fbpx
17.2 C
Ploiești
sâmbătă, 19 septembrie, 2020
Acasă Actualitate Concursul Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu”

Concursul Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu”

Continuând o importantă şi frumoasă tradiţie muzicală, în zilele de 6-9 decembrie a.c., Municipiul Ploieşti devine pentru a 25-a oară principala Capitală a marei şi adevăratei muzici.
Timp de trei zile, în renumitele săli de concerte şi spectacole din „Oraşul Aurului Negru” – după cum a fost numit Municipiul Ploieşti de către eminentul fiu de onoare – scriitorul Ioan Grigorescu, va găzdui în sala de concerte „Ion Baciu” a Filarmonicii Paul Constantinescu, Sala Studio a Muzeului Memorial „Paul Constantinescu” şi Amfiteatrul Colegiului de Arte Carmen Silva Ploieşti. Publicul ploieştean – şi nu numai, va avea fericitul prilej de a audia şi viziona pe cei mai talentaţi tineri interpreţi din şcolile, liceele şi colegiile de muzică, precum şi din facultăţile de profil din România şi Republica Moldova, care studiază vioara, pianul, violoncelul, canto clasic şi compoziţia muzicală.
Ca şi în anii precedenţi, concursul este organizat de către Muzeul Memorial Paul Constantinescu – secţie a Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, împreună cu Filarmonica „Paul Constantinescu”, cu sprijinul deosebit şi preţios al Consiliului Judeţean Prahova, Primăriei, Prefecturii şi Centrului de Excelenţă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
Repertoriul abordat cuprinde lucrări de referinţă pentru disciplinele concursului, care se studiază – potrivit programei analitice şi planului de învăţământ din învăţământul preuniversitar şi universitar din ţara noastră şi Republica Moldova.
Juriile celor cinci secţii ale concursului: vioară, pian, violoncel, canto clasic şi compoziţie muzicală sunt alcătuite din personalităţi marcante ale artei interpretative româneşti, cadre didactice de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, din compozitori şi muzicologi din cadrul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, unanim cunoscuţi şi apreciaţi în viaţa artistică românească şi de peste hotare.
Publicul este invitat să participe la manifestările din cadrul Concursului Naţional „Paul Constantinescu”, potrivit programului ce va fi afişat la vremea respectivă, unde vor evolua candidaţii înscrişi la concurs: vioara – sala de concerte Ion Baciu a Filarmonicii Paul Constantinescu, pianul – sala Studio a Muzeului Memorial Paul Constantinescu, iar secţia canto – la Amfiteatrul Colegiului de Arte „Carmen Sylva” Ploieşti. Secţia violoncel este programată pentru sâmbătă, 7 decembrie, începând de la ora 9.00 la sala „Dinu Lipati” a Universităţii de Muzică din Bucureşti, iar secţia de compoziţie, luni, 9 decembrie, la sediul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
Deschiderea concursului va avea loc vineri, 6 decembrie, ora 10.00, la Filarmonica Paul Constantinescu, iar festivitatea de premiere şi gala laureaţilor concursului, vor avea loc duminică, 8 decembrie a.c., după ora 11.30, la sala de concerte „Ion Baciu” a Filarmonicii Paul Constantinescu. Pentru buna desfăşurare a concursului ce poartă numele unui muzician de geniu PAUL CONSTANTINESCU, fiu de onoare al Municipiului Ploieşti, născut la 20 iunie 1909 şi trecut în lumea cea veşnică, în plină putere creatoare, la numai 54 de ani şi jumătate (20 decembrie 1963), în urma unei nemiloase şi neiertătoare boli.
Pe lângă sprijinul financiar acordat de Consiliul Judeţean Prahova, o seamă de oameni de mare suflet pentru promovarea excelenţei în rândul tinerilor muzicieni şi afirmarea acestora pe cele mai importante scene din ţară şi străinătate, au susţinut şi în acest an, importantul eveniment ce face parte cu cinste din agenda anuală a forurilor de conducere ale municipiului şi judeţului, dar şi pe plan central în calendarul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Direcţiei Judeţene de Cultură Prahova, a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale etc.
Sperăm ca şi la actuala ediţie participarea tinerilor interpreţi din învăţământul muzical preuniversitar şi universitar din România şi Republica Moldova, să fie cât mai numeroasă şi cât mai performantă, răspunzând astfel cerinţelor îndreptăţite ale organizatorilor şi publicului dornic de a cunoaşte şi aplauda potenţialul de creativitate artistică de care dispune şcoala muzicală românească, remarcat permanent şi pe plan internaţional prin tot mai importante premii şi titluri de laureat câştigate de tinerii muzicieni români la cele mai exigente confruntări europene şi internaţionale.
Tuturor multe şi cât mai frumoase succese!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

PDM, între un trecut fraudulos și negru și un viitor întunecat

Ultimii doi deputați au evadat din tabăra democraților pe 14 august, PDM rămânând astfel cu 11 deputați din 29 la început de mandat. Noii...

Povestea centurii ocolitoare de la Vălenii de Munte

Autoritățile locale din Vălenii de Munte vorbesc din nou despre centura ocolitoare a orașului. Subiectul este unul vechi și a avut, cel puțin deocamdată,...

S-a înființat Poliția Școlară

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a semnat ordinul de înființare, în cadrul Poliției Române, a Direcției pentru siguranță școlară. Noua structură, denumită Poliția Siguranța...

Cum va folosi CJ Prahova excedentul financiar în sumă de 88 milioane de lei

Consiliul Județean Prahova a rectificat din nou bugetul propriu al județului pe anul 2020 prin suplimentarea veniturilor și cheltuielilor totale cu suma de 9.707,36...

Imperiul Rus, România, Ploieștii (II)

Armatele țariste ocupă România La începutul primăverii anului 1878, sistemul național de informații era în posesia unor date certe că părți sau întreg teritoriul României...

Pentru traseism politic, 5 primari și-au pierdut mandatul, dar 2 + 1 viceprimar au rămas în funcție!

Prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, a emis mai multe ordine de încetare a mandatelor înainte de termen pentru cinci primari și mai mulți aleși...