Articol de Elena Șerban
A doua cea mai bogată comună din Prahova, am numit Brazi, are probabil unul dintre cele mai mari parcuri de agrement din spațiul rural românesc. Din județ sigur este cel mai costisitor și cel mai întins. Cheltuielile, care s-au ridicat la aproape 5,5 milioane de euro, au fost suportate integral de la bugetul local, iar amenajarea a durat mai puțin de un an. Parcul Nicolau, din Brazii de Sus, care a împrumutat numele de la un conac boieresc-clădire monumet istoric- se întinde pe o suprafață de 12,5 ha și dispune de locuri de joacă, terenuri multifuncționale de sport, fântâni arteziene, piste pentru biciclete și role, o esplanadă pentru concerte, bănci, alei, un spațiu destinat comercializării produselor alimentare, zonă pentru grătare, perimetre pentru recreere. Punctul de atracție îl reprezintă fără doar și poate un lac artificial de aproape două hectare, populat cu pești, pe care se vor putea face plimbări cu hidrobicicleta și barca. În viitorul imediat, va intra în circuitul turistic local și clădirea conacului, dar numai după ce va fi restaurată. Primăria Brazi nu se află la o premieră. Comuna este unica din țară care a construit, tot din bugetul propriu, un drum de centură, iar anul trecut a dat în folosință și o cale rutieră nouă (Brazi-Bătești-Bărcănești-ieșire în DN1), care ușurează traficul între sate, având în vedere că localitatea găzduiește o puternică bază industrială. Spre comparație cu ce se întâmplă în țară în materie de infrastructură rutieră, ambele drumuri s-au realizat în timp record, ultimul fiind dat în circulație în aproximativ 6 luni!
Trebuie să spunem că administrația locală a știut să-și folosească bugetul: pe lângă faptul că s-au construit o sală polivalentă și alte săli de sport atașate unităților școlare, școli și grădinițe (noi sau modernizate/extinse) în fiecare sat (Brazii de Sus, Brazii de Jos, Bătești, Negoiești, Popești și Stejaru), toate cu parcuri și locuri de joacă, centre sanitare, cămin cultural, drumuri, apă, canalizare și gaze, mai nou administrația și-a propus să reabiliteze câteva zeci de locuințe sociale, iar în satul reședință de comună se va dezvolta un cartier de locuințe, cu 105 case.
În 2021, bugetul local este estimat la 31,070 mil. lei venituri și 32,42 mil. lei cheltuieli (din care 6,29 mil/ lei pentru dezvoltare), diferența fiind acoperită din excedentul bugetar. În 2020, bugetul secțiunii de dezvoltare a fost unul imens, de 32,26 mil. lei, din care s-au cheltuit efectiv 30, 16 mil. lei.