fbpx
-1.2 C
Ploiești
joi, 21 ianuarie, 2021
Acasă Actualitate Coaliţia de guvernare din Germania a convenit un program de stimulare a...

Coaliţia de guvernare din Germania a convenit un program de stimulare a economiei în valoare de 130 de miliarde de euro

Coaliţia de guvernare din Germania condusă de cancelarul Angela Merkel a convenit miercuri seara târziu un program în valoare de 130 de miliarde de euro pentru susţinerea redresării economiei după criza coronavirusului, transmite Reuters.

Vorbind la o conferinţă de presă după discuţii maraton care s-au prelungit până noaptea târziu, Merkel a spus că pachetul se va ridica la 130 de miliarde de euro (146 miliarde de dolari) şi va include o taxă pe valoarea adăugată mai mică (TVA) pentru a stimula consumul.

”Dimensiunea pachetului se va ridica la 130 de miliarde de euro pentru anii 2020/2021, din care 120 de miliarde vor fi cheltuiţi de guvernul federal. Deci avem un pachet de stimulente economice, un pachet pentru viitor”, a declarat Merkel.

Programul de stimulare urmează unui pachet de salvare de 750 de miliarde de euro, convenit în martie, care cuprindea un buget suplimentar finanţat prin datorii, de 156 miliarde de euro.

Măsurile Germaniei, care împreună cu suplimentarea lichidităţilor şi garanţii de împrumut sunt echivalente cu peste 30% din producţia sa economică, depăşind substanţial oricare alte programe naţionale de urgenţă lansate de ţări din zona euro.

Merkel a declarat că TVA va fi redusă de la 19% la 16% pentru o perioadă de şase luni, începând cu 1 iulie. O rată mai scăzută de TVA pentru sectorul ospitalităţii, de 7%, va fi redusă cu două puncte în aceeaşi perioadă. Costul total al măsurilor legate de TVA se ridică la 20 de miliarde de euro.

Ministrul Finanţelor, Olaf Scholz, a declarat că pachetul va fi finanţat parţial prin noi împrumuturi. El aadăugat că nu au fost încă accesate împrumuturi de aproximativ 60 de miliarde de euro dintr-un total de împrumuturi de 156 de miliarde de euro aprobate în martie.

Germania îşi poate permiteo suplimentare generoasă a cheltuielilor, având în vedere că înaintea pandemiei avea un buget echilibrat din 2014 şi un raport între datorie publică şi PIB de 60%, cu mult sub nivelul existent în alte state din zona euro, precum Italia, Spania şi Franţa.

“Putem face acest lucru pentru că am economisit bine în ultimii ani. Vrem să ieşim puternici din această criză”, a spus Scholz.

Pachetul include, de asemenea, cel puţin 10 miliarde de euro pe an pentru a ajuta municipalităţile care înregistrează încasări fiscale mai mici cu investiţii publice pentru infrastructură şi locuinţe.

Amploarea măsurilor de stimulare din Germania a provoct îngrijorarea oficialilor din ţările mai slabe din punct de vedere economic, că discrepanţa dintre măsurile de ajutor ar putea adânci dezechilibrele din blocul comunitar şi denatura piaţa unică a Uniunii Europene.

Măsurile includ, de asemenea, o subvenţie de 300 de euro pentru fiecare copil pentru a ajuta familiile, precum şi o dublare a stimulentelor pentru promovarea vânzării de maşini electrice.

Germania a rezistat mai bine la criza coronavirusului decât mulţi dintre vecinii săi europeni. Testarea pe scară largă, un sistem solid de asistenţă medicală şi măsurile restrictive au ajutat-o ​​să menţină rata deceselor la un nivel relativ scăzut. Impactul economic al crizei a fost, de asemenea, atenuat de o decizie de a menţine fabricile şi şantierele deschise, precum şi asistenţa financiară generoasă pentru întreprinderi şi freelanceri.

Se preconizează că economia va scădea cu 6,3% în acest an, contracţie care ar fi cea mai gravă recesiune de la Al Doilea Război Mondial.

Într-o concesiune făcută SPD, conservatorii cancelarului Merkel au renunţat la acordarea de stimulente în numerar pentru a promova vânzarea de autovehicule cu motoare convenţionale. SPD pare să fi renunţat parţial la un pachet de 57 de miliarde de euro pentru a ajuta municipalităţile, în special pe cele cu datorii mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Bărbat reținut pentru conducere fără permis și sub influența alcoolului

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Păulești au efectuat un semnal regulamentar de oprire a unui conducător auto, care se deplasa pe raza localității...

Bărbat cercetat pentru proxenetism

Polițiștii din Buzău și din Prahova au efectuat patru percheziții la imobilele folosite de un bărbat bănuit de proxenetism. Perchezițiile au avut loc la...

Percheziții în Prahova și Dâmbovița. Zeci de persoane, acuzate că au cerut indemnizații de sprijin în baza unor contracte fictive

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Prahova, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, au efectuat 30 de percheziții,...

IGIENA CA LA CARTE

Să ai un animal de companie nu înseamnă doar să-l hrăneşti, ci şi să-l îngrijeşti, măsurile de igienă fiind esenţiale. Pentru binele lui, dar...

REGULI DE IGIENĂ CARE-ȚI SALVEAZĂ VIAȚA

În ultimele luni panica s-a instalat cu rapiditate peste tot în lume din cauza unui inamic invizibil, cunoscut ca noul corona-virus sau, după numele...

Povestea europenilor răpiţi de africani

Tragedia comerţului transatlantic cu sclavi africani, care s-a desfăşurat între secolele XVI şi XIX, a primit multă atenţie şi a fost larg condamnată. Cam...