10.7 C
Ploiești
vineri, 3 decembrie, 2021
Acasă Mozaic Inedit Cine a fost John McAfee?

Cine a fost John McAfee?

John McAfee, vizionarul tech din spatele antivirusului care îi poartă numele, s-a sinucis în luna iunie a.c., într-o închisoare din Spania, punând capăt unei vieţi tumultoase în care a risipit o avere imensă, a candidat la preşedinţia SUA şi a ajuns să fie suspectat de crimă, scrie Indian Express.

În vârstă de 74 de ani. McAfee a fost găsit mort în penitenciarul din Barcelona în care era încarcerat, la câteva ore după ce o instanţă spaniolă a decis extrădarea sa în Statele Unite, unde era acuzat de evaziune fiscală.
Programatorul a devenit faimos în anii 1980, când a fondat McAfee Associates, o companie de software care şi-a construit un renume la nivel mondial prin comercializarea de antiviruşi şi alte programe de securitate. McAfee şi-a dat demisia din companie în 1994 şi aceasta a fost cumpărată de Intel pentru 7,7 miliarde de dolari, în 2010. Compania a făcut parte iniţial din unitatea de cibersecuritate a Intel, însă, în 2016, a fost din nou pusă pe picioare ca entitate distinctă de către gigantul tech american.
McAfee s-a născut în Marea Britanie, în 1945, părinţii săi mutându-se în statul american Virginia, când acesta era copil. Când avea 15 ani, tatăl său, care era alcoolic, şi-a luat viaţa. „În fiecare zi mă trezesc cu el”, a declarat McAfee pentru revista Wired, într-un interviu din 2012.
După ce a părăsit compania pe care a fondat-o, McAfee şi-a vândut toate acţiunile şi a încercat mai multe afaceri. În anii 90, acesta a înfiinţat o nouă firmă, PowWolw, una dintre primele aplicaţii de mesagerie instantă şi chiar pentru Windows. Mai târziu, a investit în ZoneAlarm, o companie software ce dezvolta firewall-uri, şi s-a alăturat Consiliului de administraţie al acesteia.
Finanţele lui McAfee au intrat într-o pantă descendentă vertiginoasă şi, în 2009, acesta rămăsese cu doar patru milioane de dolari în conturi (de la 100 de milioane). Antreprenorul a fost afectat puternic de criza financiară declanşată de spargerea bulei imobiliare din Statele Unite şi a fost nevoie să-şi vândă proprietăţile şi valoroasa colecţie de antichităţi şi obiecte de artă.
Apoi, a înfiinţat QuorumEx, o nouă companie cu sediul în Belize, care promitea să producă antibiotice pe bază de plante. Însă divizia de cercetări a companiei a fost vizată în 2012 de un raid al poliţiei, care suspecta că acesta produce metamfetamină, un drog care provoacă rapid dependenţă. Deşi McAfee nu a fost pus niciodată sub acuzare, întreaga unitate de cercetare a fost închisă. S-a scris că, în momentul raziei poliţiei, ofiţerii l-au găsit pe milionar în pat cu o adolescentă de 17 ani.
Tot în 2012, McAfee a fost numit „persoană de interes” în legătură cu uciderea vecinului său, Gregory Faull, care aparent avea probleme cu stilul de viaţă al antreprenorului. McAfee a negat implicarea sa în crimă şi a fugit de autorităţile locale. În cele din urmă, a fost arestat în Guatemala, după ce s-a ascuns de poliţie timp de aproape o lună. Când urma să fie deportat în Belize, acesta s-a prefăcut de două ori că are un atac de cord. Trucul a funcţionat şi McAfee a fost deportat ulterior la Miami.
Acolo acesta a cunoscut-o la un restaurant pe Janice Dyson, o fostă prostituată. În cele din urmă, cei doi s-au căsătorit.
McAfee a făcut înconjurul presei americane când a anunţat, în 2015, că va candida la preşedinţia Statelor Unite din partea Partidului Cyber, o formaţiune nou-înfiinţată. Dar, doar un an mai târziu, acesta a trecut la Partidul Libertarian, participând la alegerile primare ale acestuia, însă fără să obţină nominalizarea. Apoi a candidat din nou la preşedinţia SUA în 2020.
În iulie 2019, McAfee a fost arestat în Republica Dominicană, după ce a fost suspectat, alături de alte cinci persoane, că ascunde arme de calibru mare, muniţie şi echipament militar pe iahtul cu care naviga. În luna octombrie a anului trecut, acesta a fost arestat din nou, la cererea autorităţilor americane, pe Aeroportul Internaţional din Barcelona, în timp ce se pregătea să se urce la bordul unui avion cu destinaţia Istanbul. Autorităţile americane au cerut arestarea sa, după ce acesta a fost pus sub acuzare pentru nedeclararea veniturilor şi evaziune fiscală în statul Tennessee. McAfee a încercat să argumenteze că tentativa SUA de a obţine extrădarea sa este un motiv politic.
John McAfee a fost găsit mort în celula sa din penitenciarul Brians 2 din Barcelona, pe 23 iunie 2021, după ce cea mai înaltă instanţă din Spania a aprobat extrădarea sa. Showtime a realizat un documentar despre viaţa sa tumultoasă, numit „Gringo:The Dangerous Life of John McAfee”, pe care l-a lansat în 2016. McAfee a catalogat documentarul drept „o ficţiune”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Lucrările la CN „I. L. Caragiale”, preț majorat pentru a treia oară

Șantierul este programat să se deschidă la anul Ce înseamnă să nu faci o investiție la timp! Vom vedea exemplul clar al proiectului «Restaurare parțială...

Zece teorii şocante ale conspiraţiei

    Nu de puţine ori evenimente importante care au marcat cursul istoriei au stârnit vii controverse. La fel şi o serie de fapte...

Patru noi locuri de joacă, în Ploiești

Rominserv, companie membră a K.M.G. International (Rompetrol), în parteneriat cu Primăria Ploiești, urmează să amenajeze 4 locuri de joacă în oraș, pe strada Gh....

Turcia nu poate fi jandarmul SUA în Afganistan

Erdogan, care a făcut declaraţii după şedinţa cabinetului său, a dat vestea opiniei publice: ”Ne-am înţeles cu Biden asupra faptului că nu avem nicio...

Scrumiere stradale, în Ploiești

Luna trecută, municipalitatea anunța că, în baza unui parteneriat cu British American Tobacco, va începe programul „Alege asumat un oraș curat”. Ei bine, mai...