luni , 30 martie 2020
Home / Actualitate / Codul roșu e vânt a pus la pământ mii de hectare de pădure

Codul roșu e vânt a pus la pământ mii de hectare de pădure

Primul cod roșu de furtună de la începutul lunii februarie, când vântul a suflat cu puterea unui uragan, înregistrând viteze de peste 150 km/oră, a lăsat urme serioase în pădurile României. Regia Națională a Pădurilor-Romsilva a făcut primele evaluări ale pagubelor pe 19 februarie, iar câteva filmări cu drona la Cheia arată proporțiile dezastrului.

Romsilva vorbește despre doborârea arborilor de pe 117.524 ha de pădure. Atenție, însă: evaluarea se referă doar la suprafețele silvice gestionate de Regia Națională a Pădurilor, respectiv, 3,13 milioane hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului român (48% din totalul pădurilor la nivel național) și 1 milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate, dar pentru care Romsilva asigură servicii silvice. Altfel spus nimeni nu știe ce s-a întâmplat pe diferența de 2,799 milioane hectare de pădure, până la 6,929 mil. ha, cât este suprafața totală de pădure a României, aflate în proprietatea primăriilor și a altor persoane juridice și fizice și pentru care Romsilva nu asigură servicii silvice. Comunicatul Romsilva scrie că furtuna a afectat 98.000 ha păduri de stat; după o primă evaluare a pagubelor, s-a calculat un volum al arborilor doborâți de vânt de circa 748.000 metri cubi. Pe o suprafață de 1.058 de hectare, s-au înregistrat doborâturi în masă, volumul estimat al pagubelor fiind de circa 290.000 metri cubi. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în Mureș (12.590 ha, cu un volum de masă lemnoasă doborâtă de vânt de 208.000 mc), Argeș (4.057 ha, cu 152.000 mc de doborâturi) și Prahova (10.165 ha, cu 145.000 mc doborâturi). Pagube însemnate s-au înregistrat și în pădurile de stat din Bacău, Covasna, Harghita, Maramureș, Neamț și Suceava. De asemenea- mai spune Romsilva- în pădurile aflate în alte forme de proprietate și administrate de Romsilva s-au înregistrat, în total, doborâturi de vânt pe 19.524 hectare, cu un volum total al arborilor de 253.000 mc. Care sunt pagubele în restul codrilor din România, cum spuneam, nu se știe. Și ne așteptăm, având în vedere al doilea cod roșu de vânt emis chiar zilele trecute, ca proporțiile doborâturilor să crească!

Distribuie:

Check Also

Percheziții la o persoană bănuită de mai multe tâlhării în Ploiești

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Ploiești au efectuat o percheziție la domiciliul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *