Am avut cea mai caldă lună iunie din istorie. Acum trăim cea mai caldă lună iulie din istorie. Ministrul Fechet spune că, peste 20 de ani, în sudul și estul țării vom avea o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile. Și vom avea incendii de păduri ca-n Grecia. Dar acest ministru- și toți ceilalți care au fost- nu face nimic pentru a limita dezastrul prognozat. Cum nici clasa politică nu face nimic. Ba ceva a făcut: a lăsat 34 de ani să se taie pădurile. Și să se obtureze cursurile de apă cu microhidrocentrale. Și să se distrugă toată irigația. Nimeni nu a pus nimic în loc! Măcar de aici înainte de ar lansa un Proiect de Țară de împădurire masivă a sudului și estului țării, inclusiv sau mai ales în zona de câmpie.
Cea mai caldă lună iulie din istoria măsurătorilor meteo
România traveresează poate cea mai caldă perioadă din istoria măsurătorilor meteo la nivelul lunii iulie. Potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie și hidrologie, Elena Mateescu, am avut cinci zile de „cel mai lung, cel mai extins – și ca durată și la nivel teritorial – cod roșu de caniculă emis de ANMH”. În fiecare zi s-au stabilit noi recorduri de temperatură: „Dacă în zilele de 12 și 13 iulie, la 126 de stații meteorologice, din cele 168 aflate în rețeaua națională de specialitate, am înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 12 sau 13 iulie, ziua de 14 iulie a adus un alt record: 136 de stații meteorologice din întreaga țară au înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 14 iulie, iar la acest moment, intervalul 1-14 iulie situează această perioadă ca fiind cea mai caldă din istorie, abaterea termică depășind cu 3,8 grade Celsius peste luna iulie a anului 2012.” Reamintim că și luna iunie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice din țara noastră.
Cum răspunde Primăria Ploiești la codul roșu de căldură
Primăria Ploiești a pus la dispoziția cetățenilor dozatoare cu apă potabilă la Halele Centrale, Piața Centrală, Piața Aurora Vest, Piața Nord, Piața Malu Roșu, Piața 9 Mai și Piața Mihai Bravu. Municipalitatea a organizat puncte de prim-ajutor medical în Piața Centrală, Piața Aurora Vest, Piața Nord, Piața Malu Roșu, Sala Sporturilor „Olimpia”, Parcul Municipal Vest. De asemenea s-a asigurat că există surse de apă potabilă în toate piețele agroalimentare din oraș. Autoritățile au făcut o mulțime de recomandări privind comportamentul pe care ar trebui să îl avem pentru a suporta acest sever disconfort termic. Nu repetăm noi aici și acum lista de măsuri, o găsiți pe site-ul Primăriei, dar noi altceva vrem să spunem: acum ați înțeles oare și domniile voastre, primari și funcționari, de ce nu e bine să dați autorizații pentru construirea a noi blocuri în interiorul orașului, în dauna spațiilor verzi? De ce nu e bine să punem betoane peste betoane? Și de ce este de preferat să plantăm copaci acolo unde avem un spațiu liber?
Ministerul Mediului, condus de incompetenți!Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că România este afectată în fiecare an de inundații și secetă sau de o combinație a acestor fenomene extreme. Potrivit oficialului, toate prognozele pe termen lung arată că partea estică și cea sudică a țării se vor confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile. Pe urmă, același ministru spune că vor fi și la noi incendii ca-n Grecia: „sunt temperaturi de coșmar în aproape toată țara, peste 40 de grade măsurate la umbră. Asta înseamnă că, în spațiu deschis, la nivelul solului, valorile sar de 50 de grade Celsius. Orice scânteie se poate transforma rapid în incendii masive de vegetație, care amenință vieți omenești și proprietăți. În câțiva ani, incendiile de pădure din România ar putea fi la fel de puternice ca cele din Grecia.” Acuma, acest ministru, ca toți ceilalți miniștri ai Mediului pe care i-a avut România, sunt acolo ca să se laude în CV că au avut o poziție de rang înalt. Altfel ei nu au făcut nimic și nu fac nimic. De fapt nu știu, nu au habar, fiindcă sunt niște persoane mediocre ca pregătire profesională. Ministrul Mediului nu este pus acolo ca să ne anunțe pe noi că în 20 de ani ne ia naiba. El e pus ca să acționeze, să facă ceva anume ca să diminueze impactul fenomenelor meteo extreme. Cum? De exemplu să oblige toată țară sa planteze păduri.
Proiect de împădurire a sud-estului țăriiO pădure de salcâm crește în 15 ani cel puțin. Una de Paulowna chiar mai rapid. Decât să stea ministrul Fechet să ne transmită că fierbem în oala cu smoală, mai bine s-ar apuca de treabă, că de aceea e pus acolo și plătit, să muncească, nu să se vaite că murim de cald. Noi, că el nu, că are bani să stea la Polul Nord. Sau are casă în munți. Unica soluție pentru a limita dezastrul pentru generațiile următoare este împădurirea zonelor expuse la caniculă, sudul și estul țării. Sunt zeci de suprafețe la ora aceasta pârloagă și murdare. Toate acestea ar trebui plantate cu pădure. Trebuie musai un proiect de țară prin care fiecare comună, fiecare județ, fiecare fermier să fie obligată sau obligat să planteze și să întrețină o anumită suprafață de pădure. Dacă nu vom face acest lucru, situația se va înrăutăți constant. Lucrurile trebuie tratate extrem de serios. Nu ca până acum, cum a fost legea de înființare a perdelelor de protecție, că nu avem aproape nimic realizat; trebuie ceva cu caracter absolut obligatoriu, ceva de regim militar. Altfel, la cât de neserioși suntem la nivel politic și executiv, chiar o să distrugem și ceea ce mai este bun prin țara aceasta…
Articol de Maria Bogdan