Un grup de lobby extrem de secretos a plătit nu mai puţin de şase milioane de euro pentru cazarea europarlamentarilor în hoteluri de lux, scrie Politico, în cadrul uneia dintre investigaţiile sale.
Eurofi, un „think tank” cu activitate discretă, care oferă corporaţiilor acces la politicienii şi birocraţii de la Bruxelles, a primit de la industria financiară o sumă totală de şase milioane de euro, alimentând temerile cu privire la potenţiale acte de corupţie, precum plăţi pentru influenţarea deciziilor.
Nivelurile veniturilor încasate de Eurofi o plasează pe primul loc printre firmele de lobby din UE, în ciuda faptului că are doar trei angajaţi şi nu-şi face publice rapoartele contabile. Principala activitate a Eurofi constă în organizarea unor întâlniri în spatele uşilor închise, în perioada premergătoare reuniunilor miniştrilor de finanţe din UE, la care participă oficiali europeni de vârf, bancheri centrali şi persoane din industria finanţelor.
Europarlamentarii recunosc că au primit sejururi de lux de la firma de lobby
Membrii seniori ai Parlamentului European, cu roluri influente în realizarea legislaţiei financiare, au recunoscut că Eurofi a plătit pentru sejururile lor la hoteluri de lux şi pentru o parte din călătoriile lor.
Organizaţia Eurofi a atins un buget de 5,7milioane de euro în 2023, din plăţile încasate de la clienţii săi, printre care cele mai mari bănci, burse de valori şi giganţi din tehnologie, inclusiv BlackRick Goldman Sachs şi American Express, potrivit raportului de transparenţă din iulie a.c., care a oferit primele informaţii publice despre finanţele sale, după ani de zile de activitate.
Deşi nu se pune problema unor infracţiuni, situaţia ridică îngrijorări cu privire la natura lobby-ului în UE: cine plăteşte şi cât de mult – şi ce fel de influenţă cumpără banii lor?
Eurofi în miezul evenimentelor
Importanţa sectorului financiar de la Bruxelles a devenit tot mai vizibilă în ultimii ani, odată cu introducerea unor reguli mai restrânse pentru bănci şi asiguratori, faţă de cele cerute de autorităţile de reglementare şi cu notabilul succes în temperarea reformelor care ar fi putut afecta interesele sectorului financiar.
„Este unul dintre cele mai opace grupuri la care mă pot gândi”, a spus Kenneth Haar, cercetător la Corporate Europe Observatory, un organism al unei companii non-profit. „ Este cu adevărat ciudat să ai un buget atât de mare cu doar câţiva oameni.”
Configuraţia Eurofi este diferită de alte firme de lobby de la Bruxelles, care îşi înmulţesc birourile, pentru a încerca să influenţeze politica şi să câştige simpatia eurocraţilor de top. Eurofi insistă că nu reprezintă interesele industriei financiare, ci doar oferă platformă pentru discuţii.
Sume imense, învârtite de firma de lobby în finanţe
Dar veniturile sale plasează compania Eurofi printre cele mai mari organizaţii de lobby de la Bruxelles, imediat după giganţi tehnologici precum Google şi Apple, care au fost nevoite să investească resurse uriaşe, pentru lupta cu tendinţele de cenzură şi reglementările anticapitaliste de la Bruxelles. Pentru clienţiik Eurofi se află peste 100 de jucători financiari, iar bugetul său a crescut cu aproape 50% de la ultima raportare disponibilă public, cea de 3,9 milioane de euro din 2020, ceea ce face ca doar Insurance Europe să îi fie superioară, printre firmele de lobby pentru industria financiară. Aceasta înseamnă că are mai multe resurse decât principalele companii de lobby bancar, decât puternicul lobby al industriei farmaceutice (Federaţia Europeană a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice) şi decât grupul de afaceri generale BusinessEurope. „Are acces foarte uşor la funcţionarii publici şi factorii de decizie, iar atunci când îşi măresc bugetul, vor avea şi mai mult acces”, a mai comentat Haar.
Alţi lobby-işti, nevoiţi să participe pe bani buni, la evenimentele Eurofi
Ordinea de zi a evenimentului său de la Budapesta anul trecut, arată cine stă în fruntea finanţelor europene. Lista îi include pe guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Francois Vulleroy de Galhau, pe preşedinta Băncii Europene de Investiţii, Nadia Calvino, şi pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Valldis Dombrovskis. Erau aşteptaţi să participe, de asemenea, sute de reprezentanţi ai industriei financiare.
O serie de lobby financiari se plâng de costurile impuse de Eurofi pentru participarea la aceste evenimente, precum şi de obligaţia de a menţine evenimentele strict private, dar nu au de ales şi participă, pentru că altfel – susţin ei – ar pierde mai mult.
Politico precizează că Eurofi a refuzat să facă orice comentariu în legătură cu activitatea sa, precum şi să răspundă întrebărilor puse de jurnalişti. Dar Jean-Marie Andrea, un membru senior Eurofi, care spune că nu este autorizat să vorbească cu jurnaliştii, a declarat totuşi că firma la care lucrează nu ar trebui văzută ca una de lobby, ci doar ca o firmă ce organizează evenimente de profil. Eurofi insistă că „nu reprezintă interese comerciale” şi acţionează „într-o perspectivă de interes general, pentru îmbunătăţirea pieţei financiare în ansamblu”, iar bugetul său crescut a reflectat doar inflaţia şi nevoia de a închiria spaţii mai mari.
Eurofi, lipsită de transparenţă
Activiştii pentru transparenţă spun însă că acest lucru este în contradicţie cu faptul că eurofi încasează bani de la companii financiare masive, precum Amazon Web Service şi J.P. Morgan. Dar, în ciuda criticilor privind costurile mari şi lipsa de transparenţă, oficialii UE continuă să participe la întâlnirile Eurofi. Şi mai important, Grupul Eurofi a fost cel care a plătit sejururile politicienilor exact pentru întâlnirile în care s-au rescris regulile financiare europene, potrivit dosarelor publice. De exemplu, europarlamentarul german Markus Ferber, cel francez Stephanie Yon-Courtin, eurodeputatul olandez Paul Tang şi cel spaniol Jonas Fernandez au dezvăluit, toţi, că Eurofi le-a achitat nota de plată pentru hotelurile elegante în care s-au cazat şi o parte din costurile călătoriilor făcute pentru a participa la evenimentele desfăşurate între 2021 şi 2023.