4.8 C
Ploiești
vineri, 26 februarie, 2021
Acasă Mozaic Documentar Codurile secrete din picturile lui Leonardo da Vinci

Codurile secrete din picturile lui Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci a fost unul dintre cei mai mari pictori ai umanităţii. Creaţiile sale sunt celebre în toată lumea, dar şi controversate, fiindcă specialiştii consideră că acesta a introdus adevărate coduri secrete în operele sale. Mona Lisa şi Cina cea de Taină sunt două tablouri care au fost atent studiate.

Mona Lisa este o adevărată capodoperă, zâmbetul acesteia fascinând lumea întreagă. Specialiştii în domeniu au descoperit un adevărat mister în ochii Giocondei. Portretul a fost analizat sub microscop de istoricii italieni, care au scos la iveală existenţa unor cifre şi litere la nivelul ochilor fermecători ai femeii.
Astfel, în ochiul drept au fost observate literele V şi L, cel mai probabil iniţialele artistului. În ceea ce priveşte ochiul stâng, situaţia este un pic mai complicată, fiindcă nu este atât de clar şi e greu de descifrat. Cei care au analizat tabloul sunt de părere că ar putea fi vorba de literele C şi E, dar, totodată, şi de B. În arcadă se poate vedea numărul 72, însă la fel de bine poate fi forma literei L, urmată de cifra 2. Pictura are peste 500 de ani şi nu mai este la fel de clară ca atunci când a fost creată. Istoricii sunt convinşi că Leonardo da Vinci a inclus un cod secret în acest tablou, fiindcă, în ultimii ani de viaţă, îl purta cu el peste tot pe unde mergea.

Cina cea de Taină este, de departe, cea mai controversată pictură a artistului. Scena în care Iisus Hristos este aşezat la masă înconjurat de cei 12 apostoli a fost analizată de mulţi specialişti. Cercetătorii au reuşit să obţină în oglindă pictura şi au suprapus-o peste cea originală. Astfel, au apărut noi detalii şi… multe speculaţii.
Prin suprapunerea celor două imagini, a apărut, lângă Iisus, silueta unei femei cu un prunc în braţe. Concluzia unora a fost că Mântuitorul a avut o relaţie cu Maria Magdalena, din care a rezultat un copil.
Totodată, un compozitor italian a descoperit că, dacă aşează un portativ peste mâinile personajelor din tablou şi peste pâini, ar rezulta o compoziţie muzicală cu o durată de 40 de secunde.
Curiozităţi despre Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci s-a născut pe 15 aprilie 1452, în orăşelul Vinci din Toscana, şi a murit pe data de 2 mai 1519, în Amboise, Franţa. Maestrul a fost cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci şi a fost cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene. Spirit universalist – pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor -, Leonardo da Vinci era sclipitor, fiind considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. Artistul era dislexic, dar şi ambidextru. Cu o mână putea să scrie şi cu cealaltă să deseneze în acelaşi timp.
Toate creaţiile geniului au fost semnate în sens invers, pentru a nu-i fi furate ideile. Era fascinat de trupul uman şi de găsirea acelui loc din trup în care sălăsluieşte sufletul. A disecat multe cadavre, iar în urma acestor experimente a rezultat unul dintre cele mai faimoase desene ale sale Omul Vitruvian.
A fost primul care a dat o explicaţie pentru faptul că cerul este albastru. Această aparenţă este determinată de modul în care se reflectă lumina Soarelui în atmosfera Pământului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Petre Rezmiveș – locul 8 la Campionatul Balcanic

Petre Rezmiveş, atlet legitimat la CSM Ploiești, a ocupat locul al 8-lea în finala probei de „60 metri” a Campionatului Balcanic de atletism în...

Instanța a suspendat hotărârea de desființare a Direcției de Pază din cadrul CJ Prahova

Direcția de Pază, instituție din subordinea Consiliului Județean Prahova, nu se va desființa de la 31 martie, așa cum prevede HCJ 2/27 ianuarie 2021....

Se distribuie, de pe 1 martie, pachetele cu produse de igienă și în Ploiești

Administrația Serviciilor Sociale Comunitare a anunțat că, în perioada 01-29.03.2021, se distribuie pachetele cu produse de igienă către beneficiarii finali de ajutoare europene finanțate...

Pandemia a adâncit prăpastia dintre bogați și săraci

Agenția de cercetare a pieței Glocalities, din Olanda, a publicat un studiu global, realizat în 24 de țări, din care reiese că oamenii, în...

Un nou tratat european – de ce nu?

Între eructaţiile lui Erdogan şi lockdown, mai există loc de reflecţie europeană? Pentru că noi credem că merită citită Pierre Menat „Ten Questions on...

PANICĂ ÎNTR-UN BLOC DE LOCUINȚE DIN PLOIEȘTI. ZECI DE PERSOANE EVACUATE

Totul a plecat după ce mai multe persoane au reclamat că într-un bloc de pe strada Timotei Cipariu se simte un miros puternic de...