sâmbătă , 4 aprilie 2020
Home / Actualitate / Cistoscopia depistează bolile vezicii urinare

Cistoscopia depistează bolile vezicii urinare

Efectuat cu cistoscopul, testul permite explorarea endoscopică a uretrei şi vezicii urinare. În timpul investigaţiei, endoscopul proiectează pe un monitor imagini din aparatul urinar, concludente pentru diagnostic. Uretrocistoscopul are diametrul redus, pentru a minimiza disconfortul, iar testul se efectuează sub anestezie pe uretră xilină, o soluţie cu efect anestezic – sau generală. Investigaţia îi permite medicului să exploreze zone ale vezicii şi ale uretrei care nu pot fi vizualizate în cadrul unei radiografii, de exemplu.

 

Când este recomandată
Prin intermediul cistoscopiei, specialistul poate identifica leziuni, calculi, tumori vezicale sau prezente în tractul urinar. În caz de calculi urinari în vezică, medicul îi poate înlătura în timpul cistoscopiei utilizând un emiţător de laser sau ultrasunete. După ce este decimat, calculul este extras mai uşor din corp. De asemenea, prin cistoscopie pot fi descoperite cauzele senzaţiei de usturime la urinat, a incontinenţei urinare, a urinării frecvente sau a incapacităţii de a urina.
Poate fi identificată şi cauza infecţiilor urinare frecvente, care nu răspund la tratament. În cazul detectării prin ecografie, tomografie sau RMN a unor formaţiuni tumorale, se recoltează prin cistoscopie mostre de ţesut pentru biopsie.

 

Bine de ştiut!!!
Procedura prezintă rar efecte adverse, cum ar fi uşoare sângerări, infecţie a tractului urinar. Trebuie să ştiţi că poate persista un disconfort la nivelul uretrei. Această reacţie dispare după 2-3 zile de la cistoscopie.

 

Înainte de intervenţie, medicul administrează un sedativ. Urmează montarea unei branule, cu scopul de a insera ulterior medicamente şi fluide necesare. Poziţia indicată este întins pe spate, cu genunchii îndoiţi şi cu picioarele depărtate. După dezinfectarea zonei genitale, se efectuează anestezia. Când nu se mai simte disconfort, cistoscopul lubrifiat pătrunde prin uretră până în vezica urinară. Pentru a se obţine o imagine mai bună a vezicii, se injectează o soluţie salină. Deşi cistoscopul stă în corp nu mai mult de 10 minute, întreaga procedură durează chiar şi trei sferturi de oră.

Distribuie:

Check Also

Scandal la bloc. Trei dintre persoanele implicate în eveniment se aflau în autoizolare

Poliția efectuează cercetări cu privire la un incident care a avut loc, duminică noapte, într-un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *