7.3 C
Ploiești
vineri, 17 ianuarie, 2025
spot_img
AcasăActualitateConsiliul Județean Prahova, îngrijorat de serviciul apă-canal din mai multe localități

Consiliul Județean Prahova, îngrijorat de serviciul apă-canal din mai multe localități

Păi zicem să nu mai fie, fiindcă operatorul regional este al CJ Prahova și, dacă serviciul nu funcționează bine, vina este una comună…

Reprezentanții Hidro Prahova au fost chemați la o discuție cu președintele Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Nanu și prefectul județului, Emil Drăgănescu. La întâlnire au fost prezenți și mai mulți primari ai localităților deservite de operatorul regional de apă-canal. Motivul a fost, cităm, „identificarea de soluții pe termen lung care să amelioreze situația serviciului de apă-canal și să asigure servicii de calitate pentru cetățeni,” aluzie la oarece disfuncționalități ale sistemului, reclamate de primari și de cetățeni. La finalizarea discuțiilor, în care autoritățile județene și locale au evaluat cauzele problemelor actuale și au stabilit pașii necesari pentru remedierea acestora, au existat și niște declarații:
-Președintele CJ, Virgiliu Daniel Nanu: „Problemele cauzate de disfuncționalitățile în rețelele de apă și canalizare afectează calitatea vieții cetățenilor noștri, iar noi suntem determinați (n.n- mai degrabă hotărâți?) să oferim sprijinul necesar pentru a le rezolva. Consiliul Județean și instituțiile partenere vor face tot posibilul pentru a aduce rețeaua la standardele necesare unui trai decent. Administrația județeană își reafirmă prioritatea de a sprijini comunitățile afectate și de a găsi, împreună cu Hidro Prahova, soluții durabile pentru aceste probleme critice”;
-Prefectul Emil Drăgănescu: „Îmi doresc ca în județul Prahova să nu mai existe sincope în ceea ce privește asigurarea furnizării apei; consider că acesta este un nou început pentru colaborarea dintre autorități și Hidro Prahova, în urma căreia cetățenii să beneficieze de servicii neîntrerupte, la standarde înalte.”

Ce trebuie noi să spunem ar fi că Hidro Prahova nu este o entitate căzută din cer, ci este chiar o societate înființată de Consiliul Județean Prahova, în 2004! Deci CJ este acționar majoritar al Hidro, partenere fiind și 73 de localități (sau 81, după ADI Apă-Canal). Hidro are și o umbrelă, o așa-zisă Asociație de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru Managementul Apei -Prahova”, dar care tot așa, este înființată în 2009, de CJ Prahova și alte 78 de localități din Prahova. ADI Apă-Canal, care are un director executiv și unul adjunct (amândoi numiți pe criterii politice), s-a înființat pentru a putea fi accesate primele fonduri europene care, între noi fie vorba, sunt gestionate real de Hidro.
Ceea ce vrem să sugerăm este că CJ Prahova nu trebuie să se dea deoparte și să arate din afară cu degetul la Hidro, fiindcă chiar CJ numește directorii și șefii de aici. Apoi CJ generează politicile privind alimentarea cu apă ori epurarea apelor uzate și gândește proiectele europene.
Deci CJ și localitățile sunt la fel de implicate sau răspunzătoare pentru funcționarea mai bună sau mai rea a sistemului. Și tot CJ ar trebui să se intereseze mai atent de proiectul acela european uriaș (POIM), de vreo 690 de milioane de euro, semnat la data 3 octombrie 2022, la sediul CJ Prahova. Are a ne spune și nouă cineva în ce stadiu se găsește această investiție în anul de grație 2024?

Articol de Elena Şerban

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente