp, 4 consilieri locali PNL și-au pierdut mandatul ca urmare a excluderii din partid, iar locul acestora urma să fie luat de supleanți. Numai că, cei 6 consilieri locali PSD și-au dat demisia din consiliul local și consiliul local nu s-a mai putut întruni, din lipsă de cvorum, pentru a valida mandatele celor 4 supleanți ai PNL. Cu patru mandate neocupate și cu 6 consilieri care și-au înaintat demisia și nu au mai participat la ședințele convocate, consiliul local nu s-a putut întruni legal. La ședințele convocate au participat doar 5 consilieri, un număr inferior cvorumului necesar.

După ce prefectul, dar și secretarul unității administrativ-teritoriale (conform Codului Administrativ, secretarul general) au sesizat instanța de contencios administrativ solicitând să se constate dizolvarea consiliului local Gura Vitioarei pe motiv că nu s-a întrunit în două ședințe ordinare consecutive și pentru că numărul consilierilor locali s-a redus sub jumătate plus unu, cei patru supleanți, ale căror mandate nu au fost validate, au solicitat, la rândul lor, instanței de contencios administrativ să oblige consiliul local să le valideze mandatele. Chiar dacă acțiunile prefectului și ale secretarului localității au fost introduse înaintea cererii celor 4 supleanți, instanța a suspendat acțiunile respective și a judecat, cu prioritate, cererea celor 4 supleanți, și a dispus obligarea consiliului local să valideze mandatele acestora. Practic, o astfel de decizie va conduce și la încetarea acțiunii prefectului și a secretarului localității.

Ce se va întâmpla mai departe ca urmare a acestei hotărâri judecătorești?
Fiind vorba de o hotărâre judecătorească definitivă, ea trebuie pusă în aplicare. Asta înseamnă că viceprimarul, în calitatea sa de înlocuitor de drept al primarului, trebuie să convoace consiliul local în ședință, iar consiliul local trebuie, în primul rând, să valideze mandatele celor 4 supleanți și, în al doilea rând, să ia act de demisiile celor 6 consilieri locali. Trebuie menționat faptul că celor 6 consilieri locali care și-au depus demisia nu le-a încetat mandatul din momentul depunerii demisiei, ei fiind în continuare în mandat. Conform legii, demisia operează, în acest caz, din momentul în care se ia act în ședința consiliului local, nu de la momentul depunerii acesteia. Consilierii respectivi au posibilitatea să revină și asupra demisiei. Numărul minim de consilieri locali care trebuie să participe la ședință, pentru ca ședința respectivă să se desfășoare legal, este de 6, pentru că raportarea cvorumului se face, în situația de față, la consilierii în funcție, nu la totalul consilierilor.

 

Mihai APOSTOLACHE

Distribuie:

Check Also

Primăriile, obligate să dezinfecteze blocurile

Primăriile din toată țara au obligația ca, începând cu 31 martie, să asigure toate resursele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *