101 SALARIAȚI TREBUIE SĂ-ȘI CAUTE UN LOC DE MUNCĂ
La propunerea președintelui Iulian Dumitrescu, noii aleși au aprobat, cu o largă majoritate de voturi, hotărârea care prevede reducerea cu 101 posturi a organigramei aparatului propriu al Consiliului Județean Prahova. Reprezentanții Alianței pentru Prahova PSD-PPUSL au ieșit din sală, invocând lipsa unei analize temeinice a activității compartimentelor. De la 1 ianuarie 2021 așadar, CJ va avea un aparat propriu cu 146 de angajați, față de 247 de posturi, în prezent și 12 posturi de conducere, comparativ cu 27, în momentul de față. Aleșii au aprobat, de asemenea, organigrama, statul de funcții și regulamentul de organizare și funcționare a aparatului propriu al CJ. Dumitrescu a anunțat că reașezarea pe posturi se va face pe bază de evaluare a salariaților (concurs), ținându-se cont oarecum și de cazurile mai dificile ale unor angajați. Potrivit proiectului aprobat, restructurarea determină o economie la bugetul instituției previzionat pentru anii 2021-2024 în sumă de circa 48 milioane lei, respectiv, 12 mil. lei anual. Președintele CJ a declarat: „restructurarea are drept scop gestionarea eficientă a resurselor financiare limitate și reducerea cheltuielilor de personal, precum și îmbunătățirea și eficientizarea funcționalității activității aparatului de specialitate al Consiliului Județean Prahova, prin aplicarea principiilor meritocrației și responsabilității.” Oficialul nu va renunța nici la hotărârea de a desființa Direcția Județeană de Protecția Plantelor și de Întreținere a Drumurilor Județene Prahova, cu 55 de posturi și Direcția Județeană de Pază Prahova, cu 159 de posturi.
SCRISOAREA SALARIAȚILOR N-A AVUT TRECERE LA ALEȘII CJ
Înainte de a se discuta acest proiect de hotărâre în ședința CJ, salariații instituției le-au trimis consilierilor județeni o scrisoare în care se arată că nu s-a făcut o evaluare a personalului, iar economia la bugetul CJ ar fi mult mai mică decât cea prezentată de președintele Dumitrescu:
„Președintele (…) a concluzionat, după o săptămână de la depunerea jurământului, că a «găsit, la Consiliul Județean Prahova, o structură plafonată, fără chef de muncă, fără o cultură a obiectivelor, plină de pile de partid, așa că actuala structură n-ar face decât ca ceea ce ne-am propus ca obiective și ceea ce așteaptă oamenii care ne-au votat să se ducă de râpă», toate acestea fără o evaluare a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici și a personalului contractual”. Prin restructurările anunțate, se mai arată în scrisoare, „economia la bugetul Consiliului Județean cu salariile, pentru o perioadă de patru ani, reprezintă aproximativ 1% din bugetul CJ pentru același interval”. Salariații vorbesc și de faptul că vor rămâne fără venituri în prag de sărbători: „nu s-au avut în vedere cheltuielile cu indemnizația de șomaj, cele pentru sănătatea personalului afectat, cele pentru protecția copiilor rămași fără sprijinul financiar al mamei sau al tatălui. Vor rămâne șomeri 315 salariați în această perioadă de pandemie, în prag de sărbători, în plină iarnă, contrar declarațiilor președintelui Consiliului Județean Prahova conform căruia «Prahova pe primul loc» însemnă și crearea de noi locuri de muncă”. În scrisoare se fac aprecieri și despre angajări mai noi, cu trimitere oarecum la nuanțe de ordin politic: „există persoane proaspăt angajate, atât pe funcții de conducere, cât și pe funcții de execuție! Unde este justiția unor astfel de demersuri? De ce se fac angajări și sunt aduși prin transfer oameni din afara instituției și chiar a județului Prahova, într-o perioadă în care funcționarii instituției se tem pentru locurile lor de muncă?”