2.5 C
Ploiești
marți, 18 ianuarie, 2022
Acasă Mozaic Minte, trup, suflet Combate natural constipaţia

Combate natural constipaţia

Deşi lipsită de gravitate, constipaţia poate fi sursă de disconfort şi chiar de dureri deloc banale. Iată câteva remedii naturale eficiente care te ajută să-ţi reglezi tranzitul.

Cronică sau ocazională, constipaţia afectează pe oricine dintre noi la un moment dat. Nu e indicat să apelezi la laxative, mai ales pe termen lung, fiindcă ele afectează abilitatea colonului de a se contracta şi dau dependenţă. Există alternative blânde şi eficiente: unele plante conţin substanţe cu efect laxativ care ne ajută să scăpăm de această problemă rapid şi simplu.

Scoarţă de cruşin
Este unul dintre cele mai eficiente laxative naturale. Stimulează musculatura intestinală şi hidratează materiile fecale la nivelul colonului, uşurând astfel eliminarea lor. Este recomandat ca remediu împotriva constipaţiei pasagere.
* Se adaugă 5 g (o linguriţă rasă) de scoarţă de cruşin în 200 ml de apă. Se fierbe licoarea zece minute de la primul clocot. Se ia amestecul de pe foc şi se lasă să infuzeze două ore. Se bea călduţ, seara, înainte de culcare. Tratamentul nu se urmează mai mult de zece zile. El nu este indicat copiilor.

Senna
Originară din India, senna, pe numele ei ştiinţific Cassia angustifolia, este recunoscută pentru proprietăţile laxative. Acţionează prin stimularea peristaltismului intestinal şi este indicată în constipaţia ocazională.
* Se consumă sub formă de capsule cu pudră sau ceai: o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se bea seara – îşi face efectul cam la zece ore după absorbţie. Nu se administrează mai mult de zece zile.

Seminţe de in
Sunt un excelent remediu împotriva constipaţiei cronice. În plus, scad colesterolul, atenuează simptomele menopauzei şi sunt o sursă bună de acizi omega 3, indispensabili organismului.
* Se consumă de 1-3 ori pe zi câte o linguriţă de seminţe de in măcinate, amestecate cu un pahar de apă rece, iaurt, miere sau cu suc natural de portocale. Pe parcursul zilei trebuie să bei cel puţin 1,5-2 litri de apă.

Prune uscate
Uscate sau proaspete, prunele sunt unanim recunoscute pentru acţiunea lor benefică asupra activităţii intestinale. Sunt bogate în fibre, dar conţin şi sorbitol, o substanţă cu efect laxativ blând.
* Fierbe într-o cratiţă zece prune uscate, peste care torni apă cât să le acopere. După ce au dat în câteva clocote, ia vasul de pe foc şi lasă să stea aşa zece minute. Pe parcursul zilei, bea apa colorată rezultată. Nu arunca prunele, mănâncă-le una câte una peste zi.

Polen
S-a dovedit eficient chiar şi în tulburările de tranzit rebele.
* Se iau zilnic 10 g de polen (2 linguriţe), adăugate într-un pahar cu apă îndulcită cu miere. Se face o cură de o lună, urmată de o pauză de două luni, iar dacă e nevoie, se reia tratamentul o lună.

Frasin
Parfumul frunzelor de frasin aminteşte de al ceaiului verde. Frunzele se pun la uscat imediat după recoltare (aşa cum sunt ori după îndepărtarea nervurilor centrale). Frasinul facilitează evacuarea scaunului şi stimulează tranzitul intestinal.
* Se prepară infuzie dintr-o linguriţă de frunze uscate la 200 ml apă clocotită. Tratamentul poate fi urmat mai multe săptămâni fără inconveniente.

Tărâţe de ovăz
Constituie un remediu excelent împotriva constipaţiei cronice. Bogate în fibre solubile, care nu sunt iritante pentru intestine, tărâţele de ovăz conţin şi fibre insolubile, acestea având un efect laxativ mai pronunţat. Fibrele solubile se umflă în contact cu apa şi formează un gel care alunecă în intestin, iar cele insolubile favorizează contracţiile intestinale, ajutând la înaintarea bolului alimentar de-a lungul
intestinului.
* Este suficient să consumi 1-3 linguriţe de tărâţe pe zi, adăugate în compot, iaurt, cerealele de dimineaţă sau chiar în apă.

3 reguli de aur
1. Bea măcar un litru şi jumătate de apă pe zi (primul pahar dimineaţa, la trezire. Consumul insuficient de lichide favorizează constipaţia.
2. Fă mişcare. Exerciţiile fizice sunt cele mai eficiente şi sigure laxative. O scurtă plimbare după ce ai mâncat este întotdeauna bine-venită.
3. Consumă zilnic legume, fructe, leguminoase, dar şi cereale integrale. Toate aceste vegetale conţin fibre care favorizează tranzitul intestinal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

CSM PETROLUL PLOIEŞTI, 89-81 CU BC CSU SIBIU ŞI LUPTA PENTRU PLAY-OFF CONTINUĂ!

Final de weekend de excepţie pentru iubitorii baschetului ploieştean, care au avut parte de o victorie mare obţinută de CSM Petrolul, în Sala „Olimpia”,...

Georgeta Popescu este campioana europeana la monobob

Reusita pentru echipa Romaniei, pregatita de Cezar Popescu si Dan Scurtu, la Campionatul European de monobob, unde a obtinut medalii de aur și bronz. Pe pârtia...

Sare în bucate dar și-n sănătate

Clorura de sodiu, adică sarea de bucătărie, nu e duşmanul nostru. Dimpotrivă, ea este indispensabilă vieţii: menţine apă în corp, reglează transferul de lichide...

Povestea românului care a sculptat statuia Mântuitorului din Rio de Janeiro

Celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro este cunoscuta de toata lumea lumea, însă foarte puţini ştiu că sculptorul chipului Mântuitorului este...

800.000 Euro, finanțare pentru aplicația românească de economii la supermarket

Aplicația românească bonapp.eco, prin care consumatorii pot „vâna” mai ușor produsele care se apropie de termenul de valabilitate, vândute la preț redus de supermarketuri, a...