Deși nu a reușit să finalizeze proiectul și să facă sistemul funcțional, Consiliul Județean Prahova a aprobat așa-zisul studiu de fundamentare a deciziei de concesionare a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale în județul Prahova, comunele Cocorăștii Mislii, Vâlcănești, Cosminele, Dumbrăvești, Vărbilău, Aluniș, Ștefești, Bertea și orașul Slănic. Serviciul –care va viza zona în integralitate sau subdiviziuni administrative-va fi concesionat pentru 49 de ani. Nivelul redevenței-se spune în documente- va fi maximum 1% din tariful de distribuție aplicat la totalul cantității de gaze naturale distribuite.
Anterior, prin HCJ 142/27 iunie 2024, CJ a aprobat punerea la dispoziția viitorului concesionar, cu titlu gratuit, pe toată durata concesiunii, a terenurilor ce aparțin domeniului public al județului Prahova, necesare pentru realizarea obiectivelor aferente sistemului de distribuție a gazelor naturale în zona drumurilor publice, precum și a terenurilor necesare organizării de șantier, pe durata realizării investiției.
Dar ce să vedeți, CJ concesionează ceea ce nu are. Adică un sericiu nefuncțional. Să explicăm.
Așa după cum știți, Consiliul Județean Prahova a realizat proiectul de introducere a gazelor naturale pe Valea Slănicului, în localitățile Dumbrăvești, Cocorăștii Mislii, Vâlcănești, Cosminele, Vărbilău, Aluniș, Ștefești, Bertea și Slănic. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și din fonduri puse la dispoziție majoritar de CJ Prahova, la care s-au adăugat cheltuieli cu documentația suportate inclusiv de administrațiile beneficiare. Valoarea investiției, majorată în câteva rânduri, s-a ridicat în jurul sumei de 221 milioane de lei.
În paralel cu investiția derulată de CJ Prahova, operatorul național de gaze, am numit SNT Mediaș, trebuia să realizeze conducta magistrală de aducțiune (cea care să lege sistemul realizat pe Valea Slăniciului la rețeaua națională de gaze). Numai că SNT Mediaș a anunțat că abia prin 2027 a inclus această investiție în planurile sale, asta deși inițial bănuiam că există o înțelegere între SNT Mediaș și CJ Prahova cu privire la realizarea concomitentă a investiției. În fine, ca urmare a acestui anunț, Consiliul Județean Prahova a hotărât să finanțeze și conducta de aducțiune, motiv pentru care a ajustat devizul general al investiției la 291,426 mil. lei (HCJ 2390/29 decembrie 2023).
Tot în 2023, CJ a aprobat și documentația aferentă lucrării de „conectare rețea inteligentă de distribuție gaze naturale la sistemul național de transport gaze (13,925 km conducte și racorduri)”, cu două variante de lucru, prima în valoare de 81,652 mil. lei, a doua, în cuantum de 76,858 mil. lei. În 2024, lucrarea aceasta de conectare a fost scosă de mai multe ori la licitație, fără succes însă. Așa că, la ora aceasta, avem sistem de alimentare în cele 9 localități, dar nu există și conducta de racordare la SNT. Deci nu există gaz metan. În aceste condiții chiar nu înțelegem ce vrea să concesioneze CJ Prahova!
Articol de Miruna Bogdănescu