10.6 C
Ploiești
vineri, 29 martie, 2024
spot_img
AcasăActualitateCiudata relaţie a lui Julian Assange cu Rusia

Ciudata relaţie a lui Julian Assange cu Rusia

Revista americană Foreign Policy expune şi o altă faţă a problemei. WikiLeaks a împiedicat scurgeri de informaţii referitoare la Rusia, în timp ce difuza e-mailurile candidatei democrate Hillary Clinton.
În vara anului 2016, în timp ce WikiLeaks publica documente despre democraţi, probabil obţinute de la hackeri controlaţi de Kremlin, Julian Assange refuza un mare calup de documente legate de guvernul rus. Este vorba despre cel puţin 68 de gigaocteţi de date – care proveneau din interiorul Ministerului de Interne al Rusiei, după cum arată documente văzute de Foreign Policy.
În primii săi ani, WikiLeaks a publicat o gamă largă de informaţii, inclusiv e-mailurile liderei republicane Sarah Palin, documente ale Scientologilor, înregistrări telefonice ale politicienilor peruvieni şi informaţii interne din partea companiilor de supraveghere. „Nu avem ţinte”, susţinea Assange la vremea respectivă.
Dar, de prin 2016, WikiLeaks a schimbat cursul, concentrându-se aproape exclusiv pe Hillary Clinton şi pe campania ei. Iar relaţia WikiLeaks cu Rusia începea să fie contradictorie. În octombrie 2010, Assange şi WikiLeaks difuzează un dosar masiv de documente de la Kremlin, inclusiv captura unui site de ştiri rusesc, gata de lansare.
În noiembrie 2010, WikiLeaks a început să lanseze documente furnizate de Chelsea Manning, ajunsă în faţa Curţii Marţiale din Statele Unite, care cuprindea telegrame de la diplomaţi americani din întreaga lume.
WikiLeaks a colaborat cu ziarul rus Novaya Gazeta, însă numai câteva poveşti au fost publicate din aproape un sfert de milion de dosare de la Ambasada SUA din Moscova. Novaya Gazeta a plătit pentru accesul exclusiv la documente, potrivit lui John Helmer, un corespondent străin la Moscova, care scrie pentru Business Insider. Între timp, poziţia lui Assange privitor la Rusia a evoluat. În 2012, Assange avea propriul show la televiziunea RT finanţată de Kremlin.
Semne de întrebare despre legăturile lui Assange cu Rusia au fost ridicate anul trecut, când portalul de ştiri Daly Dot a raportat că WikiLeaks nu a acceptat să publice documente care dezvăluiau o tranzacţie de două miliarde de euro între regimul sirian şi o bancă rusă deţinută de stat.
Când Novaya Gazeta a vorbit, în aprilie 2016, despre mai bine de 11 milioane de documente cunoscute drept „Panama Papers”, Assange a criticat public acţiunea, susţinând că reporterii au „cules” documentele anume pentru a „lovi în Putin”. Până în iunie 2016, Assange ameninţase că va arunca pe piaţă dosare despre Hillary Clinton, care ar fi dăunătoare pentru perspectivele sale de campanie. O lună mai târziu, pe 22 iulie, WikiLeaks a publicat zeci de mii de e-mailuri ale Comitetului Naţional Democrat – acţiune care a precedat scurgerile masive din octombrie ale e-mailurilor ce aparţineau preşedintelui campaniei lui Clinton, John Podesta.
La sfârşitul lunii august 2016, când dezvăluirile erau în plină desfăşurare, Assange a declarat că are informaţii şi despre Trump, dar că nu merită să fie publicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente